Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Θρίαμβος με “αγκάθια” για την Τερέζα Μέι,που κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης (φωτο & βίντεο)


Η Τερέζα Μέι... επιβίωσε και παραμένει στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και της Βρετανίας, μετά την κρίσιμη ψηφοφορία το βράδυ της Τετάρτης.

Μερίδα βουλευτών του κόμματός της κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον της, η ίδια, ωστόσο, επιβεβαίωσε τα “προγνωστικά” και βγήκε νικήτρια μεν, αλλά όχι και αλώβητη.

Η Μέι έλαβε τη στήριξη 200 βουλευτών της, έναντι 117 που ψήφισαν εναντίον της, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της αποκαλούμενης “Επιτροπής 1922”, των Τόρις που διοργάνωσε την ψηφοφορία, ο Γκέιαμ Μπρέιντι. Η νίκη της σημαίνει ότι θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος και επί 12 μήνες δεν θα επιτρέπεται να αμφισβητηθεί η ηγεσία της.
Έτσι, η Μέι μπορεί να κέρδισε χρόνο παραμονής στο Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ωστόσο ο αριθμός 117 σίγουρα την αποδυναμώνει.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός πληροφορήθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας περίπου μισή ώρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση και στη συνέχεια έκανε επίσημη δήλωση από την πρωθυπουργική κατοικία, στο Λονδίνο.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Η Μέι δήλωσε ευχαριστημένη που έλαβε τη στήριξη των βουλευτών της, σημειώνοντας ότι οι πολιτικοί όλων των πλευρών πρέπει να ενωθούν. Έκανε λόγο για μια ανανεωμένη αποστολή για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι άκουσε τους συναδέρφους της που ψήφισαν εναντίον της.
Στη συνέχεια, τόνισε ότι την Πέμπτη θα πάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιδιώκοντας νομικές και πολιτικές διασφαλίσεις για το ιρλανδικό “μηχανισμό ασφαλείας” (backstop) στη συμφωνία της για το Brexit.
“Χρειάζεται να συνεχίσουμε τη δουλειά να ολοκληρώσουμε το Brexit”, πρόσθεσε.
Η κίνηση-ματ της Μέι
Περίπου δύο ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για την πρόταση μομφής, η Βρετανίδα πρωθυπουργός προχώρησε σε έναν ακόμη ελιγμό. Για να κερδίσει την υποστήριξη των βουλευτών στην ψηφοφορία, τους ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει τη «μάχη» στις επόμενες βρετανικές εκλογές, το 2022.

Η Μέι, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν Βρετανοί δημοσιογράφοι, είπε στη σύσκεψη με τους βουλευτές ότι στην καρδιά της θα ήθελε να δώσει τη μάχη για τις εκλογές, αλλά αναγνωρίζει ότι το κόμμα δεν θέλει να το κάνει. Πάντως, όταν την ρώτησαν πότε θα παραιτηθεί, αρνήθηκε να δώσει ημερομηνία. Διευκρίνισε, όμως, ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές.

Κόρμπιν: Το κοινοβούλιο πρέπει να επανακτήσει τον έλεγχο του Brexit
Το βρετανικό κοινοβούλιο χρειάζεται να επανακτήσει τον έλεγχο του Brexit, δήλωσε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά την απόρριψη της πρότασης μομφής που κατέθεσαν Συντηρητικοί βουλευτές κατά της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Η σημερινή ψηφοφορία δεν κάνει καμία διαφορά στις ζωές του λαού μας», τόνισε ο αρχηγός των Εργατικών.

«Πρέπει πλέον να φέρει τη ζοφερή της συμφωνία πίσω στη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα ώστε το κοινοβούλιο να επανακτήσει τον έλεγχο», πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, GuardianSky News,newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom