Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Τι κατέθεσαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Έβρο - Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν (φωτο & βίντεο)


Οι δυο στρατιώτες κρατούνται αυτή τη στιγμή στις φυλακές Αδριανούπολης, αφού πρώτα πέρασαν από ιατρικές εξετάσεις στο δημόσιο νοσοκομείο Murat.

Nωρίτερα είχαν περάσει από τον στρατιωτικό εισαγγελέα και εν συνεχεία μεταφέρθηκαν στο δικαστικό μέγαρο της Αδριανούπολης, όπου και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες.
«Δεν είμαστε πράκτορες»,  φέρονται να δήλωσαν στην κατάθεσή τους οι δύο Έλληνες στρατιώτες που   συνελήφθηκαν στον Έβρο. Την κατάθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτών αποκαλύπτουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Άγγελος Μιτρετόδης φέρεται να κατέθεσε ότι κατά τις 10.30 χθες βγήκαν σε περιπολία. “Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών”, φέρεται να είπε.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην κατάθεσή τους ανέφεραν πως τις εικόνες που τράβηξαν με το κινητό τους θα τις έστελναν σε ανώτερο.

Αυτές είναι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες στρατιώτες

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του τουρκικού αλλά και του κυπριακού Τύπου για την σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.
Όπως μεταδίδει το Κυπριακό πρακτορείο που επικαλείται τα τουρκικά Μέσα, οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κουκλατζής έχουν προφυλακιστεί με την κατηγορία για “παραβίαση πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής”.
Η επίσημη κατηγορία από το τουρκικό δικαστήριο:
Η επίσημη διατύπωση της απόφασης του δικαστηρίου της Αδριανούπολης για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς είναι η κάτωθι:
«Επειδή εισήρθαν σε απαγορευμένη περιοχή πρώτου βαθμού, επειδή υπάρχει υποψία διαφυγής τους, επειδή υπάρχει υποψία αλλοίωσης πειστηρίων, επειδή δεν διαθέτουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία.
Για τους παραπάνω λόγους αποφασίστηκε η σύλληψή τους. Το δικαστήριο επίσης αποφάσισε να εξεταστούν τα ψηφιακά δεδομένα των κινητών τηλεφώνων τους».

Το κατηγορητήριο στα τουρκικά: «Sulh Ceza Hakimliği, Yunan askerler teğmen Aggelos Mitretodis ile astsubay çavuş Dimitros Kouklatzis’in, ‘1’inci derecede askeri yasak bölge ihlali’, ‘kaçma şüphesi’, ‘delileri karartma şüphesi’, ‘ikametgahlarının Türkiye’de bulunmaması’, ‘yurtdışına kaçma olasılığı’ gerekçeleriyle tutuklanmalarına karar verdi. Mahkeme ayrıca, askerlerin üzerinden çıkan dijital verilerin de incelenmesine karar verdi».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην επίσημη διατύπωση του κατηγορητηρίου δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη ή η έννοια της «κατασκοπείας».

Με απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου συνελήφθησαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί με την κατηγορία της κατασκοπίας.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα για την σύλληψη των δύο Ελλήνων που προσάγονται στο δικαστήριο με τις κατηγορίες της «απόπειρας στρατιωτικής κατασκοπίας» και της «εισόδου σε στρατιωτική – απαγορευμένη περιοχή».

Οι τουρκικές εφημερίδες συσχετίζουν δε την υπόθεση με τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς, αναφέροντας ότι «η Ελλάδα δεν τους εξέδωσε».

Οι δύο Ελληνες ένας ανθυπολοχαγός και ένας επαγγελματίας οπλίτης με τον βαθμό του λοχία συνελήφθησαν αρχικά με την κατηγορία της παραβίασης συνόρων.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είχε πει ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. «Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κος Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο Ομόλογό του κο Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όσον αφορά τα σενάρια περί ανταλλαγής των δυο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οχτώ Τούρκους που είναι στην Ελλάδα, ή η σύνδεση του θέματος με οτιδήποτε άλλο αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρόκειται για συνομωσιολογικά σενάρια που δεν είναι άξια σχολιασμού» ξεκαθάρισε.

Επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ζήτησε να ενημερωθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν από Τούρκους στον Εβρο. Όπως αναφέρει σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ κ. Κουβέλης τον διαβεβαίωσε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Με τη σειρά του ο Θανάσης Παφίλης ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα.

Στην τουρκικό Τύπο τονίζεται ότι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί θα δικαστούν με την κατηγορία της κατασκοπείας εκτός από την παράνομη είσοδο στην χώρα.

Αυτές είναι οι πρώτες φωτογραφίες των Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο
Οι φωτογραφίες της μεταγωγής των δύο στρατιωτικών στο τουρκικό δικαστήριο, από τους άντρες της χωροφυλακής όπως δημοσιεύθηκαν από τον Ιλχάν Ταχσίν.


Σύμφωνα με πληροφορίες του EleftherosTypos.gr πρόκειται για τους στρατιωτικούς: υπολοχαγό Άγγελο Μητραιτώδη και τον λοχία Δημήτριο Κουκλατζή, 33χρόνων και κάτοικο Ορεστιάδας.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Birlik, Ιλχάν Ταχσιν στο κινητό τηλέφωνο των δυο στρατιωτών βρέθηκαν φωτογραφίες με πατημασιές πάνω στο χιόνι. Οι δυο στρατιωτικοί ισχυρίστηκαν ότι αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν για να τις στείλουν στους ανωτέρους τους.

http://www.eleftherostypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom