Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Σκληρή προεκλογική περίοδος - "Καρφάρες" στο... ιδιότυπο debate Τσίπρα - Μητσοτάκη!


Ήταν σαν να είδαμε debate... χωρίς να δούμε debate και συνέβη τέσσερις ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησαν ταυτόχρονα και αυτό είναι το απόλυτο crash test των θέσεών τους.

Τι είπαν οι δύο υποψήφιοι πρωθυπουργοί για τα σημαντικότερα ζητήματα που βρίσκονται στο προεκλογικό τραπέζι. Συμφωνία των Πρεσπών, οικονομία και όλα όσα τόνισαν οι ηγέτες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με βίντεο και φωτογραφίες.

Debate τελικά… δεν είδαμε πριν τις κρίσιμες εθνικές εκλογές, ωστόσο το βράδυ της Τετάρτης, 03.07.2019, παρακολουθήσαμε… ό, τι πιο κοντινό σε debate!

Οι δύο διεκδικητές της εξουσίας, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησαν ταυτόχρονα και παρουσίασαν τις θέσεις των κομμάτων τους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στην Πάτρα, την ώρα που ο αρχηγός της ΝΔ είχε απέναντί του στο στούντιο του Alpha… όχι έναν, ούτε δύο, αλλά δέκα (!) δημοσιογράφους, απαντώντας σε θεματικές ενότητες αναλόγως του ρεπορτάζ που καλύπτουν οι συγκεκριμένο δημοσιογράφοι του σταθμού.
Λίγο πριν είχαν δει μάλιστα το «φως» της δημοσιότητας τρεις νέες δημοσκοπήσεις, ενώ είχε προηγηθεί βεβαίως και η… εκρηκτική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΚΑΪ, το βράδυ της Τρίτης, 02.07.2019. Κάπως έτσι το πολιτικό σκηνικό έγινε μέσα σε 24 ώρες… απολύτως προεκλογικό με τις κρίσιμες εθνικές εκλογές να απέχουν μόλις τέσσερις ημέρες.
Τι είπαν όμως οι δύο πολιτικοί αρχηγοί για τα… σημαντικά; Τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες ψηφοφόρους αλλά και τα υψίστης σημασίας πολιτικά θέματα που θα απασχολήσουν την όποια επόμενη κυβέρνηση;
Ας δούμε αναλυτικά εκείνες τις θεματικές ενότητες στις οποίες αναφέρθηκαν και ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δείτε στην συνέχεια του κειμένου τα βίντεο με όσα είπαν οι επικεφαλής ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Εκλογές – Σφοδρή επίθεση Τσίπρα για το ζήτημα της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης…

εκλογές
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη από την Πάτρα, καταλογίζοντάς του ότι σχεδιάζει νέο μνημόνιο μέσω της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, αναφερόμενος στο ζήτημα που προέκυψε μετά τις σχετικές δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή με την ΝΔ, Μπάμπη Παπαδημητρίου.
«Σήμερα αποκαλύφθηκε το σχέδιό τους», είπε ο κ. Τσίπρας, υπονοώντας τις δηλώσεις του υποψηφίου της ΝΔ, Μπάμπη Παπαδημητρίου, και εξήγησε: «Ετοιμάζονται να πάρουν τα λεφτά που μαζεύτηκαν με το κόπο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού και να τα δώσουν στις τράπεζες και στους τραπεζίτες…Βρήκαμε άδεια ταμεία και σήμερα έχουμε 35 δισ. από τους κόπους του ελληνικού λαού. Θα δώσουμε ξανά το κλειδί του ταμείου σε εκείνους που το χρεοκόπησαν; Είναι το απόθεμα της ανεξαρτησίας και εθνικής αξιοπρέπειας της πατρίδας μας. Φθάνει πια ως εδώ. Πόσα χρόνια θα δουλεύουν οι Έλληνες για να ξεπληρώνουν τα σπασμένα των τραπεζών; Πόσα δισ. ακόμα να ξοδευτούν στην μαύρη τρύπα που άνοιξαν τα golden boys και οι κομματάρχες των θαλασσοδανείων…». Αν βάλουν χέρι στις θυσίες μας, τότε θα ξαναγυρίσουμε πίσω στις σκοτεινές εποχές των μνημονίων, είπε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε: «Σχέδιό τους είναι η πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Αυτό που ήθελε ο κος Στουρνάρας και εμείς καταφέραμε με αγώνα να αποφύγουμε. Γιατί πιστοληπτική γραμμή στήριξης σημαίνει αναγκαστικά νέο μνημόνιο. Αυτό που εμείς καταφέραμε να αποφύγουμε είναι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη. Να λοιπόν ποιο θα είναι αυτό το κύμα των μεταρρυθμίσεων που μας κρύβει επιμελώς: Νέες περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, κοινωνικό κράτος. Απολύσεις στο δημόσιο και ασυδοσία στον ιδιωτικό τομέα».

…το «ξέκοψε» με πέντε λέξεις ο Μητσοτάκης!

εκλογές
«Δεν υφίσταται κανένα τέτοιο ζήτημα«, απάντησε ο αρχηγός της ΝΔ, δείχνοντας να «αδειάζει» τον υποψήφιο βουλευτή με την ΝΔ, κάτι που είχε κάνει νωρίτερα και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Σοφία Ζαχαράκη,μιλώντας στο newsit.gr.

Εκλογές – Τι είπε ο Τσίπρας για την ανάπτυξη

εκλογές
Ο πρωθυπουργός έκανε αναδρομή στο παρελθόν συγκρίνοντας την κατάσταση που παρέλαβε και την κατάσταση που παραδίδει: «Δεν ξεχνάμε ποιοι στέρησαν σε 1 εκατομμύριο συμπολίτες τη δουλειά τους από το 10 ως το 14. Ενώ εμείς δημιουργήσαμε 400.000 νέες δουλειές. Δεν ξεχνάμε ότι αυτοί σε μια νύκτα μείωσαν τον κατώτατο μισθό των εργαζόμενων 22%. Ενώ εμείς, αμέσως μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια, τον αυξήσαμε κατά 11%. Και έχουμε σχέδιο το ’19 και ΄20, αυξήσεις 7,5 και 7,5%, ώστε το ΄21 να ξανάρθει ο κατώτατος μισθός εκεί που ήταν πριν τον ισοπεδώσουν. Μπορούμε και έχουμε σχέδιο, η ανεργία τα επόμενα 4 χρόνια να ξανακατέβει εκεί που ήταν πριν την κρίση, και η σταθερή εργασία να γίνει κανόνας στον τόπο μας. Θέλουμε επίσης μια Ελλάδα της ανάπτυξης για όλους». Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι είπε μιλάνε για ανάπτυξη αλλά εννοούν ανάπτυξη για τους ολιγάρχες για δέκα οικογένειες που θα ελέγχουν την οικονομία και την πολιτική εξουσία, ανέφερε.
Έκανε εκτεταμένη αναφορά στην μεσαία τάξη υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα για την στήριξη του κοινωνικού κράτους δεν αφορούσαν μόνο τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα αλλά και τη μεσαία τάξη. Για να καταλήξει ότι η Ελλάδα ανήκει στη μεγάλη πλειοψηφία και όχι σε μερικά τζάκια που νομίζουν ότι η εξουσία τους ανήκει κληρονομικώ δικαίω.

Εκλογές – Τι είπε ο Μητσοτάκης για την ανάπτυξη


«Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή στο σχέδιό μας να αλλάξουμε το θέμα της προκαταβολής. Έχουμε πρόθεση να μειώσουμε το φόρο στις επιχειρήσεις. Δεν θα σχολιάσω αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας χθες. Επιμένει χωρίς να κάνει αναφορά για τη συνολική ζημιά στην οικονομία που έγινε πριν 4 χρόνια. Το περήφανο όχι, για να έρθει να κάνει μνημιώδη κολοτούμπα και να φέρει αχρείαστο μνημόνιο. Υπέγραψε τρίτο μνημόνιο. Ποιο ήταν το μείγμα πολιτικής; 82% φόροι, 18% δαπάνες.
Ήταν επιλογή του κ. Τσίπρα. Για αυτό δεν έχει απολογηθεί. Όταν κάναμε τις προβλέψεις μας λαμβάνουμε υπόψη τα νούμερα του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους. Άλλα τα δημοσιονομικά με 2% και άλλα με 4% ανάπτυξη. Ο στόχος για την ανάπτυξη είναι κρίσιμος για την επόμενη ημέρα. Πρόθεσή μου είναι να δοθεί και του χρόνου το βοήθημα στους συνταξιούχους. Είμαι πεπεισμένος ότι με την δυναμική που έχει η ελληνική οικονομία ο στόχος αυτός είναι εφικτός. Θα πιάσουμε τους στόχους και οι συνταξιούχοι θα λάβουν το επίδομα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Μίλησα για επταήμερη λειτουργία, ποτέ για επταήμερη εργασία. Δεν θα συμμετέχω σε προπαγάνδα fake news του ΣΥΡΙΖΑ. Η σύμβαση Παπαστράτος είναι μια τέτοια περίπτωση. Είναι καλό για εργαζόμενο και επιχείρηση και αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης. Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί να μην στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες. Αν πάτε σε αυτές τις εταιρείες οι εργαζόμενοι είναι ευχαριστημένοι. Αν δεν ήταν δεν θα υπέγραφαν. Λέμε ξεκάθαρα ότι η εργατική νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο και οι ποινές θα είναι αυστηρότερες», απάντησε ο αρχηγός της ΝΔ.

Εκλογές – Ψεύτες – υποκριτές – πατριδοκάπηλοι η επίθεση Τσίπρα για Συμφωνία των Πρεσπών

εκλογές
Σκληρούς χαρακτηρισμούς όμως επιδαψίλευσε στους πολιτικούς του αντιπάλους και για την στάση τους στην Συμφωνία των Πρεσπών αποκαλώντας τους «υποκριτές, ψεύτες, πολιτικούς απατεώνες και πατριδοκάπηλους»:
Τολμήσαμε με γενναιότητα και πατριωτισμό και ανοίξαμε δρόμους εκεί που κανείς άλλος δεν τόλμησε. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που αποκαθιστά την ιστορία μας. Την ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας. Και βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό. Την ώρα που οι υποκριτές της δεξιάς, οι πατριδοκάπηλοι έστηναν μια άθλια εθνική σκευωρία που τούτες τις μέρες αποκαλύπτεται.
Αυτοί που είχαν παραδώσει από το 2005 το όνομα. Αυτοί που δεν είχαν βάλει κανένα όρο για αλλαγή της Συνταγματικής ονομασίας και δεχόντουσαν το Μακεδονία παντού, μέσα έξω. Έστησαν ένα απίστευτο γαϊτανάκι υποκρισίας, παριστάνοντας τους Μακεδονομάχους. Δίχασαν τον ελληνικό λαό για να πάρουν μια χούφτα ψήφους. Πότισαν με εθνικιστικό δηλητήριο τη νέα γενιά.
Και σήμερα κάνουν το Κινέζο…Και πείτε μου, τι είναι αλήθεια πατριωτική στάση; Να λύνεις τα προβλήματα, να κάνεις τη χώρα σου πιο ισχυρή, να αυξάνεις το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας στο διεθνές στερέωμα, να την προστατεύεις από τις αληθινές απειλές και τους αληθινούς εχθρούς ή να παριστάνεις τον εθνικόφρονα, ενώ όταν κυβερνούσες τα είχες δώσει όλα;».

Εκλογές – Τι είπε ο Μητσοτάκης για Κύπρο, Συμφωνία των Πρεσπών και… επιστολές Καραμανλή


Ερωτηθείς τι θα κάνει με την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και για το ζήτημα που προέκυψε με τις επιστολές του Κώστα Καραμανλή προς τον Τζορτζ Μπους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Η ιστορία έχει γράψει ότι ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι είπε όχι σε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα, απειλώντας με βέτο, εκεί που ο Αλέξης Τσίπρας είπε ναι. Αυτή είναι η αλήθεια. Οι δε επιστολές που ξαφνικά διάφορα λαγωνικά αποκάλυψαν, ήταν γνωστές στον Τύπο από το 2005.
Η ίδια η Συμφωνία δεν αφήνει περιθώρια μονομερούς κατάργησης. Είπα στους βουλευτές προσέξτε τι κάνετε. Αν κυρωθεί η Συμφωνία δεν αλλάζει μετά. Δυστυχώς δεν με άκουσαν, εξαγοράστηκαν βουλευτές εντός εισαγωγικών, έγιναν υπουργοί την επόμενη μέρα.

Τσίπρας για ελληνοτουρκικά  – Κανείς δεν μπορεί να μας απειλήσει

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε όμως και στα ελληνοτουρκικά: «Θέλουμε μία Ελλάδα ισχυρή αλλά και μια Ελλάδα που κανείς δε θα μπορεί να την απειλεί. Και κανένας σήμερα δεν μπορεί να μας απειλήσει. Ούτε στο Αιγαίο ούτε στη Κύπρο. Γιατί η Ελλάδα σήμερα είναι ισχυρότερη από ποτέ. Με πιο ισχυρές συμμαχίες από ποτέ. Γιατί η Ελλάδα σήμερα είναι πυλώνας σταθερότητας αλλά και φάρος της φιλίας και της ενότητας των λαών στη Βαλκανική χερσόνησο».

Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά και κυπριακή ΑΟΖ

Υπάρχει το ζήτημα της παράνομης απόπειρας της Τουρκίας να προβεί σε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει η Ευρώπη να επιβάλλει κυρώσεις. Είναι ένδειξη αλληλεγγύης σε ένα μικρό κράτος της Ε.Ε. Θα επιμείνω σε αυτή την κατεύθυνση. Θα επιδιώξω να ανοίξω διάλογο επικοινωνίας με τον κ. Ερντογάν.
Περιμένοντας από την Τουρκία κινήσεις καλής θέλησης ως προς την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Δεν πρόκειται να δεχθούμε σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε απόπειρα γεώτρησης εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Υπάρχουν πολλές επιλογές που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν εκτιμώ όμως ότι θα έχουμε τέτοια εξέλιξη. Πρέπει η πολιτική ηγεσία να είναι έτοιμη για το χειρότερο. Θέλω να συγχαρώ τα στελέχη των Ε.Δ που κάνουν το παν. Θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των f16. Αναγκαίο ενδιάμεσο στάδιο».
Δείτε στην συνέχεια του κειμένου τα βίντεο με όσα είπαν οι επικεφαλής ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Εκλογές – Τσίπρας για ασφαλιστικό: «Σχεδιάζουν ξεπούλημα στους ιδιώτες»


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον σχέδιο της ΝΔ για το ασφαλιστικό ρωτώντας «γιατί θέλουν να ανοίξουν ξανά το ασφαλιστικό; Και γιατί δε μας αποκαλύπτουν τι ακριβώς θα κάνουνε;» και έδωσε τη απάντηση: «Η απάντηση είναι γιατί ήδη έχουν κλείσει συμφωνίες πολλών δισ., με μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για να ξεπουλήσουν την επικουρική ασφάλιση.
Τους έχουν τάξει την επικουρική ασφάλιση και τις εισφορές των εργαζομένων για να τα τζογάρουν στο Χρηματιστήριο, στα δομημένα ομόλογα και να αφήσουν μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων, 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς επικουρική σύνταξη. Μα αν από αύριο οι εργαζόμενοι σταματήσουν να πληρώνουν εισφορές στο δημόσιο ταμείο και στην επικουρική σύνταξη και την πληρώνουν σε ιδιώτες, τότε θα δημιουργηθεί μια μαύρη τρύπα. Και πώς θα καλυφθεί αυτή η μαύρη τρύπα; Με μειώσεις στις προσωπικές διαφορές, κατάργηση των προσωπικών διαφορών. Δηλαδή να εφαρμοστεί αυτό που εμείς αποτρέψαμε και που ήθελε το ΔΝΤ από 1/1/2019, με μειώσεις στις συντάξεις όλων σχεδόν των συνταξιούχων».

Εκλογές – Μητσοτάκης για το… πού θα βρει τα χρήματα για να κοπούν οι φόροι


Ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στο ερώτημα πού θα βρει τα χρήματα για την άσκηση της πολιτικής του και τη μείωση της φορολογίας, τόνισε πως οι πρώτες μειώσεις φόρων θα γίνουν από 1-1-20 και οι επόμενες μειώσεις σε βάση 4ετίας.
«Έχουμε πει πως θα πρέπει να σταματήσει η πολιτική των υπερπλεονασμάτων. Έχουμε μιλήσει για στοχευμένες μειώσεις δαπανών, να μπορούμε να εξορθολογήσουμε το πλαίσιο δαπανών. Έχουμε μιλήσει για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης με σχέδιο ηλεκτρονικών συναλλαγών. Η μείωση φορολογικών συντελεστών, όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, έχει βοηθήσει» είπε, προσθέτοντας πως οι αγορές προεξοφλούν νίκη της ΝΔ. «Το γεγονός ότι μπορούμε να δανειζόμαστε από τις αγορές, το ότι το 10ετές ομόλογο είναι στο 2%, κάτι λέει για το πόσο αξιόπιστη είναι η κυβέρνησή μας» είπε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως θα μπορέσει να πείσει τους εταίρους για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος. Πάντως, ξεκαθάρισε πως δεν υφίσταται ζήτημα πιστοληπτικής γραμμής στήριξης.
«Οι μετακλητοί θα μειωθούν. Οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου θα χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες του δημοσίου. Το κόστος μισθοδοσίας του δημοσίου τα τελευταία 4 χρόνια αυξήθηκε 2 δισ. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Θα συζητήσουμε και τα θέματα υγείας. Εγώ δεν έχω δει τις 19.000 προσλήψεις για τις οποίες μιλά ο κ. Τσίπρας», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για να καταλήξει: «Κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν θα απολυθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάμε σε πλαίσιο προσλήψεων μεγαλύτερο από τις αποχωρήσεις. Θα περιορίσουμε το αποτύπωμα των γενικών γραμματέων. Θα υπάρχει καθορισμένος αριθμός μετακλητών για κάθε υπουργό και μία συστηματική προσπάθεια μείωσης του αποτυπώματος του κράτους εκεί που το κράτος δεν είναι απαραίτητο».

Το μήνυμα νίκης του Αλέξη Τσίπρα για τις εκλογές

εκλογές
Τόσο στο ξεκίνημα όσο και στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας και με δηκτική αναφορά στον αντίπαλό του: Απόψε στέλνουμε το μήνυμα της μεγάλης ανατροπής σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ας μη βιάζονται οι πρίγκιπες να επιστρέψουν στο θρόνο. Την τελική κρίση την έχει ο ελληνικός λαός. Οι κάλπες θα είναι άδειες το πρωί της Κυριακής. Και θα τις γεμίσουμε ξανά όλοι μαζί με το ψηφοδέλτιο της ελπίδας, της προοπτικής…Μας ρωτούν: «Μπορείτε να το γυρίσετε; Ε, λοιπόν ναι, ο δημοκρατικός λαός της Αχαΐας λέει σήμερα εδώ, λέει ναι, μπορούμε, μπορούμε να κάνουμε τη μεγαλύτερη εκλογική και πολιτική ανατροπή στην ιστορία του τόπου«.
Αφού αναφέρθηκε ονομαστικά στους υποψηφίους της Αχαΐας ζήτησε από τους συγκεντρωμένους «μία χάρη να μην μείνει την Κυριακή κανένα εκλογικό τμήμα χωρίς αντιπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ».

Το μήνυμα νίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εκλογές

εκλογές
«Γνωρίζω όλα τα ονόματα της κυβέρνησης. Θα ανακοινωθεί αυτή η κυβέρνηση εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί. Το μήνυμα των ευρωεκλογών δεν έχει προεξοφληθεί.Η ευθύνη περνάει πια στους πολίτες.
Η ισχυρή εντολή που ζητάμε είναι εντολή εφαρμογής ενός συγκεκριμένου προγράμματος. Την επόμενη ημέρα εφόσον μας εμπιστευτεί ο λαός θα έχουμε την καλύτερη κυβέρνηση. Θα είναι διαφορετική από τις κυβερνήσεις που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Εχω υποχρέωση να είμαι έτοιμος. Στις 8 Ιουλίου θα πρέπει να ορκιστεί ο πρωθυπουργός και στις 9 Ιουλίου η κυβέρνηση», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε όλα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας από την Πάτρα τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές


Δείτε όλα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο στούντιο του Alpha τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές


Φωτογραφίες: A. Bonetti/Γραφείο Τύπου – Intime
https://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom