Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού τα παιδιά πεθαίνουν και χιλιάδες είναι σε απόγνωση (φωτο & βίντεο)

Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει στην ανέγερση τείχους

Από την αρχή του φθινοπώρου, μετανάστες από την Κεντρική Αμερική άρχισαν να φτάνουν στα σύνορα των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν από τις πολιτικές διώξεις, τη φτώχεια και τη βία που ήταν η κανονικότητα στη χώρα τους.

Οι άνθρωποι αυτοί δημιούργησαν ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα των ΗΠΑ καραβάνι, δηλώνοντας αποφασισμένοι να ζητήσουν άσυλο στη «Γη της Ελευθερίας», παρά τον πόνο, τα εμπόδια και τον κόπο που αυτή η απόφαση συνεπάγεται.

Πριν από λίγες ημέρες, στις αρχές Δεκεμβρίου, οι μεξικανικές Αρχές άρχισαν τη μετεγκατάσταση περίπου 6000 προσφύγων σε νέο κέντρο στην Τιχουάνα, αφότου το προηγούμενο στο οποίο διέμεναν προσωρινά πλημμύρισε μετά από σφοδρές καταιγίδες που έπληξαν την περιοχή. Εικόνες αποκαρδιωτικές ανθρώπων σε σκηνές, σε καταυλισμούς που βάσει στατιστικών οι μετανάστες θα περάσουν τουλάχιστον κάποιους μήνες μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους.

Το άσυλο αργεί ή δεν δίνεται ποτέ
Χωρίς να ξέρουν πόσο θα διαρκέσει η αναμονή τους, κάποιοι επιλέγουν να παραμείνουν στα σύνορα Μεξικό - ΗΠΑ, ενώ άλλοι παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής, απογοητευμένοι για το άδοξο τέλος του δικούς τους «αμερικάνικου ονείρου».

«Υπάρχουν εκείνοι που γυρίζουν στην πατρίδα τους, υπάρχουν κι εκείνοι που βρίσκονται στη διαδικασία υποβολής αίτησης βίζας για να παραμείνουν στο Μεξικό ή σχεδιάζουν να περιμένουν την έγκριση της αίτησης ασύλου στις ΗΠΑ και πρέπει να τους φροντίσουμε», δηλώνει ο Gustavo Alocer, εκπρόσωπος της Επιτορπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μεξικού.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ωστόσο, κάνει σαφές με κάθε μέσο που διαθέτει ότι δεν θα είναι μια εύκολη διαδικασία αυτή της έγκρισης ασύλου και σίγουρα δεν θα δοθεί άσυλο σε όλες τις χιλιάδες των μεταναστών που περιμένουν καρτερικά. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι μέχρι τον περασμένο Μάρτιο οι μετανάστες που έλαβαν άσυλο από τις ΗΠΑ χρειάστηκε να περιμένουν κατά μέσο όρο περισσότερο από 1000 μέρες, ενώ ήταν σε αναμονή άλλες 318.624 υποθέσεις αίτησης ασύλου. Ορισμένοι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι το σύστημα λειτουργεί με αυτό τον τρόπο ώστε να κάνει τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν την προσπάθεια και να γυρίζουν πίσω.
Αν αναλογιστεί κανείς, δε, ότι οι αμερικανικές Αρχές επιτρέπουν 40 έως 100 αιτήσεις ασύλου την ημέρα το πολύ στο συνοριοφυλάκιο του San Ysidro, ενώ είναι χιλιάδες αυτοί που ήδη περιμένουν και πολλοί αυτοί που καταφθάνουν εκ νέου από τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, τότε καθίσταται ηλίου φαεινότερον ότι η διαδικασία κινείται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς.

Τα παιδιά πεθαίνουν
Ενώ η κατάσταση είναι ασφυκτική και οι συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς αμφιλεγόμενες, ήδη έχουν σημειωθεί δύο θάνατοι και μάλιστα παιδιών στα κέντρα κράτησης μεταναστών που έχουν δημιουργήσει στα σύνορα οι ΗΠΑ.

Στις 14 Δεκεμβρίου ένα επτάχρονο κορίτσι από τη Γουατεμάλα πέθανε από «αφυδάτωση», «εξάντληση» και «σοκ», όπως μετέδωσε η εφημερίδα Washington Post.

To κοριτσάκι και ο πατέρας του, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, τέθηκαν υπό κράτηση από Αμερικανούς συνοριοφύλακες την 6η Δεκεμβρίου. Οι δυο τους βρίσκονταν μεταξύ μίας ομάδας 160 και πλέον παράτυπων μεταναστών οι οποίοι είχαν παραδοθεί στο Νέο Μεξικό. Σύμφωνα με μία ανακοίνωση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας τελωνείων και προστασίας των συνόρων (Customs and Border Protection), η οποία εστάλη στη Washington Post, το κοριτσάκι «δεν είχε φάει ούτε είχε πιει νερό για αρκετές ημέρες» και άρχισε να έχει σπασμούς την επομένη νωρίς το πρωί.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών το παιδί «δεν ανένηψε» και «υπέκυψε» σε νοσοκομείο του Ελ Πάσο. Σημειώνεται πως οι συνοριοφύλακες «έκαναν κάθε ενέργεια που μπορούσε να γίνει για να σωθεί η ζωή του παιδιού υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες», δήλωσε στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος της CBP Άντριου Μίχαν. Πάντως η συνοριοφυλακή δεν έδωσε αμέσως απαντήσεις όταν της ζητήθηκαν σχόλια από το Reuters και το Γερμανικό Πρακτορείο.

Ένα ακόμη παιδί από τη Γουατεμάλα πέθανε επίσης όντας κρατούμενος των αμερικανικών Αρχών, χωρίς να έχει γίνει γνωστή ακόμη η ακριβής αιτία θανάτου του.

Ο οκτάχρονος, του οποίου η ταυτότητα επίσης δεν έχει γνωστοποιηθεί, κρατούνταν με τον πατέρα του από τις 18 Δεκεμβρίου, αφού πέρασαν παράτυπα τα σύνορα των ΗΠΑ. Το παιδί κατέληξε αφότου παρουσίασε συμπτώματα ασθένειας το βράδυ της Δευτέρας.

Ο ΟΗΕ ζητεί να σταματήσουν οι κρατήσεις παιδιών
Την ίδια ημέρα με τον θάνατο του οκτάχρονου, ο Φελίπε Γκονσάλες Μοράλες, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, κάλεσε τις ΗΠΑ να διεξαγάγουν πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατο της επτάχρονης από τη Γουατεμάλα η οποία κρατείτο στις ΗΠΑ και να σταματήσουν την κράτηση παιδιών.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στο σύστημα μετανάστευσης, και ειδικά στην υπηρεσία Τελωνείων και Συνοριακών Περιπολιών των ΗΠΑ, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις», σημείωσε ο Μοράλες και συμπλήρωσε: «Όπως έχει επανειλημμένως αναφερθεί από πολλές υπηρεσίες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κράτηση παδιών στη βάση του στάτους τους ως μετανάστες συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου».


Ο Τραμπ επιμένει στην ανέγερση τείχους
Καμία ενσυναίσθηση για όλα τα παραπάνω δεν δείχνει από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έφτασε στο σημείο να σταματήσει τις λειτουργίες των κυβερνητικών υπηρεσιών και να προχωρήσει στο λεγόμενο «shutdown» επειδή η Γερουσία δεν φάνηκε διατεθειμένη να ψηφίσει στον προϋπολογισμό του 2019 την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Μιλώντας σε Αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούν στο εξωτερικό ανήμερα των Χριστουγέννων, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να σας πω πότε θα ξανανοίξει η κυβέρνηση. Μπορώ να σάς πω ότι δεν θα ξανανοίξει μέχρι να έχουμε έναν τοίχο, έναν φράκτη, πείτε το όπως θέλετε. Θα το ονομάσω όπως θέλουν, αλλά το ίδιο κάνει. Είναι ένα φράγμα για τους ανθρώπους που συρρέουν στην χώρα, για τα ναρκωτικά. Αν δεν το έχουμε αυτό, δεν ξανανοίγουμε».

Με πληροφορίες από BBC, CNBC, The Guardian
https://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom