Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Φονικό κύμα ψύχους σαρώνει την Ευρώπη (φωτο)


Πάνω από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πολικές θερμοκρασίες, οι οποίες συνεχίζουν να πλήττουν την Ευρώπη από το Βορά μέχρι το μεσογειακό νότο, καθώς δεν προβλέπεται ύφεση του καιρικού φαινομένου.  
Το κύμα ψύχους, που αποκαλέστηκε «Το Θηρίο της Ανατολής» από τα βρετανικά ΜΜΕ, «Η Αρκούδα της Σιβηρίας» στην Ολλανδία, το «Κανόνι του χιονιού» στη Σουηδία ή «Μόσχα-Παρίσι» στη Γαλλία, προκάλεσε τουλάχιστον 54 θανάτους από την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με  το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
Τους περισσότερους νεκρούς, 21 για την ακρίβεια, θρηνεί η Πολωνία. Έξι στην Τσεχία, 5 στη Λιθουανία, 4 στη Γαλλία και στη Σλοβακία, τουλάχιστον 3 στην Ισπανία, 2 στην Ιταλία, στη Ρουμανία, στη Σερβία και στη Σλοβενία, ενός στην Ολλανδία, στην Αγγλία και στη Σουηδία.
Πολλοί άστεγοι βρίσκονται στον τραγικό απολογισμό. Τρεις πέθαναν στη Γαλλία, όπου αξιωματούχοι της περιοχής του Παρισιού διανυκτέρευσαν στο δρόμο τυλιγμένοι με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας, άλλοι τόσοι στην Τσεχία, δύο στην Ιταλία και ένας στη βόρεια Ισπανία.
«Είναι πιθανό επίσης κάποιος να πεθάνει από το κρύο στη διάρκεια της ημέρας», είπε η  επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας βοήθειας στους Άστεγους, που κατέγραψε τέσσερις θανάτους από το κρύο από την αρχή του χειμώνα.  
Αγγλία | AP Photo

Κόκκινος συναγερμός σε Βρετανία και Ιρλανδία

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται Βρετανία και Ιρλανδία, που κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. Το χιόνι έφτασε μέχρι τα 90 εκατοστά και η θερμοκρασία έπεσε πέφτει έως και τους -10,3 βαθμούς Κελσίου στη Σκωτία. 
Πολλοί δρόμοι είναι αδιάβατοι, δεκάδες σχολεία έκλεισαν, μέχρι και κηδείες αναβλήθηκαν. Εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους στη διάρκεια της νύχτας στον αυτοκινητόδρομο M80 που συνδέει τη Γλασκόβη με το Εδιμβούργο. 
«Κοινότητες έχουν αποκοπεί και δρόμοι έχουν αποκλειστεί», δήλωσε η Κλερ Νέιζιρ, μετεωρολόγος στη μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας, MetOffice, η οποία πρόσθεσε ότι «υπήρχε πολύ χιόνι στη διάρκεια της νύχτας, χιονοπτώσεις και ανέμους».
Πτήσεις και σιδηροδρομικά δρομολόγια ακυρώθηκαν τόσο στη Βρετανία όσο και στην Ιρλανδία.  Τα αεροδρόμια του Εδιμβούργου και της Γλασκόβης έκλεισαν, ενώ τα δυο πιο πολυσύχναστα του Ηνωμένου Βασιλείου, το Χίθροου και το Γκάτγουικ, ανακοίνωσαν ότι ορισμένες πτήσεις θα ματαιωθούν.  
Στον πιο πολυσύχναστο σιδηροδρομικό σταθμό του Λονδίνου, τον Ουότερλου, περισσότερα από τα μισά σιδηροδρομικά δρομολόγια ακυρώθηκαν ή σημείωναν καθυστερήσεις κατά τις ώρες αιχμής. Η Southern Railways ανέφερε πως κομμάτι πάγου μήκους 2,5 μέτρων σε μια σήραγγα προκαλεί καθυστερήσεις στις σιδηροδρομικές υπηρεσίες.
Το κύμα ψύχους προκλήθηκε από μια απότομη άνοδο της θερμοκρασίας πάνω από την Αρκτική, η οποία εξασθένισε τα αέρια ρεύματα που μεταφέρουν θερμό αέρα από τον Ατλαντικό στην Ιρλανδία και τη Βρετανία.
Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε για το ενδεχόμενο παγωμένης βροχής στη νότια Αγγλία, καθώς η καταιγίδα Έμμα κινείται βορειότερα από την Πορτογαλία και τη Γαλλία και πρόσθεσε πως ετοιμάζεται για τον πιο δριμύ χειμώνα από το 1991.
Στη Σκωτία, σχολεία στο κέντρο της περιοχής παρέμειναν κλειστά για τρίτη ημέρα, ενώ έκλεισαν επίσης ορισμένα γραφεία και καταστήματα. Πολλοί δρόμοι έχουν κλείσει και ελάχιστα δρομολόγια τρένων και λεωφορείων πραγματοποιούνται. Το Συντηρητικό Κόμμα της Σκωτίας ακύρωσε το συνέδριό του που θα γινόταν το επόμενο διήμερο στο Αμπερντίν.
Η Ιρλανδία ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη χιονόπτωση από το 1982 με την κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς να έχει διακοπεί και τα σχολεία σε όλη τη χώρα να παραμένουν κλειστά.
Οι τιμές αερίου έφτασαν σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα χρόνων και η βρετανική ρυθμιστική αρχή του δικτύου, η National Grid, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ελλείψεων και έσπευσε να προμηθευτεί αέριο από την αγορά ώστε να ξεπεράσει τοπικά προβλήματα.
AP Photo

Οι πιο κρύες νύχτες

Στην Πολωνία, εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε πως με τους τρεις νέους θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων από την κακοκαιρία στη χώρα από την 1η Νοεμβρίου έχει φτάσει τους 61 νεκρούς.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας το θερμόμετρο έδειξε -28,7 βαθμούς Κελσίου στην Πολωνία και -18 βαθμούς Κελσίου στην οροσειρά Ερτσγκεμπίργκε στη Γερμανία. 
Μέχρι και 15.000 νοικοκυριά κατά μήκος της Μεσογείου έμειναν χωρίς ηλεκτρικό σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την εταιρία ενέργειας Enedis.
Πολλά σχολεία ήταν κλειστά επίσης σήμερα στη βόρεια Πορτογαλία, στη Βοσνία και στο Κόσοβο, όπως και στην Αλβανία, όπου πολλά χωριά και μικρές πόλεις αποκλείστηκαν εξαιτίας της κακοκαιρίας. 
Σε Γαλλία και Ισπανία τα χιόνια έφτασαν μέχρι το νότο. Στην πρώτη η χθεσινή νύχτα ήταν η πιο κρύα του χειμώνα στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας με -12 βαθμούς Κελσίου να καταγράφονται στο Μετς.
Άφθονο χιόνι έπεφτε από χθες στην περιοχή του Μονπελιέ, όπου διασώθηκαν 2.000 οδηγοί, ενώ άλλοι 2.000 παρέμεναν εγκλωβισμένοι σήμερα το πρωί στους αυτοκινητοδρόμους και στις επαρχιακές οδούς.
Μποτιλιάρισμα περίπου 16 χλμ. σημειώθηκε σήμερα το πρωί εξαιτίας του χιονιού στη περιοχή Λαντ, στον αυτοκινητόδρομο A63 με κατεύθυνση την Ισπανία
Στη χώρα της Ιβηρικής οι μετεωρολόγοι προβλέπουν μείωση των χιονοπτώσεων για σήμερα στο βόρειο τμήμα της χώρας. Όμως αλλού προβλέπονται ισχυρές βροχές και άνεμοι. 
Βενετία | AP Photo
Στην Ιταλία χιόνιζε στη διάρκεια της νύχτας στο μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της χώρας και συνεχίζονται τα προβλήματα στα σιδηροδρομικά δρομολόγια. Τα σχολεία στη Φλωρεντία έκλεισαν ενώ απαγορεύθηκε η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων σε δρόμους στον βορρά.
Στην Ελβετία -36 βαθμοί Κελσίου καταγράφηκαν στο Γκλάταλπ (1.850 μέτρα υψόμετρο). Το χιόνι και ο παγετός προκάλεσαν πολλά δυστυχήματα στους ελβετικούς αυτοκινητοδρόμους. Το αεροδρόμιο της Γενεύης έκλεισε για αρκετές ώρες, ενώ οι πρώτες απογειώσεις από το αεροδρόμιο της Ζυρίχης πραγματοποιήθηκαν με καθυστέρηση.
Στην Ολλανδία, πολλές σήραγγες, κυρίως κοντά στο Ρότερνταμ, έκλεισαν λόγω του παγετού. Όμως, έπειτα από μια ελαφρά άνοδο της θερμοκρασίας, οι τιμές αναμένεται να σημειώσουν και πάλι πτώση στους -15 έως -19 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια της αποψινής νύχτας.
Βελτίωση του καιρού αναμένεται και στη Σουηδία, όπου η κατάσταση επανέρχεται σταδιακά στα κανονικά επίπεδα, έπειτα από τρεις ημέρες χάους στους δρόμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom