Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Στα άκρα η διαμάχη της ΛΑΡΚΟ με τη ΔΕΗ για οφειλές ύψους 298 εκατ.


Το χαρτί του πολιτικού κόστους που παίζει χρόνια για να κρατηθεί στη ζωή, επαναφέρει η προβληματική ΛΑΡΚΟ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη ΔΕΗ.

Λίγες μόλις ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία της 1ης Ιανουαρίου 2019 που έθεσε η ΔΕΗ για την εξεύρεση αποδεκτής λύσης ως προς την αποπληρωμή των ανεξόφλητων οφειλών ύψους 298 εκατ. και την άμεση πληρωμή των τρεχόντων λογαριασμών ρεύματος, η διοίκηση της προβληματικής ΛΑΡΚΟ εμφανίζεται αδιάλλακτη ποντάροντας προφανώς στο πολιτικό κόστος που προκύπτει για την κυβέρνηση και μάλιστα ενόψει προεκλογικής περιόδου από το κατέβασμα του διακόπτη ηλεκτροδότησης που θα σηματοδοτήσει και το τέλος της λειτουργίας της, όπως συνέβη πολύ πρόσφατα με την περίπτωση της Χαλυβουργικής.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς πιθανό λουκέτο θα βγάλει στην ανεργία 1.200 εργαζομένους που απασχολούνται άμεσα στην εταιρεία αλλά και έναν μεγάλο αριθμό εργολαβικών επιχειρήσεων με έμμεση σχέση εργασίας στους 7 νομούς της χώρας όπου δραστηριοποιείται (Φθιώτιδα, Εύβοια, Βοιωτία, Κοζάνη, Καστοριά και Αττική).

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΛΑΡΚΟ - ΔΕΗ και υπουργείου Ενέργειας για το θέμα της συνέχισης της ηλεκτροδότησης της ιστορικής βιομηχανίας βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο, καθώς η πλευρά της ΔΕΗ έχει καταστήσει σαφές προς τους πολιτικούς της προϊσταμένους ότι είναι αδύνατον να εξακολουθεί να αιμοδοτεί τη ΛΑΡΚΟ. Οι εποπτεύοντες υπουργοί άλλωστε είναι γνώστες της οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ και των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Επιχείρηση τα τελευταία χρόνια και αυτός είναι ο λόγος που ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, θέτοντας το πλαίσιο συζήτησης στις δύο πλευρές, ζήτησε από τη ΛΑΡΚΟ να μειώσει το επίπεδο παραγωγής της, να προχωρήσει σε εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους και να μεταβιβάσει πρόσθετες χρηματορροές προς τη ΔΕΗ.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη ΛΑΡΚΟ η ΔΕΗ προσήλθε ενισχυμένη από την απορριπτική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών του αιτήματος της εταιρείας για προσωρινή διαταγή ως προς τη μη διακοπή ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεών της. Το αίτημα της ΛΑΡΚΟ κατατέθηκε μετά την εντολή της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ για καταγγελία της σύμβασης με την εταιρεία και παύση της εκπροσώπησής της από πελάτη της. Μετά την παρέμβαση που έκανε ο κ. Σταθάκης στις 12 Δεκεμβρίου για να βρεθεί λύση, η ΔΕΗ ανέστειλε τις συνέπειες της παύσης εκπροσώπησης της ΛΑΡΚΟ για την 1η Ιανουαρίου 2019 προκειμένου να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για την εξεύρεση λύσης.

Παράλληλα με επίσημη ανακοίνωσή της, με πολλούς αποδέκτες, η ΔΕΗ κατέστησε σαφές πως όρος για τη σύναψη νέας σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας είναι η δημιουργία προϋποθέσεων και θέσπιση ειδικών ρητρών, ώστε η ΛΑΡΚΟ να αποζημιώνει πλήρως και έγκαιρα τους τρέχοντες λογαριασμούς ρεύματος καθώς και η εκπόνηση ενός σχεδίου αποπληρωμής των χρεών της και η άμεση εφαρμογή του, αρχής γενομένης από τις οφειλές που συσσωρεύτηκαν στο πλαίσιο της σύμβασης που υπέγραψαν στις 21/6/2017. Οι συζητήσεις μεταξύ των τριών πλευρών συνεχίζονται στο πλαίσιο επιτροπής που συστήθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται σε πολύ κρίσιμο σημείο. Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ ανέρχονται σήμερα σε 298 εκατ. εκ των οποίων τα 79 εκατ. είναι άμεσα απαιτητά.

Η ΛΑΡΚΟ είναι ο δεύτερος από πλευράς όγκου ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας πελάτης της ΔΕΗ (περίπου 1200 GWh) και παράλληλα ο μεγαλύτερος οφειλέτης της. Επίσης, η ΔΕΗ συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΛΑΡΚΟ με ποσοστό 11,45%.

Η βιομηχανία δεν τήρησε ποτέ τις συμφωνίες

Οι ανοιχτοί λογαριασμοί με τη ΛΑΡΚΟ είναι μια ιστορία που ξεκινάει για τη ΔΕΗ από την περίοδο του 2010. Οι κατά καιρούς διευθετήσεις των χρεών της δεν απέδωσαν, καθώς ποτέ δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα με αποτέλεσμα τα χρέη να διογκώνονται.

Παραβίασε συστηματικά ακόμη και την τελευταία σύμβαση που ενέκριναν οι γενικές συνελεύσεις της ΔΕΗ στις 12/1/2017 και στις 12/6/2017 με ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης και αποπληρωμής των παλαιών οφειλών.

Το εάν η ΔΕΗ θα κατεβάσει τελικά τον διακόπτη της ΛΑΡΚΟ θα φανεί τις πρώτες ημέρες του νέου έτους. Ελέω εκλογών το πιθανότερο είναι να βρεθεί κάποια λύση, η οποία όμως θα έχει εξαιρετικά βραχύβια διάρκεια.

Το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων ύψους 135 εκατ. ευρώ και με τους τόκους περί τα 175 εκατ. ευρώ εξακολουθεί να επικρέμαται απειλητικά πάνω από την προβληματική ΛΑΡΚΟ, μετά και την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη μη ανάκτησή τους.

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται μία ακόμη καταδικαστική απόφαση από δεύτερου βαθμού δικαστήριο, η οποία θα είναι μοιραία για το μέλλον της ιστορικής βιομηχανίας. Η κυβέρνηση έπειτα από αυτό θα κληθεί να επιλέξει είτε την εκκαθάρισή της είτε την επιβολή ημερήσιων προστίμων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που θα παρακρατούνται από κοινοτικούς πόρους που προορίζονται για την Ελλάδα.
http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom