Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Επεισόδια στα Εξάρχεια: Οι καταθέσεις των αστυνομικών, το υπόμνημα των συλληφθέντων


Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν οι οκτώ από τους συνολικά δώδεκα κατηγορουμένους για συμμετοχή στα μικρής έκτασης επεισόδια που σημειώθηκαν στην πλατεία Εξαρχείων, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου. Στους
υπόλοιπους τέσσερις επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και η υποχρέωση να δίνουν το «παρών» στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

Πρόκειται για έντεκα Ελληνες ηλικίας από από 15 έως 33 ετών καθώς και έναν υπήκοο Ιταλίας, 24 ετών. Κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κατοχής εκρηκτικών, παράβαση του νόμου περί όπλων, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κ.ά. Συνελήφθησαν το διάστημα από τις 8.30 μ.μ. έως 11.30 μ.μ. στις οδούς Σπύρου Τρικούπη, Σολωμού, Τοσίτσα, 3η Σεπτεμβρίου καθώς και στην πλατεία Εξαρχείων.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., οι τέσσερις από τους συλληφθέντες είχαν άμεση εμπλοκή στις επιθέσεις με πέτρες και μάρμαρα κατά των αστυνομικών των ΜΑΤ, της ΟΠΚΕ και της ομάδας «ΔΡΑΣΗ» (πρώην «Δέλτα»). Οι υπόλοιποι 8 κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στις ομάδες των κουκουλοφόρων που προκαλούσαν επεισόδια, δίχως πάντως να συλληφθούν «επί το έργον».

Οι δύο νεαροί που φαίνονται στα βίντεο, ο πρώτος να δέχεται χτυπήματα με κλομπ ενώ βρίσκεται πεσμένος στο οδόστρωμα και ο δεύτερος να μη φοράει μπλούζα και να τον τραβάει αστυνομικός από το εσώρουχό του, ανήκουν στην ομάδα των τεσσάρων πρώτων, εναντίον των οποίων απαγγέλθηκαν βαρύτερες κατηγορίες.

Αυτό διότι ο ένας από τους αστυνομικούς της ίδιας διμοιρίας που τους συνέλαβαν κατέθεσε ότι τραυματίστηκε από χτυπήματα που δέχθηκε, μολονότι ο γιατρός που τον εξέτασε δεν διαπίστωσε τον τραυματισμό κατά την κλινική εξέταση.

Συγκεκριμένα, ο αστυνομικός κατέθεσε ότι ο νεαρός συλληφθείς του επιτέθηκε και του αφαίρεσε την αντιασφυξιογόνο μάσκα με συνέπεια να μην μπορεί να αναπνεύσει από τα χημικά. «Κατάφερα να σηκωθώ και με τη βοήθεια έτερου συναδέλφου τον ακινητοποιήσαμε», είπε για το συμβάν.

Για τη δεύτερη σύλληψη που κατεγράφη σε βίντεο, αστυνομικός της ίδιας διμοιρίας κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος «δεν φορούσε μπλούζα και πετούσε συνεχώς πέτρες και μάρμαρα. Με εντολή του Κέντρου συλλάβαμε το άτομο το οποίο προσπάθησε να αντισταθεί με γροθιές και κλωτσιές για να ματαιώσει τη σύλληψή του».

Ενώπιον του ανακριτή οι συλληφθέντες κατέθεσαν χθες κοινό υπόμνημα αρνούμενοι της κατηγορίες, ενώ οι συνήγοροί τους επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, ότι το περιεχόμενο των καταθέσεων των αστυνομικών δεν συμφωνεί με τα βίντεο που προβλήθηκαν στα ΜΜΕ.

Χθες, πάντως, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διέταξε ΕΔΕ για τα επεισόδια στα Εξάρχεια και επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι «όλο το δημόσιο υλικό, έντυπο και ψηφιακό, είχε το Σάββατο αποσταλεί από το Αρχηγείο στον Συνήγορο του Πολίτη, για τις δικές του κατά νόμο ενέργειες». Στις καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία αναφέρθηκε με ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Συγκεκριμένα έγραψε: «Ο εξευτελισμός της ανθρώπινης προσωπικότητας δεν είναι νοητός ποτέ, πουθενά, από κανένα και με οποιαδήποτε δικαιολογία. Οταν συμβαίνει η Αστυνομία –που είναι περήφανο σώμα, εφαρμόζει τον νόμο και κατά συνέπεια οφείλει να προστατεύει και τα ανθρώπινα δικαιώματα– έχει τη δύναμη να το αναδείξει και να το αντιμετωπίσει».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom