Διαβάστε τι είναι το όπλο Manuhrin MR-35 Punch Gun («Όπλο Γροθιά») και πόσο επικίνδυνο είναι
Η αστυνομία, με επίσημη ανακοίνωση της απάντησε «σχετικά με αναφορές σε Μ.Μ.Ε. για τραυματισμό με πλαστική σφαίρα ημεδαπής γυναίκας» στο Κουκάκι ότι «δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες».
Η αστυνομία, με επίσημη ανακοίνωση της απάντησε «σχετικά με αναφορές σε Μ.Μ.Ε. για τραυματισμό με πλαστική σφαίρα ημεδαπής γυναίκας» στο Κουκάκι ότι «δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες».
Παραδέχτηκε, όμως, ότι:
«σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε χώρους, όπου είναι επικίνδυνη η χρήση χημικών, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ειδικές δυνάμεις, που διαθέτουν ανάλογη εκπαίδευση, συσκευές τύπου Manuhrin , οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου (15) μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς. Στη χθεσινή επιχείρηση, στην οδό Παναιτωλίου, έγινε περιορισμένη χρήση του εξοπλισμού αυτού» (ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ)
Τι είναι αυτές οι συσκευές τύπου Manuhrin; Αντιγράφουμε από ρεπορτάζ του «Βήματος» στις 10 Ιανουαρίου 2013 – του Βασίλη Λαμπρόπουλου (η κεντρική μας φωτογραφία είναι από το δημοσίευμα: εδώ):
«Περίπου 130 όπλα, που εκτοξεύουν σφαίρες από καουτσούκ φέρεται να έχει στην διάθεσή της η ΕΛ.ΑΣ. και ήδη εμφάνισε ένα από αυτά την Τετάρτη, κατά τις επιχειρήσεις σε καταλήψεις κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας.Φωτογραφία άνδρα των ΕΚΑΜ, ενώ βρίσκεται έξω από τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ κατά την επιχείρηση απομάκρυνσης των καταληψιών που διαμαρτύρονταν για την επέμβαση στη Βίλα Αμαλία, με ένα τέτοιο όπλο ανά χείρας, αναρτήθηκε την Πέμπτη σε διάφορους δικτυακούς τόπους.Το νέο όπλο λέγεται Manuhrin MR-35 Punch Gun («Όπλο Γροθιά» δηλαδή) και ξεκίνησε να κατασκευάζεται την δεκαετία του ’90.Πρόκειται για όπλα γαλλικής κατασκευής που κοστίζουν περίπου 700 έως 800 ευρώ και τα οποία μπορεί να εκτοξεύσουν σε λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα, πέντε σφαιρίδια καουτσούκ, τα οποία κτυπούν τους ανθρώπινους στόχους, με ταχύτητα περίπου 112 μέτρων το δευτερόλεπτο.Το κτύπημα από σφαίρα καουτσούκ προκαλεί σοκ και έντονο πόνο. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο εγχειρίδιό του, ειδικά αν η ρίψη της πλαστικής σφαίρας γίνει από μακριά, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος ο στόχος να κτυπηθεί στο κεφάλι ή σε άλλο ευαίσθητο σημείο και να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός, ακόμη και θάνατος!Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σχετικό έγγραφο προσδιορίζεται ως «ελάττωμα» του εκτοξευτήρα σφαιρών καουτσούκ αν επιχειρείται η βολή να γίνει σε απόσταση από τον «στόχο» μεγαλύτερη από επτά μέτρα. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν οι κατασκευαστές, η σχετικά ελαφριά αυτή σφαίρα μπορεί να επηρεασθεί από …πλευρικούς ανέμους. Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να χτυπηθεί ο στόχος σε «λάθος» σημείο ή ακόμη και να δεχθεί το πλήγμα …λάθος άνθρωπος!Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι γιατί αποφασίσθηκε τα όπλα αυτά να βγουν ειδικά τώρα από τις αποθήκες των Ειδικών Δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. Τις τελευταίες εβδομάδες δεν σημειώνονται επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας ή σε άλλες περιοχές της χώρας.Σημειώνεται ότι αναφορές για χρήση τέτοιου όπλου είχαν υπάρξει και προ διετίας στα επεισόδια της Κερατέας, χωρίς όμως να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο. Ανάλογες αναφορές υπήρξαν και στις κινητοποιήσεις για τα μεταλλεία στη Χαλκιδική.Παρόμοια όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα στο εξωτερικό από τις αστυνομίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών για την καταστολή επεισοδίων, αλλά και σε συγκρούσεις στην Αφρική. Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς ή και θανάτους πολιτών».
Μετά απ’ όλα αυτά το ερώτημα μας προς την κυβέρνηση – και συγκεκριμένα προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη – είναι συγκεκριμένο:
Αυτό είναι το όπλο που χρησιμοποίησε η αστυνομία στο Κουκάκι;
***
Διαβάστε επιπλέον στοιχεία για το συγκεκριμένο όπλο ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας στις 11 Ιανουαρίου 2013 (του Χρήστου Σύλλα – εδώ) την ίδια περίοδο που δημοσιεύθηκε και το ρεπορτάζ του Βήματος.
Οι πρόσφατες αστυνομικές επεμβάσεις στη βίλα Αμαλία και στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ όπου βρέθηκαν οι αλληλέγγυοι των 92 συλληφθέντων, έφεραν στη δημοσιότητα το όπλο ρίψης πλαστικών σφαιρών, τύπου Manuhrin MR-35 Punch Gun. Η σχετική φωτογραφία έξω από τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ που κυκλοφόρησε ευρέως, θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως η πρώτη «επίσημη» παραδοχή από την πλευρά της αστυνομίας για κατοχή και χρήση του όπλου. Πρόκειται για όπλο γαλλικής κατασκευής το οποίο εκτοξεύει σφαιρίδια καουτσούκ με ταχύτητα περίπου 112 μέτρων το δευτερόλεπτο.
Η χρήση πλαστικών σφαιριδίων βέβαια δεν αποτελεί «φρέσκια» είδηση˙ το αντίθετο. Τον Μάρτιο του 2011, οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην Κερατέα, μεταξύ κατοίκων και αστυνομίας έφεραν τη σφραγίδα χρήσης πλαστικών σφαιριδίων. Σύμφωνα με αναφορές κατοίκων σε blogs, οι δυνάμεις των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ «έριχναν κυριολεκτικά στο ψαχνό» -υπάρχουν και οι αντίστοιχες φωτογραφίες που το επιβεβαιώνουν. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2011, τα ΜΑΤ ρίχνουν χημικά στην πλατεία Συντάγματος -ακόμη και μέσα στο μετρό- ενώ προσπαθούν να διαλύσουν τους διαδηλωτές προς κάθε κατεύθυνση. Οι σχετικές αναφορές, μαρτυρίες και καταγγελίες για δολοφονικές επιθέσεις αναπαράγονται ταχύτατα στο Ιντερνετ.
Ένα χρόνο αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2012, κατά τη διάρκεια πανελλαδικής απεργίας, ο φωτογράφος της Ελευθεροτυπίας Σπύρος Τσακίρης, κάνοντας εκτενές ρεπορτάζ στο κέντρο της Αθήνας, φωτογραφίζει πλαστικές σφαίρες.
Η πιο πρόσφατη και «μαζική» εμφάνιση των πλαστικών σφαιριδίων έγινε στις Σκουριές Χαλκιδικής όπου οι κάτοικοι και οι επιτροπές αγώνα συγκροτήθηκαν για ν’ αντιδράσουν στην εκμετάλλευση των μεταλλείων από την καναδική Eldorado και τη θυγατρική της Hellas Gold. Το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων έχει καταγγείλει την καταστολή των διαμαρτυριών στην περιοχή με πλαστικές σφαίρες ενώ και εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3, με κείμενό-παρέμβασή έχουν κάνει λόγο για αποσιώπηση της απάνθρωπης βίας των ΜΑΤ, της υπερβολικής ρίψης χημικών, καπνογόνων, πλαστικών σφαιρών κλπ.
Σημειωτέον, τον Αύγουστο του 2011 και ενώ η κυβέρνηση αντιμετώπιζε έναν συνεχόμενο κύκλο διαμαρτυριών και διαδηλώσεων, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής δήλωνε: «Η διεθνής εμπειρία αλλά και ο προβληματισμός που διατυπώνεται από τους βουλευτές, υποχρεώνει το Αρχηγείο να εξετάσει το θέμα της χρήσης δακρυγόνων, νερού και πλαστικών σφαιριδίων». Από τότε (και πιο πριν) έχει κυλήσει πολύ νερό στ’ αυλάκι».
Διαβάστε επίσης, το ρεπορτάζ της Μαρίας Δεναξά στον «Ημεροδρόμο» με τίτλο 13 άνθρωποι έχασαν το μάτι τους από την αστυνομική βία στη Γαλλία! – 93 σε σοβαρή κατάσταση στα νοσοκομεία! Στο ρεπορτάζ περιγράφεται ότι σε 68 πολίτες προκλήθηκαν σοβαρά τραύματα από τις πλαστικές σφαίρες των όπλων τύπου φλας μπώλ (LBD), όπλα ανάλογα με τα παραπάνω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου