Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Νωρίς το θυμήθηκαν.... Ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ε.Ε. και του Eurogroup θέτουν Τρισέ-Μοσκοβισί


Την ανάγκη να υπάρξει στο μέλλον ισχυρότερη δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία των αποφάσεων που λαμβάνονται στην ευρωζώνη, υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν
Κλοντ Τρισέ, μιλώντας χθες σε εκδήλωση για τα πρώτα 20 χρόνια του ευρώ που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

O Zαν Κλοντ Τρισέ υποστήριξε ότι εκτός από την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης και την ενίσχυση του ρόλου του ESM, η ευρωζώνη χρειάζεται ένα δικό της υπουργό Οικονομικών, έναν ξεχωριστό προϋπολογισμό, αλλά και μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση, μέσω της ενίσχυσης του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν να γίνονται αποδεκτά μακροπρόθεσμα. Δεν βλέπω πώς μπορεί στο μέλλον που χτίζουμε για την ευρωζώνη, να μην έχουμε ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με περισσότερες εξουσίες», ανέφερε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο αφενός χρειάζεται αλλαγή Συνθηκών και αφεταίρου ότι είναι αντίθετο με ορισμένες χώρες και κυρίως με τη γερμανική Μπούντεσταγκ.

Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ είπε ότι το ευρώ είχε τη στήριξη των Ευρωπαίων πολιτών, γι' αυτό και άντεξε κατά τη διάρκεια της κρίσης. «Όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers το ευρώ είχε 15 κράτη-μέλη και μετά προστέθηκαν άλλα 4 μέλη. Είναι εντυπωσιακό πόσο λάθος αποδείχθηκαν όλοι αυτοί που υποστήριζαν ότι το ευρώ και η ευρωζώνη θα διαλυθούν με την κρίση», ανέφερε.

«Περάσαμε τη δοκιμασία της χειρότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ και κατέληξε λέγοντας ότι οι ΗΠΑ, μια ενιαία αγορά με ενιαίο νόμισμα, δεν πραγματοποιήθηκε μέσα σε μία νύχτα ούτε σε 20 χρόνια. «Μια οικονομική και νομισματική ένωση χρειάζεται χρόνο», είπε.

Π. Μοσκοβισί: Δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο 19 υπουργοί ν' αποφασίζουν για τη μοίρα εκατομμυρίων πολιτών χωρίς δημοκρατικό έλεγχο
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ελπίδα, να υπάρξουν, πέντε μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, αποφάσεις που θα οδηγούν σε μια πραγματική μεταρρύθμιση της ευρωζώνης και δεν θα επιλύουν μόνο «τεχνικά ζητήματα».

Ο Π. Μοσκοβισί υποστήριξε ότι για να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες στη ζώνη του ευρώ και να μειωθούν οι αποκλίσεις μεταξύ των χωρών, χρειάζεται ένας ξεχωριστός προϋπολογισμός για την ευρωζώνη. Όσον αφορά την ενίσχυση του ρόλου του ESM είπε ότι πραγματική πρόοδος θα ήταν να ενσωματωθεί στη Συνθήκη, ως ευρωπαϊκός θεσμός, δημοκρατικά ελεγχόμενος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ πρόσθεσε ότι θα απογοητευτεί αν στο πλαίσιο της τραπεζικής ενοποίησης δεν προχωρήσει το θέμα της πανευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων.

Ο Π. Μοσκοβισί υποστήριξε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη δημοκρατικότητα και διαφάνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ευρωζώνη. «Δεν μπορώ να δω το μέλλον του ευρώ χωρίς δημοκρατική διακυβέρνηση» είπε. «Το να έχεις 19 υπουργούς μέσα σε ένα δωμάτιο να αποφασίζουν για τη μοίρα εκατομμυρίων πολιτών, χωρίς κανένα είδους δημοκρατικό έλεγχο, δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα, δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα», υποστήριξε. «Οι κοινωνίες μας θέλουν όλο και περισσότερη διαφάνεια και δημοκρατική νομιμότητα» είπε.

Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος ενθουσιασμός από τα κράτη-μέλη για μετάβαση από ένα διακυβερνητικό πλαίσιο σε ένα πιο κοινοτικό. Όπως είπε, η Επιτροπή έχει προτείνει να μετατραπεί το Eurogroup σε επίσημο όργανο του Συμβουλίου, πρότεινε ένα υπουργό οικονομικών της ευρωζώνης που θα είναι ταυτόχρονα και επίτροπος οικονομίας, αλλά οι προτάσεις αυτές δεν είχαν θετική ανταπόκριση από τα κράτη-μέλη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom