Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019

Ποιες είναι οι δύο κυρίες,Ειρήνη Καλού & Δήμητρα Κοκοτίνη,που επιλέχθηκαν για τον Άρειο Πάγο

«Πύρινο» υπουργικό για την Δικαιοσύνη! - Τρεις ισχυρές διαφωνίες και μία πιο… ήπια!

Αυτό είναι το who is who των Ειρήνη Καλού και Δημήτρας Κοκοτίνη, που αποτελούν τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης. Προέρχονται από την επονομαζόμενη «καθήμενη» Δικαιοσύνη και τυγχάνουν κοινής αποδοχής.

Οι υποθέσεις Κουφοντίνα και Βατοπαιδίου που έχουν χειριστεί μεταξύ άλλων επίσης σημαντικών. Αναλυτικά η πορεία των δύο κυριών και το παρασκήνιο.

Από την επονομαζόμενη «καθήμενη» Δικαιοσύνη προέρχονται τόσο η νέα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ειρήνη Καλού όσο και η νέα Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Δήμητρα Κοκοτίνη. Είναι και οι δύο δικαστικοί λειτουργοί και έφεραν μέχρι τώρα τον βαθμό των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.
Η Ειρήνη Καλού, στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τη θέση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου ισοψήφησε με 15 ψήφους με την Αρεοπαγίτη, Διονυσία Μπιτζούνη ενώ τρίτη με 13 ψήφους αναδείχθηκε η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη.

Ποια είναι η Ειρήνη Καλού

Η Ειρήνη Καλού έγινε ευρύτερα γνωστή όταν χειρίστηκε από τη θέση της ειδικής εφέτου ανακρίτριας την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Η κυρία Καλού γεννήθηκε το 1954 στην Ηλιούπολη Αττικής, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 στη θέση της παρέδρου του Πρωτοδικείου της Αθήνας.
Προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη, τον Ιανουάριο του 2014 και στο βαθμό της αντιπροέδρου τον Οκτώβριο του 2018.
Διορίστηκε:
α) Πάρεδρος Πρωτοδικείου Αθηνών στις 18-2-1981
β) Πρωτοδίκης Αθηνών στις 31-8-1982
Προήχθη:
Στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών στις 15-1-1997
Στο βαθμό του Εφέτη στις 3-2-2000
Στο βαθμό του Προέδρου Εφετών στις 6-8-2009
Στο βαθμό του Αρεοπαγίτη στις 14-1-2014.

Ποια είναι η Δήμητρα Κοκοτίνη

Στη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ορίστηκε η Δήμητρα Κοκοτίνη.
Και αυτό παρά το γεγονός, ότι η κυρία Κοκοτίνη ήταν τέταρτη (δεν ήταν στη τριάδα) των επιλογών της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής.
Η κυρία Κοκοτίνη είναι μία δυναμική δικαστική λειτουργός, γεννήθηκε το 1954 στην Κοινότητα Δαμιανών Ευρυτανίας και έχει μπροστά της διετή θητεία. Φέρεται να έχει ισχυρά ερείσματα και να χαίρει εκτιμήσεως για την νομική της κατάρτιση στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια.
Πρόσφατα προήδρευσε στο ΣΤ´ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου που έκρινε το ζήτημα της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.
Συγκεκριμένα η κυρία Κοκοτίνη διορίστηκε:
α) Πάρεδρος Πρωτοδικείου Αθηνών στις 18-2-1981
β) Πρωτοδίκης Αθηνών στις 31-8-1982
Προήχθη:
Στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών στις 11-12-1997
Στο βαθμό του Εφέτη στις 2-8-2001
Στο βαθμό του Προέδρου Εφετών στις 23-7-2010
Στο βαθμό του Αρεοπαγίτη στις 3-12-2014.
Πάντως για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πρώτος στην ψηφοφορία είχε έρθει ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης.
Η χαμηλή θέση στη ψηφοφορία εξηγείται από αρμόδιες πηγές καθώς δεν εμφανίστηκαν στη διαδικασία επειδή εκείνη τη μέρα υπήρχε ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το θέμα της καθαρίστριας του Βόλου. Το υπουργικό Συμβούλιο βέβαια δεν δεσμευόταν να επιλέξει από την τριάδα.
Διαφωνία Πιτσιόρλα με τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη - Αποχωρεί από την πολιτική

Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και να αποχωρήσει από την πολιτική ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Πιτσιόρλας φέρεται να εξέφρασε τη διαφωνία του, τόσο ως προς το χρόνο, όσο και ως προς τα πρόσωπα που επελέγησαν για την ηγεσία του Αρείου Πάγου.


Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης έφυγε πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και μιλώντας σε δημοσιογράφους ανακοίνωσε την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Πηγή: ant1news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: