Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Στο σκαμνί γιατί διεκδίκησαν τα οφειλόμενα


Αν η μία όψη της καταστολής είναι η αστυνομική βία, που κλιμακώνεται ακόμα και πέρα από τα όρια της αστικής νομιμότητας, μια άλλη όψη, συχνά αθέατη αλλά εξίσου επικίνδυνη, είναι η ποινικοποίηση των εργατικών διεκδικήσεων.

Μία τέτοια κραυγαλέα περίπτωση είναι η δίκη που διεξάγεται σήμερα στην Ευελπίδων, κατά επτά εργαζομένων στον επισιτισμό, τριών εκλεγμένων διοικητικών συμβούλων του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων και τεσσάρων μελών του, που σύρονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή έπραξαν το αυτονόητο καθήκον τους ως συνδικαλιστές βάσης και διεκδίκησαν το εξίσου αυτονόητο συμφέρον τους ως εργαζόμενοι:

Απαίτησαν να πληρωθούν όσα τους οφείλονται (δεδουλευμένα, υπερωρίες, δώρα, ένσημα), ακολουθώντας τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες και κοινοποιώντας δημόσια τον εργατικό τους αγώνα, με ενημερωτική καμπάνια και παραστάσεις διαμαρτυρίας.

Αυτά, σύμφωνα με τους μηνυτές τους, τους ιδιοκτήτες των δύο καταστημάτων («Βοτανοπωλείο» στα Πετράλωνα και «Σαλαντίν» στον Κεραμεικό) συνιστούν «απειλή εκβίασης» και «ηθική αυτουργία σε εκβίαση».

Ετσι έκρινε το κατηγορητήριο της εισαγγελικής δίωξης, έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος της ΓΑΔΑ ή αλλιώς «το συνδικαλιστικό της Ασφάλειας», όπως το αποκαλούν δεκάδες συνδικαλιστές, εργαζόμενοι και αγωνιστές που έχουν κληθεί να διαβούν τις πόρτες τους «δι’ υπόθεσίν» τους, με αντιδημοκρατικές διώξεις που πληθαίνουν από τα μνημονιακά χρόνια κι έπειτα.

Η υπόθεση, που χρονολογείται από τον Ιανουάριο του 2014, όταν απολύθηκαν εκδικητικά εργαζόμενοι στο εναλλακτικό μεζεδοπωλείο «Σαλαντίν» επειδή συμπαραστάθηκαν σε συναδέλφισσά τους που διεκδίκησε το δώρο Χριστουγέννων, είναι ενδεικτική όχι μόνο του πόσο αδίστακτα μπορούν να γίνουν τα «μικρομεσαία» αφεντικά της νύχτας αλλά και πώς τα κλιμάκια της κρατικής ασφάλειας παίζουν τον ρόλο των «προστατών».

Οχι του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά των ίδιων των αφεντικών, παρακολουθώντας για μήνες, φακελώνοντας, οδηγώντας σε διώξεις εκλεγμένους συνδικαλιστές, εργαζόμενους και εργατικές συλλογικότητες.

Ενδεικτικά, στο Τμήμα Προστασίας του Πολιτεύματος έχουν κληθεί να καταθέσουν ως οιονεί κατηγορούμενοι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο, κατά τη μεγάλη απεργία των διοικητικών ενάντια στις διαθεσιμότητες το 2013, ακόμα και ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, το 2018, για την παρουσία του σε δημόσιες διαμαρτυρίες ενάντια στους πλειστηριασμούς – κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις δεκάδων βουλευτών του τότε κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ.

Δεδουλευμένα
Σήμερα, τα κατορθώματα του αποκαλούμενου «Συνδικαλιστικού της Ασφάλειας» φτάνουν στο σημείο να διασύρουν εργάτες στον επισιτισμό ως εκβιαστές, με κατηγορητήρια που τα σωματεία χαρακτηρίζουν σαθρά και στημένα, βαφτίζοντας «εκβιασμό» στοιχειώδεις πρακτικές κάθε εργατικού αγώνα – συγκεντρώσεις, φυλλάδια και αφίσες και νόμιμες συνδικαλιστικές διεκδικήσεις.

Εντύπωση, μάλιστα προκαλεί ότι στην περίπτωση της δεύτερης εργαζόμενης –στο «Βοτανοπωλείο»– είχε προηγηθεί και σωματική βία εις βάρος της, τραμπουκισμός από συνεργάτη του ιδιοκτήτη, ενώ κατ’ ιδίαν μετά ο εργοδότης παραδέχθηκε ότι της οφείλει δεδουλευμένα και δεσμεύθηκε να την εξοφλήσει.

Εκ των υστέρων, βέβαια, όπως αποδείχθηκε, προτίμησε να κινηθεί δικαστικά εις βάρος της εργαζόμενης και του σωματείου, απευθυνόμενος στην Ασφάλεια για να «συλλέξει πληροφορίες» για τη δράση τους. Επίσης, οι τρεις εργαζόμενοι του «Σαλαντίν» δικαιώθηκαν δικαστικά για όσα τους οφείλονται.

«Φαίνεται πως η δράση μας και οι καθημερινοί μας αγώνες ενοχλούν τα αφεντικά του κλάδου, αλλά και τους μηχανισμούς του κράτους. Με την επιδιωκόμενη ποινικοποίηση του ΣΣΜ αφενός ελπίζουν ότι θα μας κάμψουν οικονομικά και θα μας απονομιμοποιήσουν στα μάτια της κοινωνίας και αφετέρου νομίζουν ότι θα φοβηθούμε και θα το ξανασκεφτούμε να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει, δρώντας στο κινηματικό πλαίσιο όπου μέχρι στιγμής κινούμαστε.

»Μπορεί να ελπίζουν ότι θα ξεχάσουμε τη μαύρη εργασία, τα απλήρωτά μας μεροκάματα, τις εξευτελιστικές συνθήκες που επικρατούν όχι μόνο στον κλάδο μας, αλλά συνολικά σε όλους τους χώρους δουλειάς.

»Απέναντι σε όλα αυτά εμείς δηλώνουμε ευθαρσώς ακόμα πιο πεισμένοι και αποφασισμένοι, συλλογικά και οργανωμένα, ότι θα εντείνουμε τον αγώνα μας, μέχρι την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο», γράφει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το ΣΣΜ, καλώντας σε συγκέντρωση αλληλεγγύης σήμερα το πρωί στα Δικαστήρια της Ευελπίδων.

Αφροδίτη Τζιαντζή
https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom