Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Κύπρος: Ο 35χρονος «παίζει» με τις αρχές και την αγωνία των συγγενών των θυμάτων


Έρευνες σε τρία σημεία από τις Κυπριακές Αρχές. Σε Μιτσερό, Ξυλιάτο και Ορούντα. Πέντε γυναίκες και δυο μικρά κορίτσια τα θύματά του μέχρι στιγμής. Συγκλονίζει η μαρτυρία της σπιτονοικοκυράς μάνας και κόρης:
«Οι αστυνομικοί μου έλεγαν ότι δεν είναι δική τους δουλειά!»

Έντεκα ημέρες πέρασαν από την ανακάλυψη της σορού της 38χρονης Mary Rose και η λίστα με τα θύματα του 35χρονου Νίκου Μεταξά μεγαλώνει. Κανείς δεν φανταζόταν ότι μέσα σε αυτό το δεκαήμερο ο 35χρονος λοχαγός θα ομολογούσε 7 φόνους. Πέντε γυναικών και δυο μικρών κοριτσιών.
Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί μόλις τρεις σοροί. Της Mary Rose και της Αrian Palanas Lozano από τις Φιλιππίνες και της γυναίκας, η οποία εντοπίστηκε νωρίς το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης στο πεδίο βολής στην Ορούντα, με τον 35χρονο να μην ξέρει ούτε ο ίδιος από που είναι η καταγωγή της από την Ινδία ή από το Νεπάλ. Η σορός εντοπίστηκε και ανασύρθηκε σκελετωμένη από λάκκο.
Οι αρχές ψάχνουν τις σορούς των άλλων δύο γυναικών και των δύο ανήλικων κοριτσιών. Ο 35χρονος παραδέχθηκε τη διάπραξη των έξι δολοφονιών ενώ για την περίπτωση της 6χρονης ισχυρίζεται ότι η μικρή πέθανε από αναρρόφηση του εμετού της και αυτός απλά την πέταξε στη λίμνη Μεμί. Και οι δολοφονίες δεν έγιναν χθες αλλά χρόνια πριν. Και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε από τις αρχές!

Πως έφτασε στην ομολογία

Η αντίστροφη μέτρηση για την ομολογία άρχισε όταν διατάχθηκε η κράτηση για άλλες δυο ημέρες του 35χρονου για τον φόνο της Μαρικάρ από τις Φιλιππίνες χωρίς να έχει βρεθεί πτώμα παρά μόνο μια φωτογραφία ταυτότητας στα προσωπικά αντικείμενα του Μεταξά. Και παρότι μέχρι νωρίς το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης αρνιόταν τα πάντα τελικά παραδέχθηκε τον φόνο της Μαρικάρ και ομολόγησε και παραδέχθηκε και άλλους τρεις φόνους!
Πριν συνέλθουν από την έκπληξη της νέας ομολογίας οι ανακριτές, άκουσαν τον 35χρονο λοχαγό να δηλώνει ότι τον Σεπτέμβριο του 2016 σκότωσε επίσης μια 36χρονη από τη Ρουμανία και την 8χρονη κόρη της. Και οι δύο είχαν καταγγελθεί ως ελλείπουσες χωρίς μέχρι χθες να έχει εντοπιστεί κάποιο ίχνος τους.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν για τις Κυπριακές αρχές είναι πολλά. Ο 35χρονος κρύβει κι άλλα θανάσιμα μυστικά; Θα ομολογήσει και άλλους φόνους; Πότε άρχισε να σκοτώνει και ποιο ήταν το κίνητρό του; Γιατί σκότωνε εκτός από γυναίκες και μικρά παιδιά; Που είναι οι σοροί των θυμάτων του; Και το πιο σημαντικό που είναι ερώτημα της κοινής γνώμης και όχι μόνο είναι γιατί υπήρξε τόση ολιγωρία των αρχών. Γιατί ενώ οι γυναίκες αυτές είχαν εξαφανιστεί τόσο καιρό οι αρχές δεν έδειξαν τον απαραίτητο ζήλο.
Και σήμερα θα συνεχιστούν οι έρευνες στο Μιτσερό για τον εντοπισμό των τριών θυμάτων από σημείο που υπέδειξε ο δράστης και στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο για εντοπισμό της σορού της μικρής Sierra.

Συγκλονίζει η σπιτονοικοκυρά της γυναίκας από την Ρουμανία που αγνοείται με το κοριτσάκι της

Η γυναίκα που ενοικίαζε το σπίτι της στην 36χρονη Livia Florentina Bunea από τη Ρουμανία και την κόρη της Elena Natalia 8 ετών που φέρονται ως άλλα δύο από τα θύματα της δολοφονικής μανίας του «Ορέστη», μίλησε στη Cyprus Times. Όπως λέει η ξαφνική εξαφάνιση τους είχε ανησυχήσει πολύ, τόσο την ίδια, όσο και τον σύζυγο της αφού με την Livia και την κόρη της έφτασαν να είναι σαν μια οικογένεια. «Νοιώθω και ενοχές δε ξέρω γιατί. Μπορούσα να κάνω κάτι παραπάνω και δε το έκανα;» αναρωτιέται η κυρία Πόπη.
Περιέγραψε τη μέρα που μπήκε στο διαμέρισμα που τους νοίκιαζε για την ψάξει. Βρήκε ένα σπίτι σε χαώδη κατάσταση. «Το σπίτι ήταν άνω-κάτω δε μπορώ να σας το περιγράψω. Αμέσως αντιλήφθηκα ότι κάτι συμβαίνει. Σκέφτηκα γιατί να εξαφανιστεί έτσι. Εμένα μου μιλούσε, μου έλεγε τα πάντα, με είχε σαν τη μάνα της». Και επισημαίνει ότι δεν ήταν στο χαρακτήρα της να εξαφανιστεί έτσι χωρίς να πει κάτι.
Ειδοποίησε την Αστυνομία αλλά καταγγέλλει ότι δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. «Ειδοποίησα τους πάντες. Τηλεφωνούσα στον αστυνομικό σταθμό και μου έλεγαν ότι δεν είναι δική τους δουλειά. Μετά μου έλεγαν τηλεφώνα στο Γραφείο Ευημερίας. Τηλεφώνησα. Οι κοπέλες εκείνες ενδιαφέρθηκαν. Ήρθαν».
Και συνεχίζει: «Μετά από πολύ καιρό ήρθαν δύο αστυνομικοί, μια κοπέλα και ένας άντρας νύχτα αργά, τους έλεγα να σας ανοίξω να πάτε να δείτε και μου έλεγαν δεν είναι ανάγκη, ξέρουμε την κατάσταση».

Ξέρει από τακτικές ανάκρισης ο λοχαγός

Συνάδελφοι του Νίκου Μεταξά μίλησαν στην εφημερίδα «Πολίτης» ότι ο 35χρονος γνωρίζει πολύ καλά τις μεθόδους ανάκρισης αλλά και το πώς πρέπει να αντιμετωπίσει τους ανακριτές ως ανακρινόμενος. Όπως ανέφεραν, έχει φοιτήσει στο ΚΕΑΠ (Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου) στη Ρεντίνα στο οποίο λειτουργούσε το λεγόμενο Σχολείο Αιχμαλώτων. Έχει εμπειρία να αντέξει την ψυχοσωματική πίεση της ανάκρισης, αλλά και να διαβάσει το μυαλό των ανακριτών και ενίοτε και τα στοιχεία που μπορεί να έχουν εναντίον του. Ξέρει μέχρι πού μπορεί να φτάσει με τις παραδοχές, όταν αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί, αλλά και πώς να προκαλεί εκπλήξεις όταν αυτός το επιλέγει. Για μέρες δεν έλεγε τίποτα κρατώντας στάση αναμονής μέχρι να σπάσει τελικά και να δώσει πληροφορίες για ακόμη τρεις φόνους.
Με πληροφορίες από politis.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom