Την ερχόμενη Δευτέρα εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης που έχει κάνει ο ΣΕΒ ενάντια στην υπαγωγή στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) των εργαζομένων στους λιμενικούς χώρους
και κυρίως στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά.
Η αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε η ένωση των βιομηχάνων είναι μέρος της ενορχηστρωμένης επίθεσης που έχει εξαπολύσει ενάντια στους εργαζόμενους συνολικά το κεφάλαιο, η εργοδοσία της COSCO, η DPORT (εργολαβική εταιρεία συνεργαζόμενη με την COSCO) και οι εργολάβοι που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι, με τη στήριξη όλων των κυβερνήσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια ώρα που η COSCO – ΟΛΠ διαφημίζει συνεχώς τα τεράστια κέρδη της από τα νέα ρεκόρ που μετρά συνεχώς στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από τις προβλήτες του λιμανιού, κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στους λιμενεργάτες, στα δικαιώματά τους, στην ασφάλειά τους και στην ίδια την υγεία τους.
Στην επίθεση αυτή έχουν ως εργαλεία και τα δύο εργοδοτικά «σωματεία» που προφανή στόχο έχουν να «νομιμοποιούν» τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας, να σπέρνουν τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια, να καλλιεργούν κλίμα «εργασιακής ειρήνης», σε βάρος των δικαιωμάτων και των αναγκών των εργαζομένων.
Απάντηση δίνουν οι αγώνες των εργαζομένων και του σωματείου τους
Απέναντί τους η εργοδοσία και οι άνθρωποί της έχουν το σωματείο των εργαζομένων, την Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), που από τη μέρα της ίδρυσής της, το 2014, με αταλάντευτο ταξικό προσανατολισμό, οργανώνει τον αγώνα των εργαζομένων με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες τους και όχι τα συμφέροντα της εργοδοσίας.
Βασικοί άξονες πάλης της ΕΝΕΔΕΠ είναι η διεκδίκηση καλύτερων όρων αμοιβής και εργασίας, η υπογραφή ΣΣΕ, η υπαγωγή των λιμενεργατών στα ΒΑΕ. Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν στα χρόνια από την ίδρυση του σωματείου είχαν ως αποτέλεσμα να φτιαχτούν προγράμματα εργασίας, να έρθει ασθενοφόρο, να δηλώνονται τα εργατικά ατυχήματα, να κατοχυρωθούν τα διαλείμματα, να έρθουν νέα λεωφορεία και να γίνεται διακοπή εργασιών στα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Το 2018 η ΕΝΕΔΕΠ οργάνωσε σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων με αιτήματα αιχμής την ένταξη στα ΒΑΕ και την υπογραφή ΣΣΕ, αναδεικνύοντας τις συνέπειες από τη βαριά και επικίνδυνη εργασία των λιμενεργατών, σε συνδυασμό με το καθεστώς εργασιακής ζούγκλας που έχει επιβάλει η εργοδοσία.
Οι αγώνες των εργαζομένων και του σωματείου τους ανάγκασαν την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε έκδοση εγκυκλίου από το υπουργείο Εργασίας, η οποία ορίζει την ένταξη όλων των λιμενεργατών στα ΒΑΕ.
Τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν εκείνοι οι αγώνες αναδεικνύει το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κρατούσε δύο ολόκληρα χρόνια κλεισμένη στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας εισήγηση αρμόδιας Επιτροπής για την ένταξη στα ΒΑΕ, την οποία αναγκάστηκε να κάνει πράξη κάτω από το βάρος των αγώνων.
Απέναντι στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και των ανθρώπων της
Ωστόσο, παρά την εγκύκλιο, η εργοδοσία, COSCO, DPORT και εργολάβοι, κάνουν ό,τι μπορούν μέχρι και σήμερα προκειμένου να μην την εφαρμόσουν, με διάφορα προσχήματα και νομικίστικες διαδικασίες. Σήμερα η προσπάθεια αυτή εκφράζεται με την αίτηση ακύρωσης από τον ΣΕΒ, ενώ η DPORT σε από κοινού μεθοδεύσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προσπαθεί η ένταξη στα ΒΑΕ να καθυστερήσει όσο γίνεται (π.χ. με σύσταση «γνωμοδοτικής επιτροπής» και «νόμιμη» επαναξέταση του ζητήματος), και όταν αυτή γίνει να μην έχει αναδρομικό χαρακτήρα. Εδώ πρέπει να υπογραμμιστεί η τεράστια ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι από το 2010 δεν ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι με τον κανονισμό των ΒΑΕ και δουλεύουν χωρίς ΣΣΕ. Οι μεθοδεύσεις αυτές έχουν την ξεκάθαρη στήριξη των εργοδοτικών «σωματείων».
Να σημειωθεί ότι ο ΣΕΒ, προκειμένου να στηρίξει την αίτηση ακύρωσης, μεταξύ άλλων φτάνει να ισχυριστεί ότι ο χώρος του λιμανιού του Πειραιά όπου βρίσκονται οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ… δεν είναι «λιμενικός χώρος» (!) και άρα οι εργαζόμενοι σε αυτόν δεν έχουν δικαίωμα ένταξης στα ΒΑΕ. Την ίδια στιγμή, όμως, στην προβλήτα I του λιμανιού του Πειραιά, που επίσης βρίσκεται στα χέρια της COSCO, οι λιμενεργάτες είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ.
Αποκαλύπτοντας τις παραπάνω μεθοδεύσεις, όπως και το ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού για την προώθησή τους, η ΕΝΕΔΕΠ αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της: «Καταγγέλλουμε τα εργοδοτικά σωματεία των COSCO, DPORT, που με τη στάση τους βάζουν πλάτη ώστε να περάσουν οι σχεδιασμοί της εργοδοσίας. Είναι επικίνδυνοι και προκλητικοί, πιστά τσιράκια των αφεντικών τους. Σε συνεχή συνεργασία με τις COSCO, DPORT, ΣΕΒ και κυβέρνηση, σιγοντάρουν την προσπάθεια της εργοδοσίας να πετάξουν στα σκουπίδια την απόφαση για άμεση ένταξη όλων των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στα ΒΑΕ.
Η σύσταση της γνωμοδοτικής επιτροπής και η επανεξέταση του ζητήματος αν δουλεύουμε σε βουνό ή χωράφι τορπιλίζουν την ήδη υπάρχουσα απόφαση για ένταξή μας στα ΒΑΕ. Εχουν μάλιστα το θράσος να πανηγυρίζουν, όταν δημιουργούνται νέες καθυστερήσεις στην εφαρμογή της απόφασης, ενώ η εργοδοσία COSCO, DPORT δεν κρύβει την επιδίωξη να μην ισχύσει καμία αναδρομικότητα. Η νέα επιτροπή που θέλουν να γνωμοδοτήσει, όταν το κάνει και εφόσον το κάνει, δεν θα αναγνωρίζει τα ένσημα που έχουμε χάσει τα δέκα προηγούμενα χρόνια.
Να γιατί έπιασε ξeαφνικά η κάψα τους απεργοσπάστες για τα ένσημά μας. Είναι σε εντεταλμένη υπηρεσία για να προστατέψουν τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Ας μας πούνε λοιπόν αυτοί που έμπαιναν από την πίσω πόρτα στις απεργίες, γιατί θέλουν να βγει νέος νόμος και να μην εφαρμοστεί η ήδη υπάρχουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα ο νόμος 1559/1950 και το διάταγμα 444/1970, που μας εντάσσει στα ΒΑΕ».
Πάλη με οδηγό τις ανάγκες των εργαζομένων
Η εργοδοσία συνδυάζει την επίθεση στα ΒΑΕ με τη συστηματική άρνηση να υπογράψει ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων.
Προκειμένου να εκτονώσει τη μεγάλη πίεση που άσκησαν οι απεργιακοί αγώνες του 2018, προχώρησε στη σύσταση εργοδοτικού «σωματείου», που ανέλαβε την υπογραφή μιας σύμβασης – έκτρωμα, όπως τη χαρακτήρισε η ΕΝΕΔΕΠ. Οπως σημείωνε σε σχετική ανακοίνωσή της, πρόκειται «για την πρόταση της εταιρείας, την οποία όλοι μαζί μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις απορρίψαμε, και αφού η εργοδοσία είδε ότι δεν ικανοποιούμαστε με τα ψέματα έφτιαξε το δικό της “σωματείο” για να υπογράψει αυτά που τη βολεύουν». Η σύμβαση – έκτρωμα διατηρεί το ημερομίσθιο στα επίπεδα του κατώτατου ημερομισθίου της ΕΓΣΣΕ, την εκ περιτροπής απασχόληση για πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων, τη μειωμένη εργατική πόστα (ομάδα εργασίας), την ισχύ ατομικών συμβάσεων, τους εργαζόμενους διαφορετικών ταχυτήτων κ.ά.
Η κατάσταση αυτή δημιουργεί συνθήκες που εντείνουν την εκμετάλλευση.
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την αίτηση ακύρωσης από τον ΣΕΒ, σημειώνοντας ότι η εργοδοσία στρέφεται «ενάντια στην κατάκτηση που απέσπασαν οι εργαζόμενοι στη διάρκεια των πολυήμερων απεργιακών τους κινητοποιήσεων (…), με τις οποίες ανέδειξαν ότι η βαριά και επικίνδυνη εργασία τους, σε συνδυασμό με το καθεστώς εργασιακής ζούγκλας που έχει επιβάλει η εργοδοσία (COSCO – ΟΛΠ), σακατεύουν εργαζόμενους και απειλούν ευθέως την ανθρώπινη ζωή».
Η ΕΝΕΔΕΠ καλεί όλους τους εργαζόμενους στις δύο προβλήτες να συσπειρωθούν στις γραμμές της και να παλέψουν για συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες τους.
Να ενισχύσουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας: Αμεση ένταξη των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στα ΒΑΕ. Υπογραφή άμεσα ΣΣΕ με αυξήσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων. Συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους. Μόνιμες 6άρες πόστες, διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας. Να εφαρμοστεί το 7,5ωρο όπως προβλέπεται για τις ειδικότητες που είναι στα ΒΑΕ. Να καταβληθεί άμεσα το επίδομα 5% για τα ΒΑΕ επί του μισθού. Να καταβληθεί άμεσα η αύξηση που δόθηκε με την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου