Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018

Χαμένοι στη μετάφραση! - Οργή, διαψεύσεις, διευκρινίσεις και... "μύλος" το Σκοπιανό! - Υποχωρεί η Ελλάδα; (βίντεο)


"Αλαλούμ" με το τι ακριβώς ειπώθηκε στην συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ - Νίμιτς - Σενάρια υποχώρησης της ελληνικής πλευράς για το αμετάφραστο "GornaMakedonija" - Διαψεύδει
το Υπ. Εξωτερικών τα περί "καλής θέλησης" της ΠΓΔΜ για αλλαγή του συντάγματος - Αισιοδοξία σε Κοτζιά και Νίμιτς για κοινά αποδεκτή λύση

«Αλαλούμ» επικρατεί σχετικά με το τι ειπώθηκε στην συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ – Νίμιτς στην Αυστρία για το Σκοπιανό, και στο αν η ελληνική πλευρά έκανε υποχωρήσεις πάνω σε αυτό το ζήτημα.
Πληροφορίες αρχικά έκαναν λόγο για υποχώρηση της πλευράς της ΠΓΔΜ σε ότι αφορά την αλλαγή του συντάγματος, με το υπουργείο Εξωτερικών ωστόσο να διαψεύδει τα όσα δημοσιεύματα.
Στην συνέχεια «διέρρευσε» πως η Ελλάδα δέχεται τελικά να μην είναι ενιαίο και αμετάφραστο το «GornaMakedonija», αλλά να «σπάσει» και να μεταφραστεί σε «Άνω Μακεδονία»
Από την πλευρά τους ωστόσο τόσο ο Κοτζιάς όσο και ο Νίμιτς εξέφρασαν την πεποίθηση ότι γίνονται βήματα για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.

Κοτζιάς: Είναι δύσκολα τα βήματα που κάνουμε

«Είναι δύσκολα τα βήματα που κάνουμε, αλλά όλα τα βήματα μας φέρνουν πιο κοντά στην πιθανότητα μιας λύσης» δήλωσε από τη Βιέννη, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης για το Σκοπιανό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν έχει υπάρξει κάποια σύγκλιση στα μεγάλα θέματα που χωρίζουν τις δύο χώρες, ο κ. Κοτζιάς απάντησε πως υπάρχει μια σύγκλιση για τη μέθοδο με την οποία θα λυθεί το ζήτημα και συμπλήρωσε:
«Έχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειες τους ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια πού διαφωνούμε. Έχουμε εντοπίσει ποια είναι τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα».
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε σπουδαία τη δουλειά που έκαναν οι Έλληνες διπλωμάτες οι οποίοι διαμορφώσαμε παράλληλα με τη συζήτηση για τη λύση του ονοματολογικού, τη θετική μελλοντική ατζέντα για τη συνεργασία και την κοινή πορεία των δύο κρατών εφόσον, που όπως ελπίζω, λυθεί το ονοματολογικό. Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει σχεδιασμός για τα επόμενα ραντεβού, ο κ. Κοτζιάς απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι «υπάρχουν όλα τα αναγκαία βήματα, σχεδιασμός και συμφωνία».
Δείτε τις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά

Αναλυτικά η δήλωση του Νίμιτς για το Σκοπιανό

Σκοπιανό
Σε δήλωσή του στα μέσα ενημέρωσης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης στη Βιέννη, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς δήλωσε: «Εργαζόμαστε πολύ εποικοδομητικά. Είχαμε εποικοδομητικές συναντήσεις και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ενόψει του μέλλοντος».
Ωστόσο, αναγνώρισε πως υπάρχουν ακόμα εκκρεμή δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν και διαμήνυσε ότι υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα, και όλα αυτά θα συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής, στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και εξέφρασε την ελπίδα «να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε ένα τόσο εποικοδομητικό πλαίσιο.
Τέλος, ευχαρίστησε την υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας για τη φιλοξενία της, που προσέφερε την έδρα του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών για να γίνει αυτή η συνάντηση.
Δείτε τις δηλώσεις του Μάθιου Νίμιτς

«Συγκρατημένος» ο Ντιτιμτρόφ – Μίλησε ξανά για… «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Από την μεριά του ο υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός στις δηλώσεις του. Τόνισε και αυτός από τη μεριά του πως έχουν γίνει βήματα στην για την εξεύρεση λύσης, ωστόσο όσο αυτή πλησιάζει τόσο παρουσιάζονται δυσκολίες.
«Εργαστήκαμε στη λογική του τι είναι το πιο σημαντικό για την Ελλάδα, τι είναι το πιο σημαντικό για τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και αν μπορούμε στον συμβιβασμό προς τον οποίο κινούμαστε να καλύψουμε αυτά τα δύο πράγματα . Εν τω μεταξύ, δεν συνιστά έκπληξη ότι όσο πιο κοντά πλησιάζουμε σε μία απτή λύση πολλές δυσκολίες έρχονται στην επιφάνεια, δεν είναι παράξενο πως όσο πιο ανοιχτά και πιο συγκεκριμένα προχωράμε προς τη λύση, τόσο οι δυσκολίες βγαίνουν όλο και περισσότερο στην επιφάνεια» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Διευκρίνιση του υπουργείου Εξωτερικών

«Ουδεμία διπλωματική ή άλλη ελληνική πηγή ισχυρίστηκε ότι η Σκοπιανή πλευρά δήλωσε διατεθειμένη για ορισμένες αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.
Σε ανακοίνωσή του, σημειώνει πως η «συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί σκόπιμη προβοκάτσια από την πλευρά όποιου μέσου διακίνησε τη συγκεκριμένη πληροφορία».

Διάψευση από Ντιμιτρόφ

O υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, με ανάρτησή του στο twitter, διέψευσε ότι προχώρησε σε οποιαδήποτρε άλλη άτυπη ενημέρωση πέραν της δήλωσης που έκανε μετά το τέλος του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το θέμα της ονομασίας, που διεξήχθη σήμερα στη Βιέννη.
«Η διαδικασία για το θέμα του ονόματος βρίσκεται σε μια λεπτή φάση και οι εικασίες ορισμένων μέσων ενημέρωσης προκαλούν ζημιά. Παραμένω σε όσα έχω πει στη δημόσια δήλωσή μου και πληροφορώ την κοινή γνώμη ότι δεν έχω κάνει κάποια περαιτέρω ενημέρωση» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Ν.Ντιμιτρόφ.

Υποχωρήσει για το «GornaMakedonija»

Υποχωρήσεις φαίνεται πως κάνει η Ελληνική πλευρά στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως προκύπτει από την συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ – Νίμιτς στην Αυστρία.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, η ελληνική πλευρά δέχεται να μεταφραστεί το «GornaMakedonija», το οποίο προκρίνει ως λύση, και να γίνει «Upper Macedonia» στα αγγλικά και «Άνω Μακεδονία» στα ελληνικά.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters
https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: