Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Ο Ευθύμης Λέκκας για τα φαινόμενα των κατολισθήσεων που συνεχίζονται στο Πλωμάρι (βίντεο)


Ο πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας και Περιβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας, εξηγεί το φαινόμενο των κατολισθήσεων στο Πλωμάρι, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Όπως τόνισε "το φαινόμενο των κατολισθήσεων συνεχίζεται και είναι σε εξέλιξη μετά τον περυσινό σεισμό. Έχουμε να κάνουμε με μια περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται από ένα δυσμενές πλαίσιο ως προς τις κατολισθήσεις, έχουμε μεγάλες μορφολογικές κλίσεις, κατακερματισμένα πετρώματα και είναι πολύ επιρρεπή τα πρανή στα φαινόμενα μετακινήσεων και κατολισθήσεων. Γι' αυτό τα φαινόμενα επαναλαμβάνονται. Οι βροχές είναι οι αφορμές εμφανίσεως των κατολισθήσεων, τα αίτια είναι αυτά που ανέφερα" επεσήμανε ο κ. Λέκκας.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:


Μεγάλες κατολισθήσεις και πάλι τη νύχτα στο Πλωμάρι

Εκτεταμένες πτώσεις βράχων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής του Πλωμαρίου, σημειώθηκαν και πάλι κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου ξημερώνοντας Κυριακή 16/12, σύμφωνα με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Όπως έγινε γνωστό βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες καθαρισμού των δρόμων, οι οποίες εκτελούνται με την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, προκειμένου οι δρόμοι να παραμένουν ανοιχτοί και να εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα στα χωριά.

Σημειώνεται ότι οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με την γεωμορφολογία της περιοχής, έχουν επιβαρύνει την κατάσταση που ο σεισμός της 12ης Ιουνίου 2017 προκάλεσε.

Να θυμίσουμε ότι και τη νύχτα του Σαββάτου 24 Νοεμβρίου 2018 επίσης υπήρξε μεγάλη κατολίσθηση στην περιοχή του Πλωμαρίου και μάλιστα τότε ο κύριος Λέκκας είχε πάει στο νησί για αυτοψία (διαβάστε σχετικά εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom