Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Παρίσι - Κίτρινα γιλέκα: Δακρυγόνα,πλαστικές σφαίρες,ξύλο και βία στην πόλη της οργής! (φωτο & βίντεο)


Ακόμα μια μέρα βίας στο Παρίσι σε νέα ογκώδη διαδήλωση από τα "κίτρινα γιλέκα". 1.385 προσαγωγές σε όλη τη Γαλλία, περισσότεροι από 720 τέθηκαν υπό κράτηση. Φωτιές, σπασμένες βιτρίνες, δακρυγόνα και ξύλο.
Περισσότεροι από 125.000 οι διαδηλωτές σε όλη τη ώρα. Πάνω από 50 οι τραυματίες, ανάμεσά τους τρεις αστυνομικοί και δυο φωτορεπόρτερ της Parisien.

Ήταν δεδομένο πως το Παρίσι, στη νέα μεγάλη διαδήλωση από τα “κίτρινα γιλέκα” κατά της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν θα ζούσε μια μέρα βίας και επεισοδίων. Στόχος της αστυνομίας φαίνεται πως ήταν να μην επαναληφθούν οι εικόνες της 1ης Δεκεμβρίου στο Παρίσι. Γι’ αυτό και άρχισαν τις… προληπτικές προσαγωγές από το πρωί.
Σε όλη τη Γαλλία διαδήλωσαν 125.000 άνθρωποι! Το ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Κριστόφ Καστανέρ.
Σχεδόν 8.000 αστυνομικοί (ανάμεσά τους κι έφιπποι), θωρακισμένα οχήματα και «αύρες» επιστρατεύτηκαν και βγήκαν στους δρόμους του έρημου Παρισιού. Τα επεισόδια ήρθαν, το Παρίσι ήταν για ώρες πεδίο μάχης, με φωτιές, δακρυγόνα, σπασμένες βιτρίνες. Σε σχέση όμως με την περασμένη εβδομάδα, τα επεισόδια ήταν λιγότερα.



Φωτογραφία Reuters

Έγιναν συνολικά 1.385 προσαγωγές, οι περισσότερες έγιναν στο Παρίσι. “Υπάρχουν 1.385 προσαγωγές, αυτή τη στιγμή που σας μιλάω, αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί. Επιπλέον, 975 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση και αυτός ο αριθμός, επίσης, θα αυξηθεί περαιτέρω” είπε ο Καστανέρ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλώσεις έχουν τεθεί υπό έλεγχο, ενώ η αυξημένη αστυνομική παρουσία θα συνεχιστεί και αύριο εφόσον χρειαστεί.
Η ένταση δεν ήταν… προνόμιο του Παρισιού. Διαδηλώσεις από τα «κίτρινα γιλέκα» έγιναν σε άλλες πόλεις της Γαλλίας όπως η Μασσαλία, η Λιόν, η Λιλ, το Μπορντό, η Τουλούζ, κι εκεί, όμως, η ένταση δεν έλειψε.
Η αστυνομική διεύθυνση καταμέτρησε περισσότερους από 30 τραυματίες στο Παρίσι νωρίς το απόγευμα, τρεις εξ αυτών αστυνομικοί.
Οι συμπλοκές στο Παρίσι δεν άργησαν να ξεσπάσουν. Ήταν δεδομένο πως θα επαναλαμβάνονταν τα όσα έζησε η Γαλλία την 1η Δεκεμβρίου. Όχι σε τέτοια έκταση αλλά κανείς δεν περίμενε πως δεν θα ζούσε στιγμές “γεμάτες” δακρυγόνα, άγριες συμπλοκές και βία. Όπως κι έγινε.
Ο Πύργος του Άιφελ και το Λούβρο παρέμειναν κλειστά για το κοινό, όπως επίσης πολλά εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια και 36 σταθμοί του μετρό
Η γαλλική κυβέρνηση θέλησε να «ψαλιδίσει» τα “κίτρινα γιλέκα”. Και από το πρωί ξεκίνησε τις… προληπτικές προσαγωγές! Περισσότεροι από 1000 άνθρωποι προσήχθησαν, οι περισσότεροι στο Παρίσι. Αλλά τα έκτροπα δεν αποφεύχθηκαν, αφού ανάμεσα στους ανθρώπους που ήθελαν απλά να διαδηλώσουν κατά της οικονομικής πολιτικής του Μακρόν ήταν και κάποιοι που ήθελαν μόνο να κάνουν επεισόδια. «Βοήθησε» βέβαια σε αυτό και η στάση της αστυνομίας…




Αυτή τη φορά, η εμβληματική Αψίδα του Θριάμβου είχε περικυκλωθεί από θωρακισμένα οχήματα και αστυνομικοί είχαν παραταχθεί πάνω στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων για να μην αφήσουν τους διαδηλωτές να περάσουν και να βεβηλωθεί ξανά το μνημείο.


Φωτογραφία Reuters

Το Παρίσι από νωρίς έμοιαζε έρημη πόλη. Οι αρχές είχαν ενισχύσει τους ελέγχους στους σταθμούς και έκαναν συστηματικές έρευνες στα σημεία της διαδήλωσης. Περισσότερα από 89.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης ήταν επί ποδός σε όλη τη Γαλλία. Μόνο στο Παρίσι είχαν κατέβει στους δρόμους 8.000 αστυνομικοί.


Φωτογραφία Reuters

Πολλά μουσεία, μεγάλα καταστήματα, ο Πύργος του Άιφελ έκλεισαν για προληπτικούς λόγους. Πολλές επιχειρήσεις, ιδίως στο δυτικό Παρίσι όπου συγκεντρώνονται οι τόποι της εξουσίας, αποκλείστηκαν με ξύλινα πλαίσια. Μόνο που αυτά τελικά έγιναν «όπλα» στα χέρια κάποιων από τους διαδηλωτές.


Φωτογραφία Reuters

Στις 3 το απόγευμα κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου οι διαδηλωτές κατόρθωσαν να ξηλώσουν τα τεράστια ξύλινα πλακάτ που προστάτευαν το γυάλινο κτίριο του Drugstore-Publicis, επί της Λεωφόρου, το οποίο οι διαδηλωτές επιχείρησαν να πυρπολήσουν. Το οδόφραγμα όμως που ξεκίνησαν να φτιάξουν γρήγορα ξηλώθηκε από τα ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί έκαναν και χρήση πλαστικών σφαιρών, από τις οποίες τραυματίστηκαν και δυο φωτορεπόρτερ της Parisien!


Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Στη Champs Elysses ήταν που ξέσπασαν τα πρώτα επεισόδια, νωρίς το πρωί του Σαββάτου (08.12.2018). Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και “έπνιξαν” με δακρυγόνα τα “κίτρινα γιλέκα”, που φώναζαν “Μακρόν παραιτήσου”. Κάποιοι από τους διαδηλωτές απάντησαν εκτοξεύοντας εκρηκτικούς μηχανισμούς και κροτίδες.

Δύο διαδηλωτές σκεπασμένοι με τη γαλλική σημαία ξάπλωσαν για αρκετό χρόνο πάνω στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων – Φωτογραφία Reuters

Το απόγευμα, η ένταση μεταφέρθηκε στα κεντρικά διαμερίσματα του Παρισιού και στις λεγόμενες Grandes Boulevards κοντά στα Ηλύσια Πεδία. Η οδός Bretagne, στο τρίτο διαμέρισμα του Παρισιού, δεν είχε θεωρηθεί «επικίνδυνη» περιοχή. Και οι ταραξίες το εκμεταλλεύθηκαν. Δεν είχαν γίνει έλεγχοι και πολλοί με κίτρινα γιλέκα άρχισαν να πετούν αντικείμενα που είχαν στις τσάντες τους. Εσπευσμένα τα μαγαζιά τροφίμων και τα καφέ που ήταν ανοικτά, μάζεψαν τα πράγματα που είχαν στα πεζοδρόμια.


Στις διαδηλώσεις του Σαββάτου, η αστυνομία επέλεξε μια άλλη τακτική. Με μεγάλη κινητικότητα αλλά και επιθετικότητα οι αστυνομικές μονάδες κατευθυνόταν προς τους διαδηλωτές και τους ανάγκαζαν να υποχωρήσουν. Σε άλλες περιπτώσεις, βέβαια, τους χτυπούσαν ανελέητα με τα γκλοπ και τους έπνιγαν στα δακρυγόνα! Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα των έφιππων που έσπευδαν να εμποδίσουν το στήσιμο οδοφραγμάτων ή των θωρακισμένων που παράσερναν τα πάντα στο πέρασμά τους.
https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom