Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Στην Αθήνα τρώγονται για την καρέκλα και στη Θράκη το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ σάρωσε σε Ξάνθη και Ροδόπη


Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, πολύ υψηλά ποσοστά έλαβε το μειονοτικό «Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας» στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης.

Συγκεκριμένα, το ΚΙΕΦ φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστά κοντά στο 40% στην Ροδόπη,όπου είναι πρώτο κόμμα,ενώ είναι δεύτερη δύναμη στην Ξάνθη, με 20,47%.

Το ΚΙΕΦ είναι το μειονοτικό κόμμα της Θράκης, με πρόεδρο την Τσιγδέμ Ασάφογλου, το οποίο πήρε την απόφαση να κατέλθει ως ανεξάρτητο στις Ευρωεκλογές.

Η συμμετοχή του, είχε γίνει αισθητή και στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2014, όταν το γκρίζο χρώμα στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης του εκλογικού χάρτη, επεσήμανε την πρωτιά με 25% και 42% αντίστοιχα.

Το κόμμα, που είχε ιδρύσει ο Σαδίκ στη Θράκη επανήλθε δυναμικά από το 2014 στην επικαιρότητα, μετά από δύο δεκαετίες αποδυνάμωσης της αυτόνομης παρουσίας του.

Τούρκικο φάντασμα πάνω από τη Θράκη
Όπως ανέφερε το «Ποντίκι» σε παλαιότερο ρεπορτάζ, το κόμμα DEB(ΚΙΕΦ), σε απευθείας σύνδεση με την Άγκυρα, μέσω του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, εισέβαλε κυριολεκτικά στα ελληνικά πολιτικά πράγματα στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Με επικεφαλής τον γιατρό Αχμέτ Σαδίκ, ο οποίος εξελέγη μειονοτικός βουλευτής το 1989 και το 1990, ανέπτυξε ποικίλη δραστηριότητα, τόσο εντός του Κοινοβουλίου όσο και στα διεθνή φόρα, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι καταπιέζει και κρατά στο περιθώριο τη μουσουλμανική μειονότητα. Πάνω απ’ όλα, όμως, η βασική επιδίωξή του ήταν και παραμένει αναλλοίωτη μέχρι και με τη σημερινή επανάκαμψή του: η εμφάνιση της μειονότητας ως τουρκικής.

Με ένταση ξανά τα τελευταία χρόνια, κύκλοι του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής επαναφέρουν θέμα «ανεξάρτητης δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης» μιλώντας περί δήθεν δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας, τα οποία θίγονται από την ελληνική πλευρά.

Απόλυτα ευθυγραμμισμένο, το κόμμα DEB στη διακήρυξή του για τις ευρωεκλογές ανέφερε ότι «βλέπουμε τις ευρωεκλογές ως μία ευκαιρία για να διαδώσουμε τη φωνή μας, να τραβήξουμε την προσοχή. Συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές του Μαΐου για να δώσουμε ένα μήνυμα στη νοοτροπία και τις πολιτικές που δεν λαμβάνουν υπόψη τα δημοκρατικά αιτήματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης…».

Η πορεία του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας ανακόπηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, αφού χρειάστηκε να επιστρατευθεί το πλαφόν του 3% προκειμένου ένα κόμμα να μπορεί να εισέλθει στη Βουλή (εκλογικός νόμος Κούβελα, της κυβέρνησης Μητσοτάκη). Αυτό ακριβώς το στοιχείο όλων των εκλογικών νόμων έκτοτε είναι που «κατακεραυνώνει» σήμερα η νέα ηγεσία του κόμματος DEB. Η επιθετική πολιτική από το DEB, όπως την υλοποιούσε ο γιατρός Αχμέτ Σαδίκ, ανεστάλη στα μέσα της δεκαετίας του ’90, μετά τον ξαφνικό θάνατο του μειονοτικού πολιτευτή σε τροχαίο δυστύχημα τον Ιούλιο του 1995.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom