Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

«Έκλεισε» η υπόθεση Novartis στις ΗΠΑ - Οι μπίζνες με το φάρμακο συνεχίζονται κανονικά


Κι έτσι, σαν να μη συνέβη και τίποτα σπουδαίο, «έκλεισε» η υπόθεση Novartis στις ΗΠΑ: Με μια εξωδικαστική συμφωνία κι ένα χρηματικό πρόστιμο (εδώ η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ).

Η Novartis… δεσμεύθηκε ότι θα συμμορφωθεί κι όλα προχωρούν στην «ελεύθερη αγορά» της οποίας το «χέρι» θα …ρυθμίσει τα περί μιζών για την προώθηση φαρμακευτικών προϊόντων. Το σκάνδαλο του φαρμάκου – εμπορεύματος που αφήνει στην τύχη τους εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο δεν απασχόλησε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Οι μπίζνες με την υγεία συνεχίζονται. 
Προσέξτε τι «όμορφα» περιγράφεται το κουκούλωμα στην ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ: 
«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε σήμερα ότι η Novartis AG, η παγκόσμια εταιρεία φαρμακευτικής και υγειονομικής περίθαλψης που εδρεύει στη Βασιλεία της Ελβετίας, συμφώνησε να πληρώσει πάνω από 112 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τις κατηγορίες ότι παραβίασε τις διατάξεις του FCPA σχετικά με τα βιβλία και τα αρχεία και τους εσωτερικούς λογιστικούς ελέγχους.
Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι τοπικές θυγατρικές ή οι θυγατρικές της Novartis ή της πρώην θυγατρικής της Alcon Inc. συμμετέχουν σε σχέδια για την πραγματοποίηση καταχρηστικών πληρωμών ή την παροχή προνομίων σε δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υγείας στη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και την Ελλάδα σε αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ή τη χρήση προϊόντων Novartis ή  Alcon. Σύμφωνα με τη διαταγή, αυτά τα σχέδια πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2012 και 2016 και ήταν γνωστά μεταξύ ορισμένων διαχειριστών των τοπικών θυγατρικών ή συνεργατών.
Η εντολή διαπιστώνει επίσης ότι η Novartis δεν διέθετε επαρκείς εσωτερικούς λογιστικούς ελέγχους στην πρώην επιχείρηση της Alcon στην Κίνα από το 2013 έως το 2015, οι οποίες χρησιμοποίησαν πλαστά συμβόλαια ως μέρος τοπικών χρηματοδοτικών συμφωνιών που προκάλεσαν μεγάλες απώλειες και είχαν ως αποτέλεσμα η Novartis και η Alcon να διαγράψουν περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια σε “κακό” χρέος».
Στην ανακοίνωση της η Novartis αναφέρει ότι «στο πλαίσιο της συμφωνίας, η εταιρεία και ορισμένες από τις τρέχουσες και πρώην θυγατρικές της θα καταβάλουν 233.9 εκ. δολάρια στο DOJ και 112.8 εκ. δολάρια στην SEC».
Υποστηρίζει, δε, ότι, στην περίπτωση της Ελλάδας«για την περαίωση της έρευνας του DOJ, η Novartis Hellas έχει συνάψει μια συμφωνία αναβολής δίωξης (“ Novartis DPA”) για τις πρακτικές που έχουν αμφισβητηθεί και αφορούν την παροχή ανάρμοστων οικονομικών οφελών σε Έλληνες επαγγελματίες υγείας μεταξύ των ετών 2012 και 2015 σχετιζόμενων με το οφθαλμολογικό προϊόν ρανιμπιζουμάμπη (Lucentis), παραβιάσεις βιβλίων και στοιχείων για το ίδιο προϊόν κατά τους όρους του δικαίου των ΗΠΑ καθώς και για μία επιδημιολογική μελέτη του 2009. Υπογραμμίζεται ότι η σημερινή συμφωνία δεν περιλαμβάνει ισχυρισμούς σχετικά με φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό συμβαδίζει με την εσωτερική έρευνα της Novartis. Με τη σημερινή συμφωνία όλες οι εκκρεμείς έρευνες FCPA για τη Novartis έχουν πλέον κλείσει».
Το καταπληκτικό στην περίπτωση της Ελλάδας είναι πως τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ικανοποίηση…  Η ΝΔ αναφέρεται στο θέμα των πολιτικών προσώπων, υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ «δίχως να προκύψουν αποδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων, ρίχνει τίτλους τέλους σε μια σκευωρία». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του γράφει για «απόφαση-κόλαφο» που «ισοπεδώνει τη θεωρία περί σκευωρίας» αναφέροντας πως η Novartis θα πληρώσει πρόστιμο «παραδεχόμενη πως διέφθειρε αξιωματούχους για να επηρεάσει τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και υγειονομικών υπηρεσιών την περίοδο 2012-2015, δηλαδή την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά».
Κατόπιν τούτων, με περιτύλιγμα την νεοδικομματική κλωτσοπατινάδα, οι μπίζνες με το φάρμακο συνεχίζονται. Κανονικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom