Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Στην Αθήνα στελέχη των θεσμών - Το «σχέδιο πειθούς» της κυβέρνησης


Μια «πρόγευση» των προθέσεων των θεσμών θα έχει αυτή την εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

H επίσημη κάθοδος των θεσμών στην Αθήνα σε επίπεδο επικεφαλής με στόχο τη διαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα, τον προϋπολογισμό του 2020 και την τέταρτη αξιολόγηση έχει οριστεί για το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, έχει προγραμματιστεί κάθοδος ομάδας τεχνικών κλιμακίων για σύντομες επαφές με τις υπηρεσίες όλων των φορέων οι οποίοι έχουν ανοιχτά μέτωπα.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ θα βρεθεί στην Αθήνα για να παραστεί στο συνέδριο του Economist και με την ευκαιρία αυτή θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ πιθανότατα συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό θα έχει και ο πρόεδρος του EuroWorking Group Ολλανδός Χανς Φάιλμπριφ.

Οι επικεφαλής των θεσμών θέλουν να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό η νέα κυβέρνηση θα παραμείνει συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα καθώς και πώς το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Τα βλέμματα των θεσμών είναι στραμμένα στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Ιουλίου με στόχο να έχει ψηφιστεί έως τις 10 Αυγούστου.

Οι αλλαγές θα φέρουν ελαφρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις περίπου 6 δισ. ευρώ και θα προβλέπει μειώσεις στη φορολογία των φυσικών προσώπων, αλλά πρωτίστως των επιχειρήσεων.

Οι θεσμοί δεν είναι αρνητικοί σε αλλαγές στη φορολογία, ειδικά από τη στιγμή που το φορολογικό μείγμα θα καταστεί πιο φιλικό στην ανάπτυξη, ωστόσο θέλουν να μετρήσουν το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων πριν γίνουν οι όποιες αλλαγές.

Το δημοσιονομικό κόστος των φορολογικών ελαφρύνσεων υπολογίζεται σε 6 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας και το μεγάλο ερώτημα για τους δανειστές στην παρούσα φάση είναι εάν τα 6 δισ. ευρώ κουμπώνουν με τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

https://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom