Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Νόμος Κατσέλη: «Μπρα ντε φερ» κυβέρνησης-θεσμών για την πρώτη κατοικία


Στην εξεύρεση λύσης για το θέμα της παράτασης του νόμου Κατσέλη (σ.σ. εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου) έχουν επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, έχει προαναγγείλει παράταση των ισχυουσών διατάξεων, μέσω πράξης νομοθετικού περιεχομένου, ώστε να συμφωνηθεί στη συνέχεια το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Με ορίζοντα την επίσκεψη των δανειστών στην Αθήνα στο τέλος Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής εποπτείας, κυβέρνηση και τράπεζες έχουν μπροστά τους μία διαπραγμάτευση για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα αντικαταστήσει τον ν.3869/2010.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι θεσμοί έχουν βάλει πρόταση μείωσης του ανώτατου σημερινού ορίου των 280.000 ευρώ στα 100.000 ευρώ, όπως φέρονται να ζητούν και οι τράπεζες ενώ συζητείται και το κυπριακό μοντέλο «Εστία».

Το μοντέλο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει «κούρεμα» της οφειλής, χαμηλότερο επιτόκιο και επιδότηση από το κράτος του 1/3 της δόσης του δανείου, ή ακόμα και του ½ για τα πλέον αδύναμα νοικοκυριά. Ωστόσο, απομένει να φανεί κατά πόσον οι τράπεζες θα δεχτούν το ύψος του επιτοκίου, του «κουρέματος», αλλά και των εξασφαλίσεων που θα προτείνει η κυβέρνηση.

Και αυτά με το δεδομένο ότι οι δανειστές, αφενός δεν θέλουν καμία παράταση του νόμου Κατσέλη, αφετέρου, για την περίπτωση που συμφωνηθεί ένα διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, θέτουν τον πήχη προστασίας κάτω από τις 100.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο νόμος Κατσέλη προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμό εφόσον η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο (το ποσό προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με ένα παιδί, 260.000 για οικογένεια με δύο παιδιά και 280.000 για οικογένεια με τρία παιδιά) και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
https://www.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom