Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Καταργεί την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ο Γαβρόγλου

Σε δουλειά να βρισκόμαστε!

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου καταργεί την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.Συγκεκριμένα, στο τελευταίο άρθρο του σχεδίου νόμου για τις νέες δομές
υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, ορίζεται ότι καταργείται το προεδρικό διάταγμα το 152/2013 (Α΄ 240), στο οποίο περιγράφεται ο τρόπος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Ο κ. Γαβρόγλου είχε αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στην πρόθεσή του να καταργήσει το προεδρικό διάταγμα 152/2013, ωστόσο δεν το αντικαθιστά με μία δική του πολιτική πρόταση για το πώς πρέπει να αξιολογούνται οι εκπαιδευτικοί στην ελληνική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αντιθέτως, δημιουργεί ένα κενό νόμου.

Βέβαια, το προεδρικό διάταγμα 152 δεν έχει εφαρμοστεί έως τώρα, υπό την πίεση των αντιδράσεων των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών. Ετσι, η απόφαση Γαβρόγλου επιβεβαιώνει την πολιτική αβελτηρία του, όπως και των προκατόχων του στο υπουργείο Παιδείας, ως προς την αξιολόγηση των εκπαίδευση.

Το νομοσχέδιο, από την άλλη, περιγράφει το νέο σύστημα επιλογής των εκπαιδευτικών που θα στελεχώσουν τις περίπου 20.000 θέσεις στην πυραμίδα της εκπαιδευτικής διοίκησης. Χαρακτηριστικά, υπάρχουν συνολικά 23 θέσεις ευθύνης στη διοικητική πυραμίδα.

Τα κριτήρια είναι α) η επιστημονική συγκρότηση, β) η διοικητική και διδακτική εμπειρία, γ) η διοικητική και εκπαιδευτική επάρκεια και δ) η προσωπικότητα και γενική συγκρότηση.

Νέο στοιχείο είναι ότι για την επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που αποτελούν την κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της εκπαίδευσης, θεσμοθετείται Κεντρικό συμβούλιο επιλογής θα μετέχει ένα μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕ.Π.), ο οποίος ορίζεται με την απόφαση συγκρότησης ως Πρόεδρος.

Επίσης, θα μετέχουν:

- Τρεις πανεπιστημιακοί

- Ένας εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ)

- Δύο εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, οι οποίοι ορίζονται από τον Υπουργό.

- Δύο ή τέσσερις αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών

Επίσης, μεταξύ καινούργιων στοιχείων είναι ότι τα στελέχη εκπαίδευσης θα αξιολογούνται για τη θητεία τους από τα αρμόδια εποπτικά όργανα, τα οποία θα βαθμολογούν ως ακολούθως, όπως λέει το νομοσχέδιο:

- Με βαθμό από 90 έως 100 βαθμολογούνται τα άριστα στελέχη που έχουν σημειώσει κατά την περίοδο αξιολόγησης όλως εξαιρετική επίδοση. Ως όλως εξαιρετική επίδοση νοείται η υψηλού επιπέδου ικανότητα συντονισμού της υπηρεσίας για την επίτευξη συγκεκριμένων προδιαγεγραμμένων στόχων από τους οποίους προέκυψε σημαντικό όφελος. Για τη βαθμολογία με βαθμό από 90 και πάνω απαιτείται η παράθεση από τους αξιολογητές ειδικής αιτιολογίας της βαθμολογίας αυτής για τα κριτήρια αξιολόγησης, με καταγραφή πραγματικών δεδομένων που τη στοιχειοθετούν.

- Με τους βαθμούς 75 έως 89 βαθμολογούνται από τους αξιολογητές όσοι θεωρούνται πολύ επαρκή στελέχη, τα οποία μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στις απαιτήσεις της υπηρεσίας τους και να αντιμετωπίσουν κάθε υπηρεσιακό ζήτημα.

- Με τους βαθμούς 60 έως 74 τα επαρκή στελέχη.

- Με τους βαθμούς 50 έως 59 τα μερικώς επαρκή στελέχη.

- Με τους βαθμούς 40 έως 49 τα μέτρια στελέχη.

- Με τους βαθμούς 25 έως 39 τα ανεπαρκή στελέχη.

- Με τους βαθμούς 0 έως 24 τα ακατάλληλα για τη θέση στελέχη.

Ως προς τις υπόλοιπες διατάξεις, το νομοσχέδιο δεν έχει αλλαγές σε σχέση με ότι είχε παρουσιάσει το υπουργείο Παιδείας στα τέλη του 2017. Ενδεικτικά, καταργείται η θέση του σχολικού συμβούλου.
Οι νέες δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου είναι αφενός σε επίπεδο Περιφέρειας όπου ιδρύεται ένας νέος θεσμός, τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, και αφετέρου σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, τα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης και τα Κέντρα Εκπαίδευσης για την Αειφορία.

«Βασικό χαρακτηριστικό αυτών των αλλαγών είναι ότι από μονοπρόσωπους θεσμούς υποστήριξης των σχολείων χωρίς θεσμική υποχρέωση συντονισμού των ενεργειών τους, μεταβαίνουμε σε πιο οργανωμένες, συνεργατικές και διεπιστημονικές δομές» υποστηρίζει το υπουργείο.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom