Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Ενεργή συμμετοχή της αυτοδιοίκησης για το μεταναστευτικό ζήτησε ο Αβραμόπουλος


Την ενεργό συμμετοχή των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των παράλληλων κρίσεων της ασφάλειας και της μετανάστευσης, ζήτησε ο επίτροπος για τη
Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την ομιλία του στην πρώτη Διάσκεψη Δημάρχων της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι απαιτείται η υποστήριξη που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να γίνει πιο συγκεκριμένη, πιο λειτουργική και πιο αποτελεσματική, διατύπωσε την άποψη ότι πρέπει άμεσα να αναληφθεί δράση κατά της παγκόσμιας απειλής της τρομοκρατίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η διάσκεψη θα αποτελέσει την αρχή μιας ισχυρής πανευρωπαϊκής συμμαχίας.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, αφού έκανε ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία των δημάρχων και εκπροσώπων των πόλεων που υπέστησαν τρομοκρατικά πλήγματα (Βρυξέλλες, Μάντσεστερ, Νίκαια, Όσλο, Μασσαλία, Βερολίνο, Λονδίνο, Βαρκελώνη και Ν. Υόρκη) δήλωσε χαρακτηριστικά «από τις Βρυξέλλες δεν μπορούμε να χτίσουμε φυσικά εμπόδια για την προστασία των δημόσιων χώρων στις πόλεις σας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να υποδείξει σε εσάς πως θα προστατεύσετε τα στάδια και τις αίθουσες συναυλιών. Εσείς βρίσκεστε στην πιο κατάλληλη θέση για να αποφασίσετε πως πρέπει να γίνει αυτό».

Ωστόσο εξήγησε, πως η στήριξη που μπορεί να παράσχει η Επιτροπή συνίσταται στη διάθεση χρηματοδότησης για την κατασκευή υποδομών, στην ανάπτυξη διαύλων επικοινωνίας για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, στην εκπόνηση συγκεκριμένων και πρακτικών κατευθυντήριων γραμμών για την αποτελεσματικότερη προστασία των πολιτών, καθώς και στην άντληση διδαγμάτων από συναντήσεις όπως αυτή που διεξήχθη σήμερα.

Στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για τις δράσεις της Επιτροπής που θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή

Όπως είπε, για το 2018, έχουν τεθεί στη διάθεσή των εκπροσώπων των πόλεων περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ για την προστασία των δημόσιων χώρων, ενώ η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων έχει ήδη ξεκινήσει και ήδη έχουν κατατεθεί 35.

Επιπλέον, συνέχισε ο επίτροπος, γίνεται η επεξεργασία κατευθυντήριων γραμμών που συνοψίζονται στη φράση "security by design" ("ασφάλεια ενσωματωμένη στον σχεδιασμό") και «θα συμβάλουν στην ενίσχυση της φυσικής προστασίας των κτιρίων, στην ενίσχυση της προστασίας συγκεκριμένων εκδηλώσεων, όπως σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις αλλά και μεγάλων υποδομών όπως τα αεροδρόμια, στην ενίσχυση του σχεδιασμού δημόσιων χώρων, στη διάδοση της χρήσης αξιόπιστων μεθόδων ανίχνευσης, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων τεχνολογιών, αλλά και πιο παραδοσιακών μέτρων, όπως η χρήση αστυνομικών σκύλων, και τέλος στην ενθάρρυνση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα».

Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος κάλεσε τους δημάρχους που βρίσκονται πιο κοντά στο πρόβλημα, να συνδράμουν «για να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για την αντιμετώπιση της μακροπρόθεσμης, κοινωνικής πρόκλησης της ριζοσπαστικοποίησης» όπως είπε χαρακτηριστικά.

http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom