Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Αναπαραστάσεις των Παθών του Ιησού Χριστού στα Μάρμαρα της Πάρου τη Μ. Παρασκευή (φωτο & βίντεο)


Αισίως φτάσαμε στη Μεγάλη Εβδομάδα,η οποία είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού κι αρχίζει από το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων,όπου τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο με την Ανάσταση του Κυρίου. 

Ονομάζεται Μεγάλη από την ανάμνηση των γεγονότων που διαδραματίζονται καθ΄ εκάστη των ημερών αυτής,τα οποία και θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για τη χριστιανική θρησκεία.

Αυτών των γεγονότων γίνεται εκπληκτική αναπαράσταση την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ στο όμορφο χωριό Μάρμαρα στο νησί της Πάρου.

Πρόκειται για ένα μοναδικό έθιμο,μία ζωντανή αναπαράσταση των Παθών του Κυρίου κατά την περιφορά του Επιταφίου στα σοκάκια του χωριού,που διαρκεί χρόνια και προσελκύει πάρα πολύ κόσμο.


Καθώς ο Επιτάφιος περνά τα στενά δρομάκια (σοκάκια) του χωριού κάνει περίπου 15 στάσεις στις οποίες αναπαριστώνται ζωντανά σκηνές των Παθών του Χριστού.

Παιδιά ντυμένα Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού αναπαριστούν εκπληκτικά σκηνές από την Ανάσταση του Λαζάρου, την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, τη Μαγδαληνή που πλένει τα πόδια του Χριστού, το Μυστικό δείπνο, τον Πόντο Πιλάτο, την προσευχή στο Όρος των Ελαιών, την ανάβαση στο Γολγοθά, το μαρτύριο της Σταύρωσης, την Αποκαθήλωση ,το κρέμασμα του Ιούδα κλπ.

Ο Αναπτυξιακός σύλλογος Μώλου - Τσουκαλιών - Γλυφάδων "Πρόοδος Ανάπτυξης" προσκαλεί και φέτος τους πιστούς στο χωριό των Μαρμάρων για να ζήσουν από κοντά,αλλά και να πάρουν μέρος στα δρώμενα:

"Σας προσκαλούμε να πάρετε μέρος, να παρευρεθείτε και να γίνετε συνοδοιπόροι μας στο μεγαλύτερο ταξίδι της Χριστιανοσύνης αναβιώνοντας τα Πάθη του Χριστού μας. ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΙΣ 22:15 στα Μάρμαρα Πάρου ραντεβού στην κεντρική εκκλησία του χωριού μας Κοίμηση της Θεοτόκου. Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος ας επικοινωνήσουν εδώ."

Μεγάλη Παρασκευή στα Μάρμαρα της Πάρου

Είναι πραγματικά αξέχαστη εμπειρία το να βρεθεί κανείς στα Μάρμαρα το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής την ώρα που κορυφώνεται το Θείο δράμα.Δείτε στις φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσιεύουμε τις εικόνες από την αναπαράσταση του Θείου δράματος στα σοκάκια του χωριού.

Ο Επιτάφιος που βλέπετε είναι των Μαρμάρων κι έχει μεγάλη ιστορία αφού είναι κατασκευασμένος τον 18ο αιώνα,ενώ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο για την ξυλογλυπτική εργασία,αλλά και για την ζωγραφική διακόσμησή του.Οι παραστάσεις είναι εμπνευσμένες από τα πάθη και την Ανάσταση του Χριστού..


Το πρόγραμμα της Μεγάλης Εβδομάδας στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Μάρμαρα της Πάρου



Δείτε φωτο και βίντεο από τις αναπαραστάσεις των Παθών του Ιησού Χριστού στα Μάρμαρα









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom