Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Αποφυλακίζεται ο Νίκος Ρωμανός


Σε λίγες ημέρες αποφυλακίζεται ο Νίκος Ρωμανός. Αποφυλακίζεται με το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς. Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας μείωσε την ποινή του από 18 σε 14 χρόνια κάθειρξη για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών.

Θέμα ημερών αποτελεί πλέον η αποφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού, στον οποίο σήμερα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας μείωσε σήμερα την ποινή του από 18 σε 14 χρόνια κάθειρξη για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012.

Στην ευνοϊκή εξέλιξη για το νεαρό κρατούμενο οδήγησε απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές στον επιστήθιο φίλο του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναπεμφθεί η υπόθεση στο Πενταμελές Εφετείο το οποίο και του μείωσε την ποινή. Εάν το ελαφρυντικό του είχε αναγνωριστεί εξαρχής τότε ο νεαρός κρατούμενος θα είχε δικαίωμα να αποφυλακιστεί πριν από περίπου ένα χρόνο.

Νίκος Ρωμανός: Το χρονικό της δράσης του
Ο Νίκος Ρωμανός είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2013 μαζί με 3 ακόμη άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης. Οι πράξεις αυτές δεν συνδέθηκαν τελικώς με τους «Πυρήνες της Φωτιάς» (αθωώθηκε για συμμετοχή στην εν λόγω οργάνωση) και ο Ν. Ρωμανός καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό σε ποινή κάθειρξης 11 ετών. Καταδικάστηκε επίσης σε 18 χρόνια κάθειρξη για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012.

Κατά την παραμονή του στις φυλακές ο Νίκος Ρωμανός έλαβε Απολυτήριο Λυκείου. Ακολούθως, κατάφερε να εισαχθεί,μετά από επιτυχείς εξετάσεις στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας από τον Οκτώβριο του 2016 λαμβάνει σε καθημερινή βάση εκπαιδευτικές άδειες με ηλεκτρονική επιτήρηση για παρακολούθηση των μαθημάτων της Σχολής.

Παράλληλα, έχει καταφέρει να περάσει με επιτυχία μέχρι και σήμερα σχεδόν είκοσι μαθήματα της Σχολής του, με αποτέλεσμα να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση των σπουδών του, σαν προστάδιο μάλιστα της μελλοντικής ομαλής κοινωνικής του επανένταξης στην κοινωνία.

Ο Θεόδωρος Μαντάς, δικηγόρος του Νίκου Ρωμανού, εξέφρασε «την εξαιρετική ικανοποίησή του για την ομόφωνη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, το οποίο ευθυγραμμιζόμενο με την απόφαση του Αρείου Πάγου δέχτηκε την αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές. Και η απόφαση αυτή εκτός από το γεγονός ότι ανοίγει το δρόμο σε λίγες μέρες να αποφυλακιστεί ο Νίκος Ρωμανός, είναι σημαντική γιατί αναγνωρίζει και επιβραβεύει τη συμπεριφορά μέσα στις φυλακές όταν αυτή έχει θετικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον δημιουργεί και ένα εξαιρετικό νομικό προηγούμενο σε αντίστοιχες υποθέσεις να τύχουν του ευεργετήματος της θετικής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές».

Σημειώνεται πως ανάλογη απόφαση ελήφθη και για τον συγκατηγορούμενο του, Αργύρη Ντάλιο του οποίου η ποινή μειώθηκε από τα 27 χρόνια σε 20 και αναμένεται να αποφυλακιστεί σε δύο χρόνια.
https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom