Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Μακελειό στη Γάζα: Ο Ισραηλινός στρατός δολοφόνησε 15 Παλαιστινίους -Εκατοντάδες τραυματίες


Στους 15 νεκρούς έχει ανέβει ο μακάβριος απολογισμός των Παλαιστινίων που δολοφονήθηκαν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στις μαζικές
διαδηλώσεις που έγιναν την Παρασκευή στα σύνορα με το Ισραήλ, κατά της ισραηλινής κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι 11 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις πορείες, ενώ ο ένας 27χρονος αγρότης έπεσε το πρωί νεκρός από οβίδα ισραηλινού άρματος μάχης, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας, που αναμένεται να διαρκέσουν περίπου έξι εβδομάδες. Ξεπερνούν τους 2470 οι τραυματίες.
Σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός, κυνικά έκανε λόγο για χρήση «μέσων για την καταστολή των διαδηλώσεων και πυρών κατά των κυριότερων υποκινητών» των ταραχών. Αιτία της εγκληματικής επίθεση του Ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσει, ήταν  πως ορισμένοι από τους διαδηλωτές «έβαλαν φωτιά σε ελαστικά και εκσφενδόνισαν πέτρες» στον συνοριακό φράχτη και εναντίον στρατιωτών.
Απέναντι στις πέτρες ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε τανκς και ελευθέρους σκοπευτές! Μάλιστα αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για ρίψη δακρυγόνων στο πλήθος από drones, προκειμένου να δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερος πανικός.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων 17.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί για τη «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής» σε πέντε σημεία κατά μήκος του τείχους με τη Γάζα πορεία διεκδικώντας το δικαίωμα των Παλαιστίνιων προσφύγων και των απογόνων τους να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο Ισραήλ. Ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος «Ynet» μετέδωσε ότι συμμετείχαν περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι, ενώ οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι ο αριθμός είναι ακόμα υψηλότερος.
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι μεταξύ των τραυματιών είναι άνθρωποι που δέχθηκαν πυρά και άλλοι που παρουσίασαν δύσπνοια από την εισπνοή των δακρυγόνων.
Η Χαμάς, η οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα, είχε καλέσει την περασμένη εβδομάδα τους υποστηρικτές της να διαδηλώσουν ειρηνικά, εν μέσω φημών ότι το Ισραήλ ετοιμαζόταν να χρησιμοποιήσει βία για να απωθήσει τους διαδηλωτές.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν, με ένα μήνυμά του στο Twitter απειλούσε τους Παλαιστινίους να μην πλησιάσουν τον συνοριακό φράχτη. «Όποιος πλησιάσει τον φράχτη διακινδυνεύει τη ζωή του» έγραψε στα αραβικά ο Λίμπερμαν, φανερώνοντας το οργανωμένο δολοφονικό σχέδιο του Ισραηλινού στρατού. 
Σύμφωνα με τον Ynet ο στρατός είχε τοποθετήσει περισσότερους από 100 ελεύθερους σκοπευτές σε διάφορα σημεία κοντά στα σύνορα.
«Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς ευθύνεται για τις βίαιες ταραχές και για ό,τι συμβαίνει υπό την αιγίδα της» ανέφερε ο Ισραηλινός στρατός, προκειμένου να δικαιολογήσει το προμελετημένο έγκλημα. 
Οι διαδηλωτές, που εκτόξευαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών, κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και έκαψαν φωτογραφίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η αμφιλεγόμενη απόφαση του οποίου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την πρεσβεία των ΗΠΑ προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων.
Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε ότι οι σημερινές μαζικές διαδηλώσεις είναι ένα «μήνυμα στον Τραμπ». «Δεν υπάρχει καμία παραχώρηση για την Ιερουσαλήμ, καμία εναλλακτική για την Παλαιστίνη και καμία λύση πέρα από την επιστροφή» είπε στο πλήθος των συγκεντρωμένων.
Οι Παλαιστινιακές κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν την Μέρα της Γης (30 Μάρτη) θα συνεχιστούν μέχρι την 70ή επέτειο της Νάκμπα (15 Μάη μέρα «Παλαιστινιακής Καταστροφής») μέρα που σηματοδοτεί τον μεγάλο διωγμό κατά των Παλαιστινίων και ταυτόχρονα τη μέρα ίδρυσης του Ισραήλ, το οποίο φέτος γιορτάζει την 70ή επέτειό του.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει απόψε προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, κατόπιν αιτήματος του Κουβέιτ, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές. 
Η Παλαιστινιακή Αρχή κήρυξε το Σάββατο 31 Μάρτη 2018 ημέρα εθνικού πένθους και τιμής στους διαδηλωτές που έχασαν τη ζωή τους.

Το ιστορικό

Από τον Μάρτη του 1976, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής δήμευσαν το 85% της συνολικής έκτασης της ιστορικής γης της Παλαιστίνης, περίπου 27.000 km2. Οι Άραβες αποτελούν το 48% του συνολικού πληθυσμού, αλλά χρησιμοποιούν μόνο το 15% της γης.
Στις 30 Μάρτη 1976 το Ισραήλ προχώρησε στη δήμευση 21.000 dunums (1 dunum είναι ίσο με 1000 m2). Εκείνη τη μέρα οι Παλαιστίνιοι προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και γενική απεργία. Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής απάντησαν με βία στις διαμαρτυρίες, σκοτώνοντας έξι νέους διαδηλωτές.
Μέχρι το τέλος του 2016 είχαν δημιουργηθεί 425 ισραηλινοί οικισμοί κατοχής και στρατιωτικές βάσεις στη Δυτική Όχθη, από τους οποίους 150 οικισμοί και 107 φυλάκια). Το 2017 σημειώθηκε σημαντική αύξηση του ρυθμού κατασκευής και επέκτασης των ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη, όπου η ισραηλινή κατοχή ενέκρινε την κατασκευή 16.800 νέων οικιστικών μονάδων (περίπου το ένα τρίτο ήταν στην κατεχόμενη πόλη της Ιερουσαλήμ) και  ενέκρινε την ίδρυση 4 νέων οικισμών στην περιοχή.
Ο αριθμός των εποίκων στη Δυτική Όχθη ήταν 636.452 μέχρι το τέλος του 2016, από τους οποίους 222.325 ζουν σε εκείνο το μέρος της Ιερουσαλήμ, η οποία προσαρτήθηκε μετά την κατοχή της Δυτικής Όχθης το 1967).

Αραβοισραηλινοί διαδηλώνουν, στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη, κάτω από παλαιστινιακές σημαίες.
Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, Reuters, AFP

από ημεροδρόμος

1 σχόλιο:

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Ο Θεός να σώζει τους ανθρώπους από τον θάνατο αλλά και την παράνοιά τους Δημήτρη μου.

Read more: Go to TOP and Bottom