του Βασίλη Στεφανακίδη
Με φωτογραφική απόφαση τον Νοέμβριο του 2017 έκαναν δώρο τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων στις δύο βίλες της, στην ακριβότερη περιοχή της Ελλάδας - Βαριές ευθύνες για Σκουρλέτη καθώς την απόφαση
υπέγραψε ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης που διόρισε - Άγνοια δηλώνει για το θέμα η Κατερίνα Παναγοπούλου που το 2018 έγινε σύμβουλος του πρωθυπουργού και το ίδιο καλοκαίρι τού έδωσε το σκάφος της για να... ξεκουραστεί στο Ιόνιο
Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑτος με τον επανακαθορισμό της οριογραμμής του αιγιαλού μπροστά από τις δύο βίλες της κυρίας Κατερίνας Παναγοπούλου, με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Σπυρίδωνα Κοκκινάκη τον οποίον διόρισε ο Παναγιώτης Σκουρλέτης όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών, τον Μάιο του 2017.
Η κυρία Παναγοπούλου που ρωτήθηκε από το ΣΚΑΙ δήλωσε άγνοια του θέματος και είπε πως τα θέματα της περιουσίας και των ιδιοκτησιών τα είχε τακτοποιήσει ο εκλιπών σύζυγος της Περικλής Παναγόπουλος.
Πρόσθεσε βέβαια -ατυχώς- πως στην περιοχή υπάρχουν κι άλλες κατοικίες- εμείς δεν γράψαμε πως δεν υπάρχουν άλλες κατοικίες- υπαινισσόμενη ψευδώς πως η φωτογραφική ρύθμιση επανακαθορισμού του αιγιαλού αφορά και τους γείτονές της.
Αν βέβαια έκανε τον κόπο να διαβάσει το δημοσίευμα μας αλλά και τα σχετικά ΦΕΚ, θα καταλάβαινε και η ίδια πως ο εκλιπών σύζυγος της, φρόντισε να αλλάξει τον αιγιαλό μόνο μπροστά από τα δύο δικά τους σπίτια και όχι των γειτόνων που ενδεχομένως να μην έχουν αυθαιρεσίες μέσα στον αιγιαλό που είναι δημόσια περιουσία. Κι ούτε είχαν ανάγκη τακτοποίησης προκειμένου να μπορούν να μεταβιβάσουν αν ήθελαν την ιδιοκτησία τους.
Από την πλευρά πάντως της κυβέρνησης, η οποία φέρει την ευθύνη αυτής της πρωτοφανούς ρουσφετολογικής ενέργειας αλλαγής του αιγιαλού και προσφέρει ένα δώρο μερικών εκατομμυρίων στις ιδιοκτησίες της κ. Παναγοπούλου, δεν είχαμε καμιά αντίδραση.
Ούτε από τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη ο οποίος και προφανώς εγνώριζε για την απόφαση του ελεγχόμενου και διορισμένου από τον ίδιο Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σπυρίδωνα.Κοκκινάκη.
Είναι σαφές ότι ο κ. Κοκκινάκης δεν ενήργησε μόνος του και κρυφά από τον προϊστάμενο του κ. Σκουρλέτη. Εντολές πήρε και απλά τις εκτέλεσε σαν πειθήνιο όργανο. Όπως είναι σαφές και προκύπτει από την ακολουθία των γεγονότων πως και ο Σκουρλέτης από κάπου ψηλότερα πήρε κι αυτός εντολές.
Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο και το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.
Αλλαξαν τον αιγιαλό για το χατίρι της Κατερίνας
Με φωτογραφική απόφαση τον Νοέμβριο του 2017 έκαναν δώρο τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων στις δύο βίλες της κυρίας Παναγοπούλου, στην ακριβότερη περιοχή της Ελλάδας. Το 2018 έγινε σύμβουλος του πρωθυπουργού και το ίδιο καλοκαίρι τού έδωσε το σκάφος της για να... ξεκουραστεί στο Ιόνιο
Με μια σκανδαλώδη φωτογραφική απόφαση, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επαναχάραξε τα όρια του αιγιαλού και τα μετατόπισε σχεδόν μέσα στη θάλασσα, μπροστά από τις βίλες της κυρίας Κατερίνας Παναγοπούλου στο Καβούρι, ώστε να μπορέσει να νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα κτίσματα και τις πισίνες που διαθέτουν τα δύο οικόπεδά της.
Η οριογραμμή του αιγιαλού πριν και μετά. Στις 3/11/2017, με φωτογραφική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, επανακαθορίστηκε η οριογραμμή του αιγιαλού στη θέση Μεγάλο Καβούρι του Δήμου Βουλιαγμένης. Στο τοπογραφικό η κόκκινη γραμμή ορίζει τα παλιά όρια του αιγιαλού και η πορτοκαλί τα νέα. Ουσιαστικά η οριογραμμή μετατοπίστηκε σχεδόν μέσα στη θάλασσα, εκεί που έχει την μάντρα της η κυρία Παναγοπούλου.
Η πρωτοφανής αυτή απόφαση ελήφθη από την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (η οποία ελέγχεται από την κυβέρνηση αφού υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών) τον Νοέμβριο του 2017 και ισοδυναμεί με μερικά εκατομμύρια ευρώ, καθώς αυξάνεται η αξία των συγκεκριμένων ακινήτων στην ακριβότερη περιοχή της Ελλάδος και απελευθερώνονται οι συγκεκριμένες ιδιοκτησίες για μεταβίβαση.
Οταν στις 5 Μαΐου του 2019 το «ΘΕΜΑ» αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός πέρυσι τον Αύγουστο, λίγες μέρες μετά την καταστροφή στο Μάτι με τους 100 νεκρούς, έκανε διακοπές στο Ιόνιο με σκάφος και η κυρία Παναγοπούλου έσπευσε να δηλώσει πως αυτό ανήκει στον αείμνηστο σύζυγό της Περικλή, ο κ. Αλέξης Τσίπρας από του βήματος της Βουλής δήλωνε:
«Δεν έχω τίποτα να κρύψω και δεν έκρυψα ποτέ. Είναι γνωστό σε όλους ότι εδώ και τρία χρόνια έχω συνεργάτιδα την κυρία Παναγοπούλου, σύζυγο του θανόντος Παναγόπουλου, ενός εφοπλιστή που ποτέ δεν υπήρξε διαπλεκόμενος, ενός ανθρώπου αμέμπτου ηθικής. Η σχέση μου είναι σχέση συνεργατική».
Λίγες μέρες μετά την απίστευτη τραγωδία στο Μάτι, που κόστισε τη ζωή σε 100 άτομα, ο κ. Αλέξης Τσίπρας έκανε διακοπές στο Ιόνιο με το σκάφος της κυρίας Κατερίνας Παναγοπούλου.
Δύο χρόνια όμως πριν, και συγκεκριμένα στις 3/11/2017, εκδόθηκε μια απόφαση με την οποία επανακαθορίστηκε η οριογραμμή του αιγιαλού στη θέση Μεγάλο Καβούρι του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Ο επανακαθορισμός του αιγιαλού αφορούσε μερικές δεκάδες μέτρα σε μήκος, όσο και η πρόσοψη δύο οικοπέδων με βίλες και πισίνες, και μετατόπισε ουσιαστικά την οριογραμμή σχεδόν μέσα στη θάλασσα.
Σε ποιον ανήκουν αυτές οι βίλες;
Στη συνεργάτιδα του κ. Τσίπρα Κατερίνα Παναγοπούλου. Τι σύμπτωση, αλήθεια, να μετακινηθεί με φωτογραφική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο αιγιαλός τόσο ώστε να επωφεληθούν μόνο τα συγκεκριμένα οικόπεδα! Αξίζει να αναφερθεί ότι ο συντονιστής της εν λόγω υπηρεσίας κ. Σπυρίδων Κοκκινάκης που υπέγραψε τη χαριστική απόφαση, διορίστηκε στις 15/05/2017 από τον τότε υπουργό Εσωτερκών Παναγιώτη Σκουρλέτη.
Με την εν λόγω φωτογραφική απόφαση αυξήθηκε η αξία αυτών των ακινήτων και δόθηκε στον ιδιοκτήτη να τακτοποιήσει τις αυθαίρετες κατασκευές ώστε να μπορούν πλέον να μεταβιβαστούν ελεύθερα (ΦΕΚ 339 τεύχος τέταρτο 3/11/2017).
Μετά ταύτα, ο κ. Τσίπρας μπορεί να συνεχίσει να διακηρύττει τον πόλεμο κατά των ελίτ και τον αγώνα υπέρ των πολλών, όταν μάλιστα ποτέ στα χρονικά του ελληνικού κράτους όποτε έγινε επανακαθορισμός αιγιαλού σε περιπτώσεις εσφαλμένου καθορισμού, το πρόσθετο τμήμα γης δεν περνούσε στις όμορες ιδιωτικές ιδιοκτησίες αλλά πάντα υπέρ του Δημοσίου και ποτέ η οριογραμμή δεν μετατοπιζόταν προς τη θάλασσα παρά μόνο προς την ξηρά.
Ο κ. Τσίπρας μπορεί να συνεχίσει να υπερηφανεύεται για την ειλικρινή σχέση ανιδιοτελούς φιλίας τόσο με τον αείμνηστο Περικλή Παναγόπουλο όσο και με τη σύζυγο του Κατερίνα Ναυπλιώτου-Παναγοπούλου και πρέσβειρα επί τιμή πλέον, από τον περασμένο Απρίλιο, με αντικείμενο «την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την προώθηση της εικόνας και του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας στο εξωτερικό»!
Μπορεί να συνεχίσει να μάχεται τη διαπλοκή και τα μεγάλα συμφέροντα και να επαίρεται πως η αριστερή του κυβέρνηση δεν κάνει χάρες στο μεγάλο κεφάλαιο γιατί τη δύναμή της την αντλεί από τον λαό, τους φτωχούς και τους αδύνατους και τη χρησιμοποιεί για τα δικά τους συμφέροντα. Παρέλκει βέβαια η αναφορά πως ιστορικά δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση όπου ένας απλός πολίτης να έτυχε μιας τέτοιας ευνοϊκής απόφασης από το Ελληνικό Δημόσιο.
Οι βίλες Παναγόπουλου
Το ιστορικό και οι αυθαιρεσίες
Οι δύο βίλες, που είναι χτισμένες σε ένα από τα ωραιότερα και ακριβότερα σημεία της Αττικής, στη θέση Μεγάλο Καβούρι, ανήκουν η καθεμιά σε δύο ξεχωριστές εταιρείες. Πρόκειται για τις εταιρείες ΑΠΡΙΛΙΑ και ΕΤΕΡΑ, βασικός μέτοχος των οποίων ήταν ο Περικλής Παναγόπουλος. Οταν χτίστηκαν οι εν λόγω βίλες, η παλιά οριογραμμή του αιγιαλού, που είχε χαραχτεί το 1923, δεν άφηνε περιθώριο για κήπους, πισίνες και βοηθητικά κτίσματα. Αυθαιρέτως όμως ο Π. Παναγόπουλος επέκτεινε τα κτίσματά του μέσα στον αιγιαλό. Δηλαδή μέσα στη δημόσια περιουσία. Μετά το 2010, όταν βγήκε ο πρώτος νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, οριζόταν πως δεν μπορεί να γίνει εφεξής καμιά μεταβίβαση ακινήτου αν πρώτα δεν γινόταν τακτοποίηση των αυθαιρεσιών με την πληρωμή των αναλογούντων προστίμων. Το κυριότερο όμως που προβλέπει ο νόμος, και αφορά και την εν λόγω περίπτωση Παναγοπούλου, είναι ότι δεν μπορεί να γίνει τακτοποίηση αυθαιρέτων όταν υπάρχει καταπάτηση δημόσιας γης (αιγιαλός). Επομένως οι δύο βίλες δεν μπορούσαν ούτε να τακτοποιηθούν, ούτε, κυρίως, να πουληθούν αν το ήθελε κάποια στιγμή ο ιδιοκτήτης τους. Εκτός και αν γκρεμίζονταν η μάντρα, οι πισίνες και τα αυθαίρετα κτίσματα κάτω από τις πισίνες, εμβαδού πάνω από 200 τ.μ. Η άλλη λύση, που όμως απαιτούσε «γερό δόντι» και δημιουργούσε μεγάλη υποχρέωση σ’ αυτόν που θα έδινε την εντολή, ήταν να επανακαθοριστεί ο αιγιαλός και να αφήνει εκτός αυτού τα αυθαίρετα κτίσματα.
Κι όμως, παρότι αυτό δεν είχε γίνει ποτέ ξανά στο παρελθόν, το κατάφερε ο αείμνηστος στις 26 Νοέμβριου του 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργού του Αλέξη Τσίπρα! Αλλωστε οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται! Ετσι, ως καλός νοικοκύρης, τακτοποίησε όλες τις εκκρεμότητες και άφησε στη σύζυγο κληρονόμο του τις δύο βίλες «καθαρές» και απαλλαγμένες από αυθαιρεσίες ώστε να μπορεί να τις διαχειριστεί με όποιον τρόπο αυτή ήθελε. Αρκετούς μήνες αργότερα, όταν ο Περικλής και η Κατερίνα Παναγοπούλου είδαν τον καρδιακό τους φίλο και πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κουρασμένο από τις σκοτούρες της άσκησης των καθηκόντων του (είχε μεσολαβήσει και η τραγωδία στο Μάτι με τους 100 νεκρούς), του διέθεσαν τη θαλαμηγό τους για λίγες μέρες προκειμένου να ξεκουραστεί με την οικογένειά του και να καθαρίσει το μυαλό του από τις σκοτούρες της εξουσίας στα νερά του Ιονίου και μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των... πολλών.
Μετά τον φωτογραφικό επανακαθορισμό του αιγιαλού που έγινε μπροστά και αποκλειστικά στα δύο συγκεκριμένα οικόπεδα, ο ιδιοκτήτης τους μπορεί να νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα κτίσματα και τα ακίνητα να αυξήσουν την αξία τους. Σημειώνεται ότι η εμπορική αξία στην περιοχή είναι πάνω από 20.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο
Το χρονικό της αποκλειστικής τακτοποίησης
1. Στις 16/6/2014 οι εταιρείες ΑΠΡΙΛΙΑ και ΕΤΕΡΑ του Περικλή Παναγόπουλου έκαναν αίτηση για επανακαθορισμό των οριογραμμών αιγιαλού στη θέση Μεγάλο Καβούρι του Δήμου Βουλιαγμένης. Επειδή οι αιτήσεις αυτές δεν έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από την τότε κυβέρνηση των... ελίτ, δηλαδή των Σαμαροβενιζέλων, την 1η Σεπτεμβρίου του 2017 κατατέθηκε συμπληρωματική αίτηση προκειμένου να επιληφθεί του θέματος η... πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ!
2. Μόλις δύο μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 3/11/2017, το θέμα είχε λυθεί και εκδόθηκε το ΦΕΚ με αριθμό 339, όπου δημοσιεύτηκε η απόφαση με αριθμό 85021 του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σπυρίδωνα Κοκκινάκη, ο οποίος είχε διοριστεί με απόφαση του τότε υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη στις 26/5/17.
3. Η γραμμή του αιγιαλού του 1923 μπορεί να μετακινηθεί προς τη στεριά λόγω φυσικών προσχώσεων ή τεχνικών έργων, που όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υφίσταται γιατί η περιοχή είναι βραχώδης και η στεριά κατά πολλά μέτρα ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ακόμα όμως και αν συνέτρεχαν οι λόγοι που ορίζει ο νόμος, σε αυτή την περίπτωση η ζώνη γης μεταξύ του παλιού και του νέου γιαλού θα αποτελούσε ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και θα καταγραφόταν ως δημόσιο κτήμα (ν.2971/2001). Η γραμμή του αιγιαλού επιτρέπεται να επανακαθοριστεί σε περίπτωση εσφαλμένου καθορισμού της (ν.2971/2001).
Αν όμως ο αιγιαλός μετακινηθεί προς τη θάλασσα, τότε η ζώνη μεταξύ της παλιάς και της νέας γραμμής αποτελεί ιδιοκτησία του ιδιώτη και όχι του Ελληνικού Δημοσίου, όπως και έγινε με την εν λόγω περίπτωση Παναγόπουλου. Αυτό ιστορικά δεν έχει συμβεί ποτέ, πόσο μάλλον σε περιοχές όπως η Βουλιαγμένη, και ειδικότερα όταν η παλιά γραμμή ήταν κοντά στη θάλασσα και η νέα σχεδόν μέσα στη θάλασσα.
4. Αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται εντός του αιγιαλού απαγορεύεται να νομιμοποιηθούν με οιονδήποτε νόμο περί αυθαιρέτων. Στις συγκεκριμένες δύο ιδιοκτησίες Παναγοπούλου υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές εντός του παλιού αιγιαλού όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.
5. Αν δεν μπορούσαν να νομιμοποιηθούν, τότε δεν μπορούσαν και να μεταβιβαστούν οι δύο αυτές βίλες και επομένως θα έχαναν την πραγματική τους αξία.
6. Μετά τον φωτογραφικό επανακαθορισμό του αιγιαλού που έγινε μπροστά και αποκλειστικά στα δύο συγκεκριμένα οικόπεδα, ο ιδιοκτήτης τους μπορεί να νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα και τα ακίνητα να αυξήσουν την αξία τους. Αρκεί να αναφερθεί πως η εμπορική αξία στην περιοχή είναι πάνω από 20.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
7. Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με εκτιμήσεις μεσιτών, αποτιμάται σε τουλάχιστον 4.000.000 ευρώ, καθώς δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης για περισσότερα από 200 τ.μ που είναι οι αυθαίρετες κατασκευές στα δύο αυτά οικόπεδα.
8. Και φυσικά αν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και η κυβέρνηση είχαν χρόνο και διάθεση να ασχοληθούν με παρόμοιες καταστάσεις όπως στο Μάτι για παράδειγμα, τότε θα μπορούσαν να λύσουν ζητήματα εξόδων προς την παραλία και ενδεχομένως να μη θρηνούσαμε τόσα θύματα.
https://www.protothema.gr/
Με φωτογραφική απόφαση τον Νοέμβριο του 2017 έκαναν δώρο τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων στις δύο βίλες της, στην ακριβότερη περιοχή της Ελλάδας - Βαριές ευθύνες για Σκουρλέτη καθώς την απόφαση
υπέγραψε ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης που διόρισε - Άγνοια δηλώνει για το θέμα η Κατερίνα Παναγοπούλου που το 2018 έγινε σύμβουλος του πρωθυπουργού και το ίδιο καλοκαίρι τού έδωσε το σκάφος της για να... ξεκουραστεί στο Ιόνιο
Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑτος με τον επανακαθορισμό της οριογραμμής του αιγιαλού μπροστά από τις δύο βίλες της κυρίας Κατερίνας Παναγοπούλου, με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Σπυρίδωνα Κοκκινάκη τον οποίον διόρισε ο Παναγιώτης Σκουρλέτης όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών, τον Μάιο του 2017.
Η κυρία Παναγοπούλου που ρωτήθηκε από το ΣΚΑΙ δήλωσε άγνοια του θέματος και είπε πως τα θέματα της περιουσίας και των ιδιοκτησιών τα είχε τακτοποιήσει ο εκλιπών σύζυγος της Περικλής Παναγόπουλος.
Πρόσθεσε βέβαια -ατυχώς- πως στην περιοχή υπάρχουν κι άλλες κατοικίες- εμείς δεν γράψαμε πως δεν υπάρχουν άλλες κατοικίες- υπαινισσόμενη ψευδώς πως η φωτογραφική ρύθμιση επανακαθορισμού του αιγιαλού αφορά και τους γείτονές της.
Αν βέβαια έκανε τον κόπο να διαβάσει το δημοσίευμα μας αλλά και τα σχετικά ΦΕΚ, θα καταλάβαινε και η ίδια πως ο εκλιπών σύζυγος της, φρόντισε να αλλάξει τον αιγιαλό μόνο μπροστά από τα δύο δικά τους σπίτια και όχι των γειτόνων που ενδεχομένως να μην έχουν αυθαιρεσίες μέσα στον αιγιαλό που είναι δημόσια περιουσία. Κι ούτε είχαν ανάγκη τακτοποίησης προκειμένου να μπορούν να μεταβιβάσουν αν ήθελαν την ιδιοκτησία τους.
Από την πλευρά πάντως της κυβέρνησης, η οποία φέρει την ευθύνη αυτής της πρωτοφανούς ρουσφετολογικής ενέργειας αλλαγής του αιγιαλού και προσφέρει ένα δώρο μερικών εκατομμυρίων στις ιδιοκτησίες της κ. Παναγοπούλου, δεν είχαμε καμιά αντίδραση.
Ούτε από τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη ο οποίος και προφανώς εγνώριζε για την απόφαση του ελεγχόμενου και διορισμένου από τον ίδιο Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σπυρίδωνα.Κοκκινάκη.
Είναι σαφές ότι ο κ. Κοκκινάκης δεν ενήργησε μόνος του και κρυφά από τον προϊστάμενο του κ. Σκουρλέτη. Εντολές πήρε και απλά τις εκτέλεσε σαν πειθήνιο όργανο. Όπως είναι σαφές και προκύπτει από την ακολουθία των γεγονότων πως και ο Σκουρλέτης από κάπου ψηλότερα πήρε κι αυτός εντολές.
Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο και το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.
Αλλαξαν τον αιγιαλό για το χατίρι της Κατερίνας
Με φωτογραφική απόφαση τον Νοέμβριο του 2017 έκαναν δώρο τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων στις δύο βίλες της κυρίας Παναγοπούλου, στην ακριβότερη περιοχή της Ελλάδας. Το 2018 έγινε σύμβουλος του πρωθυπουργού και το ίδιο καλοκαίρι τού έδωσε το σκάφος της για να... ξεκουραστεί στο Ιόνιο
Με μια σκανδαλώδη φωτογραφική απόφαση, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επαναχάραξε τα όρια του αιγιαλού και τα μετατόπισε σχεδόν μέσα στη θάλασσα, μπροστά από τις βίλες της κυρίας Κατερίνας Παναγοπούλου στο Καβούρι, ώστε να μπορέσει να νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα κτίσματα και τις πισίνες που διαθέτουν τα δύο οικόπεδά της.
Η πρωτοφανής αυτή απόφαση ελήφθη από την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (η οποία ελέγχεται από την κυβέρνηση αφού υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών) τον Νοέμβριο του 2017 και ισοδυναμεί με μερικά εκατομμύρια ευρώ, καθώς αυξάνεται η αξία των συγκεκριμένων ακινήτων στην ακριβότερη περιοχή της Ελλάδος και απελευθερώνονται οι συγκεκριμένες ιδιοκτησίες για μεταβίβαση.
Οταν στις 5 Μαΐου του 2019 το «ΘΕΜΑ» αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός πέρυσι τον Αύγουστο, λίγες μέρες μετά την καταστροφή στο Μάτι με τους 100 νεκρούς, έκανε διακοπές στο Ιόνιο με σκάφος και η κυρία Παναγοπούλου έσπευσε να δηλώσει πως αυτό ανήκει στον αείμνηστο σύζυγό της Περικλή, ο κ. Αλέξης Τσίπρας από του βήματος της Βουλής δήλωνε:
«Δεν έχω τίποτα να κρύψω και δεν έκρυψα ποτέ. Είναι γνωστό σε όλους ότι εδώ και τρία χρόνια έχω συνεργάτιδα την κυρία Παναγοπούλου, σύζυγο του θανόντος Παναγόπουλου, ενός εφοπλιστή που ποτέ δεν υπήρξε διαπλεκόμενος, ενός ανθρώπου αμέμπτου ηθικής. Η σχέση μου είναι σχέση συνεργατική».
Λίγες μέρες μετά την απίστευτη τραγωδία στο Μάτι, που κόστισε τη ζωή σε 100 άτομα, ο κ. Αλέξης Τσίπρας έκανε διακοπές στο Ιόνιο με το σκάφος της κυρίας Κατερίνας Παναγοπούλου.
Δύο χρόνια όμως πριν, και συγκεκριμένα στις 3/11/2017, εκδόθηκε μια απόφαση με την οποία επανακαθορίστηκε η οριογραμμή του αιγιαλού στη θέση Μεγάλο Καβούρι του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Ο επανακαθορισμός του αιγιαλού αφορούσε μερικές δεκάδες μέτρα σε μήκος, όσο και η πρόσοψη δύο οικοπέδων με βίλες και πισίνες, και μετατόπισε ουσιαστικά την οριογραμμή σχεδόν μέσα στη θάλασσα.
Σε ποιον ανήκουν αυτές οι βίλες;
Στη συνεργάτιδα του κ. Τσίπρα Κατερίνα Παναγοπούλου. Τι σύμπτωση, αλήθεια, να μετακινηθεί με φωτογραφική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο αιγιαλός τόσο ώστε να επωφεληθούν μόνο τα συγκεκριμένα οικόπεδα! Αξίζει να αναφερθεί ότι ο συντονιστής της εν λόγω υπηρεσίας κ. Σπυρίδων Κοκκινάκης που υπέγραψε τη χαριστική απόφαση, διορίστηκε στις 15/05/2017 από τον τότε υπουργό Εσωτερκών Παναγιώτη Σκουρλέτη.
Με την εν λόγω φωτογραφική απόφαση αυξήθηκε η αξία αυτών των ακινήτων και δόθηκε στον ιδιοκτήτη να τακτοποιήσει τις αυθαίρετες κατασκευές ώστε να μπορούν πλέον να μεταβιβαστούν ελεύθερα (ΦΕΚ 339 τεύχος τέταρτο 3/11/2017).
Μετά ταύτα, ο κ. Τσίπρας μπορεί να συνεχίσει να διακηρύττει τον πόλεμο κατά των ελίτ και τον αγώνα υπέρ των πολλών, όταν μάλιστα ποτέ στα χρονικά του ελληνικού κράτους όποτε έγινε επανακαθορισμός αιγιαλού σε περιπτώσεις εσφαλμένου καθορισμού, το πρόσθετο τμήμα γης δεν περνούσε στις όμορες ιδιωτικές ιδιοκτησίες αλλά πάντα υπέρ του Δημοσίου και ποτέ η οριογραμμή δεν μετατοπιζόταν προς τη θάλασσα παρά μόνο προς την ξηρά.
Ο κ. Τσίπρας μπορεί να συνεχίσει να υπερηφανεύεται για την ειλικρινή σχέση ανιδιοτελούς φιλίας τόσο με τον αείμνηστο Περικλή Παναγόπουλο όσο και με τη σύζυγο του Κατερίνα Ναυπλιώτου-Παναγοπούλου και πρέσβειρα επί τιμή πλέον, από τον περασμένο Απρίλιο, με αντικείμενο «την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την προώθηση της εικόνας και του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας στο εξωτερικό»!
Μπορεί να συνεχίσει να μάχεται τη διαπλοκή και τα μεγάλα συμφέροντα και να επαίρεται πως η αριστερή του κυβέρνηση δεν κάνει χάρες στο μεγάλο κεφάλαιο γιατί τη δύναμή της την αντλεί από τον λαό, τους φτωχούς και τους αδύνατους και τη χρησιμοποιεί για τα δικά τους συμφέροντα. Παρέλκει βέβαια η αναφορά πως ιστορικά δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση όπου ένας απλός πολίτης να έτυχε μιας τέτοιας ευνοϊκής απόφασης από το Ελληνικό Δημόσιο.
Το ιστορικό και οι αυθαιρεσίες
Οι δύο βίλες, που είναι χτισμένες σε ένα από τα ωραιότερα και ακριβότερα σημεία της Αττικής, στη θέση Μεγάλο Καβούρι, ανήκουν η καθεμιά σε δύο ξεχωριστές εταιρείες. Πρόκειται για τις εταιρείες ΑΠΡΙΛΙΑ και ΕΤΕΡΑ, βασικός μέτοχος των οποίων ήταν ο Περικλής Παναγόπουλος. Οταν χτίστηκαν οι εν λόγω βίλες, η παλιά οριογραμμή του αιγιαλού, που είχε χαραχτεί το 1923, δεν άφηνε περιθώριο για κήπους, πισίνες και βοηθητικά κτίσματα. Αυθαιρέτως όμως ο Π. Παναγόπουλος επέκτεινε τα κτίσματά του μέσα στον αιγιαλό. Δηλαδή μέσα στη δημόσια περιουσία. Μετά το 2010, όταν βγήκε ο πρώτος νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, οριζόταν πως δεν μπορεί να γίνει εφεξής καμιά μεταβίβαση ακινήτου αν πρώτα δεν γινόταν τακτοποίηση των αυθαιρεσιών με την πληρωμή των αναλογούντων προστίμων. Το κυριότερο όμως που προβλέπει ο νόμος, και αφορά και την εν λόγω περίπτωση Παναγοπούλου, είναι ότι δεν μπορεί να γίνει τακτοποίηση αυθαιρέτων όταν υπάρχει καταπάτηση δημόσιας γης (αιγιαλός). Επομένως οι δύο βίλες δεν μπορούσαν ούτε να τακτοποιηθούν, ούτε, κυρίως, να πουληθούν αν το ήθελε κάποια στιγμή ο ιδιοκτήτης τους. Εκτός και αν γκρεμίζονταν η μάντρα, οι πισίνες και τα αυθαίρετα κτίσματα κάτω από τις πισίνες, εμβαδού πάνω από 200 τ.μ. Η άλλη λύση, που όμως απαιτούσε «γερό δόντι» και δημιουργούσε μεγάλη υποχρέωση σ’ αυτόν που θα έδινε την εντολή, ήταν να επανακαθοριστεί ο αιγιαλός και να αφήνει εκτός αυτού τα αυθαίρετα κτίσματα.
Κι όμως, παρότι αυτό δεν είχε γίνει ποτέ ξανά στο παρελθόν, το κατάφερε ο αείμνηστος στις 26 Νοέμβριου του 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργού του Αλέξη Τσίπρα! Αλλωστε οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται! Ετσι, ως καλός νοικοκύρης, τακτοποίησε όλες τις εκκρεμότητες και άφησε στη σύζυγο κληρονόμο του τις δύο βίλες «καθαρές» και απαλλαγμένες από αυθαιρεσίες ώστε να μπορεί να τις διαχειριστεί με όποιον τρόπο αυτή ήθελε. Αρκετούς μήνες αργότερα, όταν ο Περικλής και η Κατερίνα Παναγοπούλου είδαν τον καρδιακό τους φίλο και πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κουρασμένο από τις σκοτούρες της άσκησης των καθηκόντων του (είχε μεσολαβήσει και η τραγωδία στο Μάτι με τους 100 νεκρούς), του διέθεσαν τη θαλαμηγό τους για λίγες μέρες προκειμένου να ξεκουραστεί με την οικογένειά του και να καθαρίσει το μυαλό του από τις σκοτούρες της εξουσίας στα νερά του Ιονίου και μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των... πολλών.
Μετά τον φωτογραφικό επανακαθορισμό του αιγιαλού που έγινε μπροστά και αποκλειστικά στα δύο συγκεκριμένα οικόπεδα, ο ιδιοκτήτης τους μπορεί να νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα κτίσματα και τα ακίνητα να αυξήσουν την αξία τους. Σημειώνεται ότι η εμπορική αξία στην περιοχή είναι πάνω από 20.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο
Το χρονικό της αποκλειστικής τακτοποίησης
1. Στις 16/6/2014 οι εταιρείες ΑΠΡΙΛΙΑ και ΕΤΕΡΑ του Περικλή Παναγόπουλου έκαναν αίτηση για επανακαθορισμό των οριογραμμών αιγιαλού στη θέση Μεγάλο Καβούρι του Δήμου Βουλιαγμένης. Επειδή οι αιτήσεις αυτές δεν έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από την τότε κυβέρνηση των... ελίτ, δηλαδή των Σαμαροβενιζέλων, την 1η Σεπτεμβρίου του 2017 κατατέθηκε συμπληρωματική αίτηση προκειμένου να επιληφθεί του θέματος η... πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ!
2. Μόλις δύο μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 3/11/2017, το θέμα είχε λυθεί και εκδόθηκε το ΦΕΚ με αριθμό 339, όπου δημοσιεύτηκε η απόφαση με αριθμό 85021 του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σπυρίδωνα Κοκκινάκη, ο οποίος είχε διοριστεί με απόφαση του τότε υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη στις 26/5/17.
3. Η γραμμή του αιγιαλού του 1923 μπορεί να μετακινηθεί προς τη στεριά λόγω φυσικών προσχώσεων ή τεχνικών έργων, που όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υφίσταται γιατί η περιοχή είναι βραχώδης και η στεριά κατά πολλά μέτρα ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ακόμα όμως και αν συνέτρεχαν οι λόγοι που ορίζει ο νόμος, σε αυτή την περίπτωση η ζώνη γης μεταξύ του παλιού και του νέου γιαλού θα αποτελούσε ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και θα καταγραφόταν ως δημόσιο κτήμα (ν.2971/2001). Η γραμμή του αιγιαλού επιτρέπεται να επανακαθοριστεί σε περίπτωση εσφαλμένου καθορισμού της (ν.2971/2001).
Αν όμως ο αιγιαλός μετακινηθεί προς τη θάλασσα, τότε η ζώνη μεταξύ της παλιάς και της νέας γραμμής αποτελεί ιδιοκτησία του ιδιώτη και όχι του Ελληνικού Δημοσίου, όπως και έγινε με την εν λόγω περίπτωση Παναγόπουλου. Αυτό ιστορικά δεν έχει συμβεί ποτέ, πόσο μάλλον σε περιοχές όπως η Βουλιαγμένη, και ειδικότερα όταν η παλιά γραμμή ήταν κοντά στη θάλασσα και η νέα σχεδόν μέσα στη θάλασσα.
4. Αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται εντός του αιγιαλού απαγορεύεται να νομιμοποιηθούν με οιονδήποτε νόμο περί αυθαιρέτων. Στις συγκεκριμένες δύο ιδιοκτησίες Παναγοπούλου υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές εντός του παλιού αιγιαλού όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.
5. Αν δεν μπορούσαν να νομιμοποιηθούν, τότε δεν μπορούσαν και να μεταβιβαστούν οι δύο αυτές βίλες και επομένως θα έχαναν την πραγματική τους αξία.
6. Μετά τον φωτογραφικό επανακαθορισμό του αιγιαλού που έγινε μπροστά και αποκλειστικά στα δύο συγκεκριμένα οικόπεδα, ο ιδιοκτήτης τους μπορεί να νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα και τα ακίνητα να αυξήσουν την αξία τους. Αρκεί να αναφερθεί πως η εμπορική αξία στην περιοχή είναι πάνω από 20.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
7. Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με εκτιμήσεις μεσιτών, αποτιμάται σε τουλάχιστον 4.000.000 ευρώ, καθώς δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης για περισσότερα από 200 τ.μ που είναι οι αυθαίρετες κατασκευές στα δύο αυτά οικόπεδα.
8. Και φυσικά αν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και η κυβέρνηση είχαν χρόνο και διάθεση να ασχοληθούν με παρόμοιες καταστάσεις όπως στο Μάτι για παράδειγμα, τότε θα μπορούσαν να λύσουν ζητήματα εξόδων προς την παραλία και ενδεχομένως να μη θρηνούσαμε τόσα θύματα.
https://www.protothema.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου