Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

«Κατσικοχώρα» σκέτη ή με «λαγούς»;


του Γεράσιμου Χολέβα

Κι όμως η είδηση της ημέρας είναι ο κύριος Κώστας Κατσίκης! Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ με μια επικίνδυνη πρόταση (την οποία στη συνέχεια ανασκεύασε) περί
ανταλλαγής των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς παίζει ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή…
Δύο πράγματα μπορεί να σκεφτεί κανείς με την πιο απλή λογική:
Το πρώτο είναι πως οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν ξέρουν ούτε καν το αλφάβητο του απλού πολιτευτή, δηλαδή πως ο δημόσιος λόγος δεν είναι ούτε το σαλόνι του σπιτιού μας, ούτε το καφενείο της γειτονίας μας.  

Τα συμπεράσματα σε αυτή την περίπτωση είναι επικίνδυνα, ειδικά στην περίπτωση που μιλάμε για θέματα εξωτερικής πολιτικής τόσο κρίσιμα και σε μια τέτοια περίοδο.  Δυστυχώς δεν μιλάμε για την αρλούμπα του καθενός, γιατί – επίσης δυστυχώς – δεν μένει το πρόσωπο (ο κάθε Κατσίκης) αλλά η ιδιότητα του (ο βουλευτής).
Το δεύτερο είναι το «καχύποπτο» ενδεχόμενο. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει τον (κάθε) βουλευτήΚατσίκη να παίζει το ρόλο του λαγού. Ακόμα και αν αυτό δεν επιβεβαιωθεί στην πράξη μπορεί να είναι μέρος μιας πολιτικής διαδικασίας, η οποία είναι εξίσου επικίνδυνη.  
Και στις δύο περιπτώσεις μιλάμε για «κατσικοχώρα». Στη δεύτερη περίπτωση η διαφορά είναι πως η «κατσικοχώρα» έχει και «λαγούς»… Το ξαναλέμε: Και στις δύο περιπτώσεις οι κίνδυνοι παραμένουν. 
Υπενθυμίζουμε τις δηλώσεις του βουλευτή Κατσίκη μαζί με όσα είπε στη συνέχεια, ανασκευάζοντας… παλικαρίσια. 
Αρχικά, μιλώντας στο ΣΚΑΪ υποστήριξε:
 «Υποθετικά μιλώντας» ότι «εάν αποφασίσουν οι ηγεσίες των δυο χωρών ότι μπορούν – δεν ξέρω αν μπορούν, υποθετικά λέω – να παρακάμψουν την ελληνική δικαιοσύνη και την τουρκική δικαιοσύνη και να προβούν σε μια τέτοια ανταλλαγή δεν ξέρω σε τι θα κόστιζε αυτό». 

Ο Κατσίκης σε αυτό το σημείο ρωτήθηκε εάν έτσι θα είχε «τελειώσει το θέμα» και απάντησε: «Πιστεύω ναι ότι θα μπορούσε να τελειώσει».  Όλα αυτά ο Κατσίκης τα είπε «με όλο το σεβασμό στην ελληνική δικαιοσύνη»… (στο βίντεο εδώ από 6.45 – 8.00).
Αργότερα ρωτήθηκε εάν το έχει συζητήσει με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, και απάντησε: «Όχι δεν το έχω συζητήσει, αλλά  όταν είναι ο πρώτος που θέτει θέμα ομηρίας αυτών των παιδιών… Τι σημαίνει όμηρος; Τον κρατώ για ανταλλαγή»Και συνέχισε: «Δεν λέω ότι το έχει σκεφτεί. Δεν λέω ότι μπορώ να ερμηνεύσω τη σκέψη του υπουργού και δεν θέλω αν απαντώ για αυτόν. Ηταν ξεκάθαρος σε όλες τους τις δηλώσεις» (στο ίδιο βίντεο 11.45 – 12.05). 
Στη συνέχεια ο Κατσίκης υποστήριξε με το ίδιο… σθένος για το ίδιο θέμα, με δήλωση του στο enikos.gr (εδώ):
«Εξέφρασα μια προσωπική σκέψη σε μια υποθετική ερώτηση, δεν είναι θέση του κόμματος, ούτε του προέδρου. Έκανα μια σκέψη για το ενδεχόμενο να παρακαμφθεί η Δικαιοσύνη, τις αποφάσεις της οποίας σεβόμαστε, για να βρεθεί λύση. Δεν πρόκειται να δώσουν λύση οι Τούρκοι, μην κοροϊδευόμαστε, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. Στο ερώτημα αν η πρότασή του παρακάμπτει τη Δικαιοσύνη απάντησε: «Όταν μαίνεται ο πόλεμος κυβέρνησης και Δικαιοσύνης, μου λέτε ότι την παρακάμπτω επειδή θέλω να γυρίσουν πίσω τα παιδιά μας;». 
Λίγο αργότερα ο Κώστας Κατσίκης ανασκεύασε πλήρως: 
«Δεν πρότεινα, ούτε στήριξα την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους. Τέτοιες πράξεις και ενέργειες δεν νοούνται σε ένα κράτος δικαίου και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσα να τις υιοθετήσω. Η απάντησή μου ήταν υποθετικό σενάριο, σε μία υποθετική ερώτηση». 
από ημεροδρόμος

Σημ. Ζείδωρον: Γι' αυτό και εμείς από το πρωί τον χαρακτηρίσαμε λαγό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom