Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Παρουσίαση του βιβλίου του Ευάγγελου Αυδίκου «Οδός Οφθαλμιατρείου» στο Αγρίνιο


Η «Λέσχη του Βιβλίου» της Αλεξάνδρας Μοσχονά και το «βιβλιοπωλείο της
Εστίας» παρουσιάζουν στο Αγρίνιο,την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019, στις
7:00΄το απόγευμα,στο χώρο του βιβλιοπωλείου, Αναστασιάδη 2,το
μυθιστόρημα του Ευάγγελου Αυδίκου:«Οδός Οφλαμιατρείου».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η αφ. καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνα Μπάδα και η κοινωνική ψυχολόγος κ. Κωστούλα Μάκη.Αποσπάσματα θα διαβάσει η σκηνοθέτιδα Γιούλη Μαρούση,ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο Λευτέρης Τηλιγάδας.

Η "Οδός Οφθαλμιατρείου" είναι ο δρόμος όπου άρχισε το δράμα του ποιητή και πεζογράφου Κώστα Κρυστάλη. Το υπόγειο του τυπογραφείου Παπαγεωργίου φιλοξένησε τις πρώιμες φιλοδοξίες του. Να γράψει και να γίνει αποδεκτός από το λογοτεχνικό σινάφι και την κοινωνία της Αθήνας. Μια μάχη άνιση.

Πρόσφυγας στην Αθήνα του 1889, χωρίς πόρους και με τις ένθερμες υποσχέσεις να φυλλοροούν αφήνοντάς τον μόνο του. Η αγωνία για την επιβίωση αλλά και η υπέρβαση των δυσκολιών. Η πάλη με το αδύναμο σώμα και η φλόγα της δημιουργίας.

Ενάμιση αιώνα μετά ο Κώστας Κρυστάλλης επιστρέφει στην Αθήνα, για να συνεχίσει τη συζήτηση που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει.

Μια πορεία στους δρόμους που σημάδεψαν την ύπαρξή του και μια ευκαιρία να συναντηθεί με τον Κριστ/Χρήστο, τον νεαρό πατριώτη του που αναζητεί τον εαυτό του. Ο Χρήστος δανείζει το στόμα του και τη σκέψη του στον ποιητή. Γίνεται ο καθρέφτης του, αλλά και μέσο να σκάψει μέσα του ξεδιαλύνοντας σκέψεις και συναισθήματα. Η ιστορία γίνεται οδός ωρίμανσης για τον Χρήστο.

Για τον Κρυστάλλη είναι η δεύτερη ευκαιρία του. Να πει, όσα δεν μπόρεσε, όσο ζούσε.

Ένα μυθιστόρημα σπονδή στην τρυφερότητα και στην αγωνία του σπουδαίου δημιουργού που χάθηκε νέος. Μια ιστορία με το βλέμμα στο παρόν.

Η "Οδός Οφθαλμιατρείου" δεν είναι μια μυθιστορηματική βιογραφία. Είναι ένας διάλογος του παρόντος με το παρελθόν. Η ανάγκη να συνομιλήσουμε με ανθρώπους που η ταχύτητα των εξελίξεων τους έχει εξωθήσει στο περιθώριο του ενδιαφέροντος. Με αποτέλεσμα να σκεφτόμαστε με στερεότυπα, που στην ουσία δεν βοηθάνε τους ενδιαφερομένους να διαβάσουν το παρελθόν ψύχραιμα και με διάθεση κατανόησης.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ευάγγελος Αυδίκος γεννήθηκε στην Πρέβεζα, με καταγωγή από το Συρράκο.Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εργάστηκε για πολλά χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως φιλόλογος.

Είναι ομότιμος καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται και τα λογοτεχνικά έργα: Το βλέμμα στον τοίχο με τη μαντανία, διηγήματα, (Ελληνικά Γράμματα 2001), Ο δικός μου θεός, μυθιστόρημα (Ταξιδευτής 2004), Η κίτρινη ομπρέλα, μυθιστόρημα (Μεταίχμιο 2007, ήταν στη μικρή λίστα του περιοδικού Διαβάζω για το βραβείο μυθιστορήματος του 2008), Η σκιά της Μίκας, μυθιστόρημα (Ταξιδευτής 2013), Οι τελευταίες πεντάρες (Ταξιδευτής 2016).

Πέραν του λογοτεχνικού έργου, έχει γράψει είκοσι επιστημονικά βιβλία, ενώ συνεργάζεται εβδομαδιαία με την Εφημερίδα των Συντακτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom