Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Οι διάλογοι της «μαφίας» στο «πολυκατάστημα» της ΑΣΟΕΕ


Η επίθεση στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αθηνών οργανώθηκε το μεσημέρι της 14ης Σεπτεμβρίου. Είχαν μεσολαβήσει μόλις οκτώ εικοσιτετράωρα από τη στιγμή που η ΕΛ.ΑΣ. είχε θέσει σε εφαρμογή το
σχέδιο παρακολούθησης των αλλοδαπών, που με έδρα το κτίριο του ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ) διακινούσαν ναρκωτικά, λαθραία τσιγάρα και προϊόντα απομίμησης στους δρόμους γύρω από το πανεπιστήμιο.

Στις 3.30 μ.μ. και ενώ οι αστυνομικοί νόμιζαν ότι δεν είχαν γίνει αντιληπτοί, περίπου 50 αναρχικοί που φορούσαν κράνη ή κουκούλες full face τους επιτέθηκαν οργανωμένα, με πέτρες, μάρμαρα και ξύλα.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ανδρών της Ασφάλειας, η επίθεση των αναρχικών οργανώθηκε και συντονίστηκε από έναν υπήκοο Μπανγκλαντές, 46 ετών και έναν υπήκοο Σενεγάλης, 43 ετών. Οι δύο αλλοδαποί ήταν αυτοί που ήλεγχαν το παρεμπόριο μέσα και γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και που υπέδειξαν στους αντιεξουσιαστές τους «μυστικούς» αστυνομικούς.

Οι 50 κουκουλοφόροι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και ταυτόχρονα βγήκαν από τις τρεις πύλες του πανεπιστημίου κρατώντας στα χέρια τους ρόπαλα. Κυνήγησαν τους αστυνομικούς μετά υπόδειξη των δύο αλλοδαπών, που στη συνέχεια και αυτοί ενσωματώθηκαν στις ομάδες των αναρχικών, αφού πρώτα κάλυψαν τα πρόσωπά τους με κασκόλ.

Οι αστυνομικοί το έβαλαν στα πόδια και κατάφεραν να γλιτώσουν τον ξυλοδαρμό. Διαπίστωσαν ότι περιμετρικά του πανεπιστημίου λειτουργούσε ένα οργανωμένο δίκτυο τσιλιαδόρων, με αποστολή να προστατεύει τον «πυρήνα της ΑΣΟΕΕ»: τους υπηκόους Σενεγάλης, Νιγηρίας, Ιράν, Σομαλίας, Μπανγκλαντές και Αφγανιστάν που διακινούσαν μέσα και γύρω από το πανεπιστήμιο ναρκωτικά, τσιγάρα και προϊόντα απομίμησης.

Η έρευνα της Ασφάλειας Αθηνών διήρκεσε τέσσερις μήνες και ολοκληρώθηκε την 22α Δεκεμβρίου με τη σύλληψη 36 ατόμων. Στους κατηγορουμένους συγκαταλέγονται και τα δύο αρχηγικά μέλη της ομάδας, που είχαν οργανώσει την επίθεση στους αστυνομικούς.

«Καθόριζε τη σύνθεση των τσιλιαδόρων και των διακινητών. Κατέφθανε καθημερινά στις 7.30 το πρωί και δεν αποχωρούσε πριν από τις 5.30 μ.μ., συντονίζοντας τα πάντα. Καθοδήγησε την επίθεση εις βάρος των αστυνομικών, υποδεικνύοντάς τους στις ομάδες των ατόμων που κινητοποιήθηκαν από το εσωτερικό της σχολής», επισημαίνεται στα επίσημα έγγραφα για τον 46χρονο υπήκοο Μπανγκλαντές. Παρόμοιο ρόλο αποδίδει η ΕΛ.ΑΣ. στον 43χρονο Σενεγαλέζο «συνέταιρό» του.

Το πρώτο στάδιο της έρευνας διήρκεσε από τις 6 έως τις 14 Σεπτεμβρίου. Σε αυτό το διάστημα διαπιστώθηκε ότι καθημερινά, από τις 8.30 το πρωί έως τις 10 το βράδυ γύρω από την ΑΣΟΕΕ απασχολούνταν περίπου 30 αλλοδαποί. Πωλούσαν κατά μέσον όρο 100 τσάντες, παπούτσια και γυαλιά, όλα απομιμήσεις επώνυμων προϊόντων, 1.500 πακέτα με λαθραία τσιγάρα και 20 «δόσεις» ηρωίνης και κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης. Ο ημερήσιος τζίρος του κυκλώματος υπολογίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. από 5.000 έως 10.000 ευρώ.

Ως προς τη δομή της ομάδας προέκυψαν τα εξής: Εξι άτομα εκτελούσαν χρέη τσιλιαδόρων, στη συμβολή της Πατησίων με τις οδούς Χέυδεν, Δεριγνύ και Αντωνιάδου. Οταν έβλεπαν ένστολους αστυνομικούς ή είχαν υποψίες ότι στα γύρω στενά περιπολούν άνδρες της Ασφάλειας ειδοποιούσαν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας προκειμένου τα εμπορεύματα να μεταφερθούν άμεσα, μέσα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Προαύλιο-αποθήκη

Στην κεντρική πύλη της Σχολής οκτώ άτομα πωλούσαν λαθραία τσιγάρα, ενώ τέσσερις ήταν επιφορτισμένοι με τη διακίνηση της ηρωίνης και κυρίως της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης ή αλλιώς «σίσα». Τα ναρκωτικά αποθηκεύονταν στο προαύλιο, κοντά στην κεντρική πύλη. Οταν έβγαιναν από την ΑΣΟΕΕ για να συναντήσουν τους χρήστες, οι πωλητές έκρυβαν τα ναρκωτικά στο στόμα τους.

Στη διακίνηση των προϊόντων απομίμησης, τέλος, δραστηριοποιούνταν καθημερινά περίπου 20 αλλοδαποί. Τα μέλη του κυκλώματος αποθήκευαν τα προϊόντα αρχικά σε διαμερίσματα που είχαν μισθώσει στις οδούς Δροσοπούλου, Αχαρνών και Κυψέλης.

Στη συνέχεια, μετέφεραν τα προϊόντα μέσα στο Πανεπιστήμιο, αφού πρώτα οι τσιλιαδόροι είχαν φροντίσει να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των μικροπωλητών από τα διαμερίσματα-αποθήκες έως το κτίριο της ΑΣΟΕΕ. Προέκυψε διασύνδεση ορισμένων από τους συλληφθέντες με μέλη κυκλώματος παρεμπορίου της Θεσσαλονίκης, καθώς και εισαγωγές απομιμητικών προϊόντων, οδικώς, από την Τουρκία.

Η συνομιλία

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών προχώρησαν σε άρση απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων. Στους τέσσερις μήνες που διήρκεσε η έρευνα καταγράφηκαν άκρως αποκαλυπτικές τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των αλλοδαπών μικροπωλητών.

Το πρωί της 6ης Οκτωβρίου για παράδειγμα, κατεγράφη η ακόλουθη συνομιλία μεταξύ δύο Αφρικανών μικροπωλητών:

Α: Πόσα κομμάτια να βάλω συνολικά;
Β: 40 Hermes, 50 Gucci.
Α: Gucci δεν έχω σε όλες χρυσές, έχω ασημί.
Β: Θέλω όσες χρυσές έχεις. Βάλε επίσης και καρό Louis Vuitton.

Προκύπτει ότι η παράδοση των εμπορευμάτων θα γινόταν μέσω των ΚΤΕΛ Κηφισού. Εξίσου αποκαλυπτική είναι συνομιλία το βράδυ της 11ης Δεκεμβρίου ανάμεσα σε δύο άλλα μέλη της ομάδας.

Α: Εφερε και ζώνες ο Α.
Β: Ζώνες; Τι ζώνες;
Α: Gucci, Hermes ό,τι θέλεις.
Β: Πόσο;
Α: 5 ευρώ.
Β: Πολλά δεν είναι ρε;
Α: Οχι, δεν είναι πολλά.

Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες είχαν κατηγορηθεί στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Ο ένας από τους δύο φερόμενους «εγκεφάλους», 46χρονος υπήκοος Μπανγκλαντές, την τριετία 2016-2018 συνελήφθη τρεις φορές από αστυνομικούς των τμημάτων Κυψέλης και Αγίου Παντελεήμονα για παρεμπόριο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom