Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018

Ισόβια χωρίς ελαφρυντικά για την παπαδιά και τον εραστή της

Λιποθυμίες στο άκουσμα της απόφασης

Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών ήταν καταπέλτης. Ισόβια και 3 χρόνια κάθειρξη στον άνδρα που τον Σεπτέμβριο του 2012 σκότωσε τον ιερέα Θανάση Αργυρόπουλο κοντά στα
Κρέσταινα του νομού Ηλείας, ισόβια και στην ερωμένη του και παπαδιά για ηθική αυτουργία στο έγκλημα.

Το Δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στο ζευγάρι. 

Στο άκουσμα της απόφασης η παπαδιά λιποθύμησε και συνήλθε μετά από τις πρώτες βοήθειες που της έδωσαν. Στην διάρκεια της δίκης ο κατηγορούμενος ομολόγησε την πράξη του ισχυριζόμενος πως τον πίεζε η ερωμένη του. Η υπεράσπισή του έθεσε ζήτημα μειωμένου καταλογισμού, και ψυχιατρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Η παπαδιά ισχυρίστηκε πως ο εραστής της τους είχε ακολουθήσει εκείνη την ημέρα και μόλις το όχημά τους σταμάτησε έγινε το μοιραίο.Οπως είπε χαρακτηριστικά, είχαν μια γνωριμία μόλις τριών μηνών κατά την οποία είχαν συναντηθεί τρεις φορές όλες κι όλες.

Μάλιστα, όπως επισήμανε, αμέσως μετά το περιστατικό ο κατηγορούμενος την απείλησε και φοβήθηκε, γι΄αυτό από την αρχή δεν είπε κάτι. Μόλις όμως ένιωσε ασφάλεια από τις αστυνομικές αρχές, αμέσως είπε τι είχε συμβεί, έδωσε τα στοιχεία του δολοφόνου και βοήθησε τις Αρχές.

Καταπέλτης και ο γιος της γυναίκας. Μάλιστα δεν κοίταζε καν την μάνα του όση ώρα κατέθετε. Αλλά και αργότερα. Ακόμη και όταν λιποθύμησε. Η παπαδιά και ο εραστής της οδηγήθηκαν εκ νέου στις φυλακές.

Οι καταθέσεις στο Δικαστήριο
«Συνεχώς μου έλεγε ότι ο παπάς την χτυπούσε»

Ο πρώτος κατηγορούμενος – ο εραστής – ομολόγησε ότι πάτησε τη σκανδάλη υποστηρίζοντας ότι η δολοφονία έγινε βάση σχεδίου που είχε οργανωθεί από την παπαδιά. Όπως ανέφερε, αρχικά, όταν η ερωμένη του είπε ότι ο σύζυγος τη χτυπά εκείνος της πρότεινε να χωρίσει με εκείνη να απαντά ότι δεν πρόκειται να το κάνει προκειμένου να μη χάσει την περιουσία της.
«Συνεχώς μου έλεγε ότι ο παπάς την χτυπούσε και ότι έπρεπε να βγει από τη μέση για να μη της φάει την περιουσία και ότι ξέρω τι πρέπει να κάνω. Τις πρώτες δύο φορές που μου ζήτησε να τον σκοτώσω αρνήθηκα. Στην πορεία όμως με έπεισε. Θόλωσα, πήρα το όπλο και έριξα χωρίς να κοιτάξω… με κλειστά τα μάτια. Έφυγα αμέσως. Δεν πήρα ποτέ να απειλήσω κανέναν».

«Το να τον σκοτώσω θα ήταν απόδειξη της αγάπης μου»

Ξεσπώντας σε λυγμούς είπε ότι από τη δολοφονία δεν είχε να κερδίσει τίποτα. Μου έλεγε ότι δεν νοιαζόμουν για εκείνη, ότι δεν τη βοηθούσα και ότι δεν αγαπάω. Το να τον σκοτώσω θα ήταν η απόδειξη της αγάπης μου» ανέφερε στην απολογία του. Εξηγώντας το λόγο για τον οποίο τα πήρε όλα πάνω του στο πρωτόδικο δικαστήριο τόνισε ότι η ερωμένη του είχε τάξει ότι θα τον βγάλει έξω έχοντας τους καλύτερους δικηγόρους .

Παπαδιά: Ήμουν πάντα στο πλευρό του

Η δεύτερη κατηγορούμενη, σύζυγος του ιερέα, ήρθε αντιμέτωπη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση ως ηθικός αυτουργός.  Ανέφερε ότι πάντα βρισκόταν στο πλευρό του συζύγου της και ότι μόνοι αντιμετώπιζαν τις δυσκολίες, χωρίς εκείνη να έχει κανένα πρόβλημα ή παράπονο από την ιερέα.
«Ακόμα και όταν πήρε την απόφαση να γίνει ιερέας και να μετακομίσουμε στο χωριό το δέχτηκα» ανέφερε το τονίζοντας ότι είχε ελευθερία και ότι μπορούσε αν κάνει ότι επιθυμούσε. Στον κατηγορούμενο δεν είχα πει τίποτα για εμένα ούτε του ζήτησα κάτι. Με απειλούσε συνέχεια… ενώ εγώ του είχα πει ότι δεν πρόκειται να χωρίσω εκείνος επέμενε ότι θα έκανε κακό σε όλους».

Την απειλούσε αλλά τον αποκαλούσε… «αγάπη μου»

Η παπαδιά που παραδέχθηκε ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με τον άντρα που σκότωσε τον σύζυγο της υποστήριξε ότι το είχε αρνηθεί επειδή ντρεπόταν τα παιδιά της.
Δεν κατάφερε να εξηγήσει στον εισαγγελέα γιατί την ημέρα του φόνου κάλεσε έναν άντρα που την απειλούσε στις 8 το πρωί ούτε γιατί ο κατηγορούμενος την απειλούσε μόνο τηλεφωνικά ούτε και γιατί σε μηνύματα που εκείνη του έστελνε τον αποκαλούσε «αγάπη μου».
Βέβαια όπως τόνισε ο εισαγγελέας σε κανένα της μήνυμα προς τον εραστή της δεν του ζητούσε να σκοτώσει τον ιερέα. Η παπαδιά υποστήριξε επίσης ότι κάτω από την πίεση των απειλών μίλησε στον σύζυγο της για την εξωσυζυγική της σχέση και εκείνος της είπε να πάνε και να τα λύσουν όλα και ότι το σημείο στο οποίο σταμάτησαν και στο οποίο έγινε η δολοφονία το υπέδειξε ο παπάς.
Μετά τη στυγερή δολοφονία, όπως φάνηκε μετά την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου η παπαδιά και ο εραστής μίλησαν στο τηλέφωνο για 17 λεπτά κατά τα οποία σύμφωνα με τη παπαδιά, δολοφόνος τους ιερέα την απειλούσε ότι αν πει στην αστυνομία ότι εκείνος ήταν ο δολοφόνος θα έκανε κακό στα παιδιά της.
Στο τέλος της απολογίας της η παπαδιά ζήτησε συγγνώμη και ανέφερε ότι όλα έγιναν άθελα της.

«Οι γονείς μου βριζόντουσαν συνέχεια. Όλο το χωριό ήξερε ότι η μητέρα μου «γυρνάει»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η κατάθεση του γιου της κατηγορουμένης. Ανέφερε ότι είχε δει τον δολοφόνο του πατέρα του κάποιες φορές και ότι είχαν μιλήσει τυπικά.
«Οι γονείς μου τσακώνονταν και βριζόντουσαν συχνά . Από τη μία ο πατέρας μου ήταν πολύ οξύθυμος ενώ από την άλλη η μητέρα μου τον απαξίωνε και του φερόταν άσχημα Ήξερα ότι για χρόνια είχε εξωσυζυγικές σχέσεις  αλλά ο πατέρας μου δεν ήξερε ακριβώς τι γινόταν. Όλο το χωριό ήξερε ότι η παπαδιά «γυρνάει» αλλά εγώ τα είχα ξεπεράσει αυτά» υποστήριξε.

«Ο εραστής της μητέρας μου είχε γίνει η σκιά μας»

«Τον εραστή της μητέρας μου τον έβλεπα συνεχώς μπροστά μας. Στη λαϊκή, στη καφετέρια… είχε γίνει η σκιά μας» τόνισε. Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε μία συνομιλία που είχε με το δολοφόνο του πατέρα του και σύμφωνα με την οποία του πει ότι όλο μπλέκεται σε καυγάδες και ότι για να προστατεύσει αυτούς που αγαπά μπορεί ακόμα και να σκοτώσει.
Ο γιος της κατηγορούμενης ανέφερε επίσης πώς πιστεύει ότι σίγουρα η μητέρα του δε περίμενε να μιλήσει ο πατέρας του με τον εραστή της και ότι εκείνη είχε ανάμειξη στο έγκλημα.
Ενώπιον του δικαστηρίου κατέθεσαν επίσης η αδελφή του ιερέα η πρώτη της ξαδέλφη, ένας αστυνομικός του Πύργου που είχε αναλάβει την υπόθεση.
http://dete.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: