Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Σάλος στην Κύπρο μετά την αυτοκτονία της Έλενας Φραντζή που την βίαζε ο ιερέας θετός πατέρας της (βίντεο)

Ο Μητροπολίτης Πάφου «καίει» τον Ησαΐα για την απαλλαγή του σάτυρου ιερέα - Τι καταθέτει η παιδοψυχολόγος
Σημερινή σνέντευξη του ιερέα

Εκκλησιαστικός εμφύλιος, διχασμένη δικαιοσύνη και κοινωνικός σάλος επικρατούν στην Κύπρο από την Παρασκευή, μετά τον πρόωρο χαμό της 29χρονης Έλενας Φραντζή.

Το κορίτσι σε ηλικία 10 ετών κατήγγειλε τον ιερέα θετό της πατέρα για σεξουαλική κακοποίηση, αλλά και την παπαδιά για τον άγριο κατ' επανάληψη ξυλοδαρμό της, αλλά τότε ουδείς αρμόδιος την πίστεψε, ούτε και μπήκε και στον κόπο να ψάξει την υπόθεση.

Σε ηλικία 20 ετών, η Έλενα Φραντζή μετά από πολυετή θεραπεία με την παιδοψυχολόγο Μαρία Περδικόγιαννη, πείσθηκε να καταγγείλλει εκ νέου την υπόθεση. Παρά τον πόλεμο και την κοινωνική κατακραυγή που δέχθηκε, η υπόθεση βρέθηκε ενώπιον δικαστηρίου, με τον ιερέα να καταδικάζεται δύο φορές, καθώς άσκησε έφεση την οποία και έχασε. 

Πλέον, κατόπιν εορτής, έχει ξεσπάσει ένας άνευ προηγουμένου πόλεμος για αναζήτηση ευθυνών, τότε αλλά και τώρα, με γνωστή δημοσιογράφο να ξεσπά για την κατάντια των κρατικών θεσμών.

Δείτε τα videos και διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ
Ο Μητροπολίτης Πάφου ο μοναδικός που διεφώνησε με την θέση της Ιεράς Συνόδου - Τι λέει η παιδοψυχολόγος της αδικοχαμένης Έλενας - "Κατηγορείται για επαφή άνευ συνουσίας, ενώ
δεν ευρέθη κανένα υπόλειμα..." - Η πρόταση του Μητροπολίτη Πάφου έπεσε στο κενό για επανεκδίκαση στα εκκλησιαστικά όργανα μετά την καταδίκη της πολιτικής δικαιοσύνης - Ξέσπασε η Ελίτα στο στούντιο του ΡΙΚ κατά του Γραφείου Ευημερίας - Παντελώς έκθετες οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας.


Σύμφωνα με άρθρο του Βάσου Βασιλείου για τον «Φιλελεύθερο», ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος μειοψήφισαν ουσιαστικά στην Ιερά Σύνοδο. Εξάλλου, χθες με την δημοσιοποίηση του περιεχομένου και του σκεπτικού της δικαστικής απόφασης, παντελώς έκθετες είναι πλέον οι κοινωνικές υπηρεσίες και δη το Γραφείο Ευημερίας, για το οποίο πιστοποείται ότι σπανίως επισκεπτόταν το σπίτι του ιερέα η αρμόδια Λειτουργός, ενώ ο ίδιος ο παπάς στο δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι είχε τουλάχιστον μια φορά γίνει μάρτυρας ξυλοδαρμού της Έλενας από την σύζυγό του, την παπαδιά, η οποία χθες κατηγόρησε την Έλενα ότι είχε παραδεχθεί πως χρηματίσθηκε για να κατηγορηθεί και καταδικασθεί ο ιερέας, Στυλιανός Σάββα. Βέβαια, πλέον η Έλενα δεν ζει για να υπερασπιστεί τον εαυτό και να απαντήσει.
Έκτακτη ανακοίνωση Νομικής Υπηρεσίας – Γεν. Εισαγγελέα για την υπόθεση Φραντζή:
Παράλληλα, από χθες μαίνεται ανελέητος ο εκκλησιαστικός εμφύλιος πόλεμος, μετά το άδειασμα του Μητροπολίτη Ταμασού στον Αρχιεπίσκοπο, ότι δεν θυμάται καλά το τί έγινε με την απαλλαγή του Ιερέα στην Ιερά Σύνοδο, ενώ στον αντίποδα, ο Μητροπολίτης Πάφου και ο Αρχιεπίσκοπος τον διαψεύδουν, αναφέροντας ότι ήταν εκείνοι οι οποίοι μειοψήφησαν στην Ιερά Σύνοδο, καθώς ζητούσαν να επεναξετασθεί και να τιμωρηθεί ο ιερέας Στυλιανός Σάββα.
Δείτε το ρεπορτάζ για τον Εκκλησιαστικό πόλεμο:

Η θέση της Παιδο-ψυχολόγου της Έλενας Φραντζή

Η παιδοψυχολόγος Μαρία Περδικόγιαννη, ανέφερε ότι το 2009 για πρώτη φορά ήρθε σε επαφή μαζί της η Έλενα Φραντζή, η οποία μετά πολυετή θεραπεία, αρχικώς για αγχωτική διαταραχή, αλλά στην συνέχεια βγήκε και στην επιφάνεια με την ψυχοθεραπεία η εν λόγω υπόθεση, την παρότρυνε όπως βγει δημόσια και μιλήσει για το θέμα, προκειμένου να καταγγείλει τον ιερέα, ώστε άλλα παιδάκια να γλιτώσουν. «Δέχθηκε επιθέσεις από την τοπική κοινότητα και χλευασμό, κανείς δεν την πίστεψε», λέει η κα Περδικόγιαννη. «Κάθε θύμα είναι δύσκολο να μιλήσει σε τέτοιο θέμα, είναι δύσκολο ακόμα περισσότερο όταν το θύμα είναι παιδί.

Από την Μητρόπολη Ταμασού που με φώναξαν να μιλήσουμε διερωτιούντουσαν πως και το κορίτσι δεν μίλησε νωρίτερα, δεν είχαν γνώσει οι ιεράρχες του πως μπορεί να είναι η ψυχολογία ενός θύματος σεξουαλικής κακοποίησης, υπάρχει γενικώς άγνοια. Σε ένα παιδάκι αρχικά δεν υπάρχει επίγνωση του τι είναι σωστό και τι λάθος, αργότερα, όταν πήγε στο Δημοτικό η Έλενα αντιλήφθηκε ότι κάτι μάλλον πήγαινε λάθος. Συντελούν πολλοί παράγοντες στο ένα παιδάκι να διστάζει να καταγγείλλει το περιστατικό ακόμα και από τύψεις. Σαν ενήλικας που βγήκε πλέον και μίλησε, και σε εκπομπή έστω και ανώνυμα, υπήρξαν αρνητικές αντιδράσεις, που την ξάφνιασαν, καθώς πολλοί εστράφησαν εναντίον της. Δεν πιστεύω ότι δικαιώθηκε ούτε καν από την ποινή των 2 ετών κάθειρξης, ένεκα νομοθεσίας, ενώ ο κόσμος συνέχισε να την χλευάζει, καθώς μεγάλη μερίδα του κόσμου δεν την πίστευε.

Πιστεύω ότι υπό άλλες συνθήκες και χειρισμούς από τις αρμόδιες υπηρεσίες η Έλενα και η υπόθεσή της θα είχε λάβει άλλη τροπή, ενώ όταν απομακρύνθηκε από τις υπηρεσίες από το σπίτι του ιερέα, με τρόπο διακριτικό η υπόθεση ουσιαστικά «θάφτηκε»… Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως ο οποιοσδήποτε μπορεί να είναι θύτης, ενώ δεν πρέπει να θυματοποιούνται έτι περαιτέρω τα παιδιά που έχουν γίνει θύματα.

Η απάντηση του Γραφείου Ευημερίας

Η Μαίρη Κυρατζή, λειτουργός του Γραφείου Ευημερίας, σε δική της νέα παρέμβαση στο ΡΙΚ, αναφέρθηκε σε ένα δύσκολο, περίπλοκο και λυπηρό γεγονός. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη, αυτά τα πράγματα να τυγχάνουν επικαιροποίησης, ώστε το Κράτος και η Πολιτεία να λειτουργεί καλύτερα, έγινε τροποποίηση της νομοθεσίας.

Η κοπέλα ακολούθησε μια διαδικασία η οποια είχε 2 κατευθύνσεις, με εμπλοκή της αστυνομίας, με τους εμπλεκόμενους λειτουργούς στο παρελθόν στην υπόθεση και δεύτερον για τα παιδιά που βρίσκονταν με τον παπά, αλλά πλέον όταν η Έλενα ήταν ήδη ενήλικη και συγκεκριμένα 20 ετών.

Η τότε διαδικασία, ενέπλεκε λειτουργούς να επισκέπτονται συχνά τις ανάδοχες οικογένειες, 2-3 φορές τον μήνα, ενώ ο αρμόδιος Λειτουργός, βάσει πρωτοκόλλου, συνέλλεγε πληροφορίες και από άλλες πηγές, δασκάλους, συμμαθητές, κλπ. Εντούτοις, υπάρχει και περίπτωση, να διέφυγαν ή να μην μαθεύτηκαν συγκεκριμένα στοιχεία. Η έρευνα τότε δεν οδήγησε σε περαιτέρω επιλήψιμα συμπεράσματα αναφορικά με την δράση των δικών μας λειτουργών, από τους οποίους η Αστυνομία έλαβε και καταθέσεις.
Αμέσως μετά η Ελίτα Μιχαηλίδου που είχε το 2011 φιλοξενήσει στην εκπομπή με ψευδώνυμο την Έλενα Φραντζή, η οποία τότε είχε μιλήσει για την θυματοποίησή της, κατηγόρησε ευθέως για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης το Γραφείο Ευημερίας εν γένει κι όχι μόνο κατά της αρμόδιας Λειτουργού που είχε τότε επιληφθεί της υποθέσεως.

https://www.newsit.com.cy/

Ο πατήρ Στυλιανός σπάει τη σιωπή του (βίντεο)

Ο Παναγιώτης Δημόπουλος συναντήθηκε με το πρόσωπο των ημερών, τον ιερέα Στυλιανό Σάββα ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι αθώος και λέει χαρακτηριστικά ότι «Εγώ, η Έλενα και ο Θεός ξέρουμε την αλήθεια». Εξιστορεί τα γεγονότα από τη δική του σκοπιά και μιλάει για την Έλενα, γιατί δεν πήγε στην κηδεία της και τι συνέβη με την Ιερά Σύνοδο.



http://www.philenews.com/

Διαβάστε επίσης:
Αποκαλύπτουμε τα πρακτικά της Ιεράς Συνόδου για τον ιερέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom