Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019

Τα τμήματα Ασφάλειας Αγρινίου και Μεσολογγίου «ξήλωσαν» το κύκλωμα που... σήκωνε ΑΤΜ (φωτο & βίντεο)

8 συλλήψεις σε καταυλισμούς στο Αιτωλικό και στην Αττική

«Ξήλωναν» και μετέφεραν με αγροτικά αυτοκίνητα ολόκληρα μηχανήματα ΑΤΜ τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης που εξάρθρωσε η Αστυνομία,
συλλαμβάνοντας στον Ασπρόπυργο της Αττικής και στο Αιτωλικό οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και ανηλίκους. 

Χαρακτηριστικό της δράσης τους ήταν η αφαίρεση ΑΤΜ μέσα από το νοσοκομείο Αγρινίου τον περασμένο Οκτώβριο και μάλιστα σε ημέρα εφημερίας, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, όπως επίσης και η αφαίρεση ενός άλλου ΑΤΜ από ταχυδρομικό πρακτορείο στην Κατοχή Μεσολογγίου.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δρούσαν κυρίως σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, όμως η Αστυνομία ερευνά το ενδεχόμενο να εμπλέκονται και σε κλοπές που έχουν γίνει στο νοσοκομείο του Αιγίου και σε πρατήρια υγρών καυσίμων στην Αιγιάλεια.

Μάλιστα, κάποιοι από τους συλληφθέντες δεν δίσταζαν να αναρτούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες με δεσμίδες χαρτονομισμάτων των 50 και των 20 ευρώ, που προηγουμένως είχαν αφαιρέσει από τα ΑΤΜ.

Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης έγινε έπειτα από την αξιοποίηση των στοιχείων που είχαν συγκεντρώσει οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αγρινίου και του τμήματος Ασφάλειας Μεσολογγίου και στη συνέχεια ακολούθησε επιχείρηση σε καταυλισμό στον Ασπρόπυργο όπου συνελήφθησαν τρία άτομα, ενώ οι υπόλοιποι πέντε συνελήφθησαν στο Αιτωλικό.


Πιο συγκεκριμένα οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου εξιχνίασαν συνολικά:
 • Επτά κλοπές τετελεσμένες και σε απόπειρα, σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών και κατάστημα ΕΛΤΑ,
 • Τρεις ληστείες σε πολίτες,
 • Τρεις κλοπές σε αυτόματους πωλητές πρατηρίων υγρών καυσίμων,
 • Τρεις κλοπές σε καταστήματα και περίπτερο,
 • Μια κλοπή σε οικία,
 • Μια κλοπή σε πρακτορείο ΟΠΑΠ,
 • Δεκαεπτά κλοπές οχημάτων, κυρίως ιδιωτικής χρήσης φορτηγών
Οπως προέκυψε από τις έρευνες των αστυνομικών, η δράση της εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο, με «ορμητήριο» το Αιτωλικό. Εκεί έφθαναν και οι τρεις συλληφθέντες από τον Ασπρόπυργο, οι οποίοι απέφευγαν να περνούν από τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, αλλά χρησιμοποιούσαν το φέρι μποτ, ώστε να μην εντοπίζονται από τις κάμερες.

Μία από τις πρώτες κλοπές που διέπραξαν ήταν η αρπαγή του ΑΤΜ από ταχυδρομικό πρακτορείο στην Κατοχή Μεσολογγίου, μέσα από το οποίο είχαν αφαιρέσει περίπου 40.000 ευρώ. Ομως, αυτή που χαρακτηρίστηκε ως εντυπωσιακή ήταν το «ξήλωμα» του ΑΤΜ από το νοσοκομείο Αγρινίου, μέσα στο οποίο υπήρχαν περισσότερες από 40.000 ευρώ.

Επίσης, οι δράστες είχαν προσπαθήσει να αρπάξουν ή να ανοίξουν άλλα τέσσερα ΑΤΜ σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ στην περιοχή του Νεοχωρίου επιχείρησαν ανεπιτυχώς να κλέψουν το χρηματοκιβώτιο από υποκατάστημα των ΕΛΤΑ.

Οσον αφορά τον τρόπο δράσης της εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της έκλεβαν κυρίως αγροτικά αυτοκίνητα για να μεταφέρουν τα κλοπιμαία, λίγο πριν πραγματοποιήσουν τα κτυπήματά τους, πιθανολογώντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα εντοπίζονταν από την Αστυνομία.

Οι δράστες είχαν κλέψει συνολικά 17 αυτοκίνητα, ενώ, εκτός από τα ΑΤΜ, είχαν διαπράξει δεκάδες κλοπές σε πρατήρια υγρών καυσίμων, σε καταστήματα, σε σπίτια κ.α., ενώ είχαν ληστέψει και τρεις πολίτες.

Ο χρόνος που οι δράστες αφαιρούσαν τα οχήματα ήταν λίγες ώρες πριν τη διάπραξη των ληστειών αλλά και των κλοπών στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών και στους αυτόματους πωλητές των πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Επιπλέον, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, κατά τη διάρκεια των εγκληματικών τους πράξεων, είχαν διακριτούς και εναλλασσόμενους -κατά περίπτωση- ρόλους όπως επιτηρητές, τσιλιαδόροι, φυσικοί αυτουργοί, μεταφορείς και προπομποί κλεμμένων οχημάτων, προσαρμοζόμενοι ανάλογα με τον στόχο, ενώ απέκρυπταν τα χαρακτηριστικά τους χρησιμοποιώντας κουκούλες τύπου full face, τζάκετ και γάντια.

Παράλληλα, όταν επικοινωνούσαν μεταξύ τους χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικούς αριθμούς που ανήκουν σε αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επέλεγαν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και φωνής.

Επίσης, οι δράστες ήταν επικίνδυνοι και βίαιοι, καθώς είχαν χρησιμοποιήσει πιστόλι και μαχαίρι για εκφοβισμό ατόμων, ενώ επιπλέον είχαν τραυματίσει ένα από τα θύματα των ληστειών με λοστό.

Σε έρευνες που ακολούθησαν παρουσία δικαστικών λειτουργών, σε οικίες και σε καταυλισμό που διαμένουν οι δράστες, στο Αιτωλικό και στον Ασπρόπυργο Αττικής, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν:
 • Έξι αυτοκίνητα,
 • Ένα πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων
 • Ένα μαχαίρι,
 • Εννέα κινητά τηλέφωνα,
 • Τέσσερα πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας,
 • Ένα φορητός υπολογιστής,
 • Ένα διαρρηκτικό εργαλείο τύπου «σκύλα».
Σύμφωνα με την Αστυνομία, το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι συλληφθέντες κατά τους επτά μήνες που δρούσαν φθάνει τις 240.000 ευρώ.

Τέλος, σε δηλώσεις που έκανε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, υποστράτηγος Νικόλαος Σπανουδάκης, τόνισε ότι «ο σωστός επιχειρησιακός σχεδιασμός, η εξαιρετική συνεργασία μεταξύ συναρμόδιων υπηρεσιών και η ακριβής συντονισμένη επιχειρησιακή δράση συνιστούν το πλαίσιο που διέπει τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας».

Σε βάρος των 8 συλληφθέντων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία και θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: