Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018

Fraport: 14 Περιφερειακά αεροδρόμια με λειτουργικά κέρδη 117,4 εκ. - Στα 126,2 εκ. τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ

Ιστορίες ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ

Ξεκίνησε να μετρά κέρδη η πολυεθνική Fraport AG που έβαλε στο χέρι για τα επόμενα 40 χρόνια, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας. Ο Γερμανικών συμφερόντων όμιλος
που επικράτησε στο διαγωνισμό για την εκχώρηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ των αεροδρομίων, αναμένει το επόμενο διάστημα ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων του.

Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε κύκλο εργασιών 234,9 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 117,4 εκατ. από τα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια για τη χρήση του 2017.

Μάλιστα τα μεγέθη αυτά αφορούν την περίοδο από τις 11 Απριλίου, οπότε και η θυγατρική της Fraport Greece τα παρέλαβε από το ελληνικό Δημόσιο, έως και τις 31 Δεκεμβρίου. Δηλαδή περίοδο 9 μηνών. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 13,5 εκατ. ευρώ, μετά φόρων τόκων αποσβέσεων και δικαιωμάτων μειοψηφίας.

Η Fraport Greece, από τις 11 Απριλίου του 2017 έως τα τέλη της χρήσης, διακίνησε 27,583 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 10,3%.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της γερμανικής μητρικής Στέφαν Σούλτε, τα 14 ελληνικά αεροδρόμια συνέβαλαν καθοριστικά στις ενισχυμένες οικονομικές επιδόσεις του ομίλου.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει αναλάβει τη διαχείριση των αεροδρομίων της Θεσσαλονίκης, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας, Καβάλας, Άκτιου/Πρέβεζας, Χανίων, Ζακύνθου και Ρόδου, Μυκόνου, Κω, Μυτιλήνης, Σάμου, Σαντορίνης και Σκιάθου.

Για το σύνολο των δραστηριοτήτων της παγκοσμίως η Fraport AG ανακοίνωσε κύκλο εργασιών 2,935 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 1,003 δισ.

Να σημειωθεί πως στην Fraport Greece ενσωματώνονται δικαιώματα μειοψηφίας και ειδικότερα 16,6% της Slentel, συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου και 10% του The Marguerite Fund, στο οποίο συμμετέχει μεταξύ άλλων και η ΕΤΕπ.

Η Fraport AG ελέγχει το 73,4% της Fraport Greece, που με τη σειρά της είναι η παραχωρησιούχος των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Η παράδοση του εθνικού πλούτου στα χέρια των πολυεθνικών, γεμίζει τα ταμεία τους και τις τσέπες των μετόχων της. 

Αντίθετα τα χρήματα που θα λάβει σε δόσεις το ελληνικό δημόσιο για την παραχώρηση των αεροδρομίων, περίπου 1,2 δις ευρώ – με δάνεια που πήρε ο Γερμανικός όμιλος από τις ελληνικές τράπεζες! – κατευθύνθηκε μέχρι το τελευταίο ευρώ, στην αποπληρωμή των δανεικών των πιστωτών. 

Επιπλέον το κερδοφόρο «θαύμα» τις Fraport, οικοδομείται, σύμφωνα με καταγγελίες της ΟΣΥΠΑ, πάνω στους «κακοπληρωμένους εργαζομένους» που χρησιμοποιεί η εταιρεία.

https://www.imerodromos.gr/

Στα 126,2 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ το 2017

Αυξημένα κατά 4,1% ήταν τα καθαρά έσοδα προ εισφορών του ΟΠΑΠ το 2017 και ανήλθαν σε 1,455 δισ. ευρώ από 1,398 δισ.ευρώ το 2016, σύμφωνα με την σχετικη ανακοίνωση του ομίλου.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) της χρήσης 2017 διαμορφώθηκαν σε 306,5 εκατ. από 307,5 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ τα καθαρά κέρδη χρήσης 2017 ανήλθαν σε 126,2 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 25,9% σε σχέση με πέρυσι.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΠΑΠ Α.Ε. αποφάσισε στις 26.03.2018 να προτείνει στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25.04.2018, τη διανομή για τη χρήση 2017 συνολικού μερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή προ παρακράτησης φόρου.

Λαμβάνοντας υπόψη την ήδη πραγματοποιηθείσα διανομή προμερίσματος ύψους 0,10 ευρώ το υπόλοιπο μερίσματος που θα προταθεί ανέρχεται στα 0,30 ευρω. Υπό την αίρεση της έγκρισης της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων η αποκοπή του μερίσματος θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 07.05.2018, ενώ η έναρξη πληρωμής τη Δευτέρα 14.05.2018.

Σε δηλώσεις του για τα οικονομικά αποτελέσματα δ' τριμήνου και χρήσης 2017, ο διευθύνων συμβούλος του ΟΠΑΠ, Damian Cope ειπε:

«Το 2017 ήταν μια απαιτητική χρονιά, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν στον ΟΠΑΠ. Ξεκινώντας με τη νέα σύμβαση συνεργασίας που υπογράψαμε με τους πράκτορές μας στο πρώτο τρίμηνο του έτους, καταφέραμε να υλοποιήσουμε με επιτυχία μια σειρά νέων πρωτοβουλιών. Αυτές αποτελούν ισχυρή βάση για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμων οφελών και θα διασφαλίσουν την επίτευξη του Οράματος 2020 της εταιρείας.

Οι ισχυρές επιδόσεις μας στο τέταρτο τρίμηνο προσφέρουν σοβαρές ενδείξεις και στηρίζουν τις προσδοκίες για επιστροφή σε ουσιαστική ενίσχυση των εσόδων τόσο για το 2018 όσο και μετά από αυτό.

Σε συνέχεια των τάσεων του τρίτου τριμήνου, σημειώθηκε σημαντική αύξηση στα στοιχηματικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των Virtual παιχνιδιών και των συσκευών αυτόματης εξυπηρέτησης στοιχηματισμού (SSBTs), ενώ η συνεισφορά των παιγνιομηχανημάτων (VLTs) είχε σταθερά ανοδική πορεία.

Παρά τις μακροοικονομικές προκλήσεις, οι οποίες εξακολουθούν να επηρεάζουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε στη διεύρυνση της πελατειακής βάσης μας, τις επενδύσεις στο δίκτυό μας και τη συνεπή παροχή μιας παικτικής εμπειρίας διασκέδασης.

Το 2017 ενισχύσαμε επίσης τη δέσμευσή μας προς την κοινωνία, τόσο στον τομέα του Υπεύθυνου Παιχνιδιού όσο και μέσω του βραβευμένου προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας του ΟΠΑΠ.

Το 2018 συνεχίζουμε την υλοποίηση σημαντικών έργων στους τομείς της τεχνολογίας και των προϊόντων -και ιδιαίτερα την ανάπτυξη του δικτύου των VLTs και των SSBTs. Παράλληλα, θα παρουσιάσουμε τις νέες στοιχηματικές μας πλατφόρμες για τα πρακτορεία μας και το διαδίκτυο.
Μαζί με τους πελάτες μας μετράμε αντίστροφα για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της Ρωσίας, την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση για το 2018. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη της ομάδας του ΟΠΑΠ, τους συνεργάτες και τους προμηθευτές μας, για τη σκληρή δουλειά και τη συμβολή τους στην επίτευξη των αποτελεσμάτων μας το 2017».

Να θυμίσουμε ότι στις 11 Οκτωβρίου 2013 με κυβέρνηση Σαμαρά το Δημόσιο πούλησε το ποσοστό του στον ΟΠΑΠ, ύψους 33% του μετοχικού κεφαλαίου,στο επενδυτικό σχήμα Emma Delta, που κατέβαλε στον τέως δεσπόζοντα μέτοχο ΤΑΙΠΕΔ (που εκπροσωπούσε το Ελληνικό Δημόσιο) το ποσό των 652 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση των εν λόγω μετοχών .

Δεν υπάρχουν σχόλια: