Τρίτη, 30 Απριλίου 2019

Το Αγρίνιο με τα Χαλκούνια είναι (μέχρι στιγμής) τυχερό (φωτο)


Αν η Καλαμάτα θρηνεί από το έθιμο του σαϊτοπολέμου έναν 53χρονο πατέρα δύο παιδιών, το Αγρίνιο είναι ακόμη τυχερό που δεν έχει θρηνήσει θύματα από το δικό του εκρηκτικό έθιμο…

Kι όμως, φέτος, ήταν από καθαρή τύχη που δεν υπήρξε σοβαρός τραυματισμός από το έθιμο των Χαλκουνιών στο Αγρίνιο. Υπήρξε λοιπόν κατά τη φετινή διοργάνωση περίπτωση, όπου ένα χαλκούνι έσκασε στα χέρια χαλκουνά, εκτοξεύτηκε στον αέρα, όπως θα δείτε και στο φωτογραφικό καρέ που δημοσιεύει σήμερα το ΑγρίνιοCulture.gr, και κατέληξε ανάμεσα στο πλήθος, ευτυχώς χωρίς μεγάλη ταχύτητα και ευτυχώς χωρίς κανείς να τραυματιστεί.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 που αναβίωσε το έθιμο των Χαλκουνιών στο Αγρίνιο, το έθιμο διεξάγεται κάθε χρόνο χωρίς ουσιαστικά κανένα μέτρο ασφαλείας, με τους χαλκουνάδες να καίνε τα χαλκούνια σε απόσταση ελάχιστων μέτρων από το πλήθος του κόσμου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι και μία κορδέλα που μπαίνει, μπαίνει περισσότερο για λόγους χωροταξικούς και λιγότερο για λόγους ασφαλείας.

Όσο το έθιμο διεξάγεται κατ΄αυτό τον ανεύθυνο τρόπο, μοιραία κάποια στιγμή θα υπάρξει και στο Αγρίνιο κάποιος τραυματισμός ή κάποιος θάνατος. Και μοιραία και στο Αγρίνιο, όπως συμβαίνει τώρα στην Καλαμάτα, θα υπάρξουν φωνές που θα ζητούν την κατάργηση του εθίμου.

Καλό λοιπόν είναι οι αρμόδιοι, αν θέλουν να διαφυλάξουν το έθιμο, που αποτελεί ουσιαστικά τουριστική ατραξιόν για το Αγρίνιο, να διαφυλάξουν πρωτίστως την ασφάλεια όσων το παρακολουθούν.
Χαλκούνια

από https://www.agrinioculture.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: