Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Πρόσφυγες εγκαταλελειμμένοι στην Πλατεία Βικτωρίας


Από την Πέμπτη, πρόσφυγες και μετανάστες ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται ξανά στην πλατεία Βικτωρίας.

Αν και χθες η εικόνα ήταν καλύτερη, ωστόσο ομάδες προσφύγων παρέμειναν εκεί στην προσπάθεια σύνδεσής τους με ΜΚΟ και άλλους φορείς για να βοηθηθούν να βρουν σπίτια.

Η πλατεία Βικτώριας ήταν από το 2015 πλατεία συνώνυμο με την παραμονή προσφύγων και μεταναστών, για αυτό και με πολλές αστυνομικές επιχειρήσεις είχαν εντοπιστεί πολλά δουλεμπορικά γραφεία που «λειτουργούσαν» στα πέριξ της πλατείας.

Η περιοχή της πλατείας Βικτώριας δεν έφυγε ποτέ από τα κατάστιχα μεταναστών, ΜΚΟ και γραφείων διακίνησης και τώρα συγκεντρώνει και πάλι ομάδες προσφύγων στην προσπάθειά τους να βρουν άμεσα λύση σε στέγαση.

Σύμφωνα με το νόμο, ο δικαιούχος διεθνούς προστασίας έχει τα ίδια δικαιώματα όσο και υποχρεώσεις με τον Ελληνα και Ευρωπαίο πολίτη, δηλαδή παροχή δωρεάν ιατρικής φροντίδας, δωρεάν Παιδεία, δικαίωμα στην πρόσβαση εργασίας αλλά και φορολογικές υποχρεώσεις κ.τ.λ.

Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να παραμένουν στις δομές φιλοξενίας, αλλά και στα ΚΥΤ, καθώς αυτοί είναι χώροι που έχουν σχεδιαστεί και χρηματοδοτούνται για την παραμονή όσων έχουν αιτηθεί να μπουν σε καθεστώς διεθνούς προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στην πλ. Βικτώριας προέρχονται από τη Λέσβο και ανήκουν σε εκείνους που έλαβαν πολύ γρήγορα την απάντηση στο αίτημά τους λόγω της επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου.

Ωστόσο, προβληματισμός υπάρχει και με το πρόγραμμα EXIT των δομών από πρόσφυγες, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Μετανάστευσης ότι εφαρμόζεται από 1ης Ιουνίου. Πλέον με το νόμο που ψηφίστηκε από τον Νοέμβρη είχε δοθεί παράταση μέχρι τον Μάρτη στους πρόσφυγες να φύγουν από δομές και ξενοδοχεία που κανονικά στεγάζουν αιτούντες. Ωστόσο λόγω κορονοϊού δόθηκε νέα παράταση μέχρι τον Ιούνιο.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 16/6/20

Πρόσφυγες εγκαταλελειμμένοι στην Πλατεία Βικτωρίας

Οικογένειες αναγνωρισμένων προσφύγων που μπόρεσαν να φύγουν τις τελευταίες ημέρες από την κόλαση της Μόριας, αφού έγινε δεκτή η αίτησή τους για άσυλο, βρήκαν καταφύγιο στην Αθήνα στην πλατεία Βικτωρίας. Μεταξύ τους βρίσκονται έγκυες και νεογέννητα. Πρόκειται για λύση απελπισίας, που αντικατοπτρίζει την παντελή έλλειψη αποτελεσματικής πολιτικής ένταξης, όπως και την τεράστια δυσκολία πρόσβασης σε στέγη.

Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου HELIOS που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης προϋποθέτει να έχουν βρει στέγη οι ενδιαφερόμενοι, κάτι εξαιρετικά δύσκολο στη σημερινή αγορά, που επιπλέον επιβαρύνεται από τη διάχυτη ξενοφοβία που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Παραμένουν επίσης τα γραφειοκρατικά προβλήματα για την εγγραφή των αναγνωρισμένων προσφύγων στον ΟΑΕΔ και σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.

Η κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας αποτελεί ένα πολύ μικρό δείγμα για το πού μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα, αν επιμείνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στην έξωση 11.000 προσφύγων από δομές και διαμερίσματα, χωρίς λύσεις για την επόμενη ημέρα.

Τους πρόσφυγες έχουν πλαισιώσει αλληλέγγυες συλλογικότητες και πολίτες. Τρόφιμα και προσωπικά είδη πρώτης ανάγκης προσέφερε την Πέμπτη η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. «Καλούμε κάθε νέο και νέα να σταθεί απέναντι στη λογική της εγκατάλειψης που προωθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. Να σταθεί στο πλάι των ανθρώπων διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης», αναφέρει.

Το ζήτημα φέρνει στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο η «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», ενώ η ΚΕΕΡΦΑ καλεί σε κινητοποίηση (4 μ.μ., Πειραιώς 100). «Οι υπηρεσίες του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθήνας δεν πρόσφεραν ούτε μια μπουκιά φαγητό, ούτε μια σταγόνα νερό στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και το Συμβούλιο Ενταξης Μεταναστών και Προσφύγων δεν πήρε πρωτοβουλία για τη στέγασή τους. Επιβίωσαν χάρη στη στήριξη του κινήματος αλληλεγγύης», σημειώνει. Καλεί το δημοτικό συμβούλιο να συζητήσει το θέμα και να προχωρήσει στην άμεση στέγαση όλων στις δομές και στην εφαρμογή προγράμματος κοινωνικής στέγασης για πρόσφυγες, Ρομά και άστεγους, αξιοποιώντας δημόσια και κτίρια του ΕΦΚΑ.

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom