Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Ευρυτανία: Δικαίωση της Κίνησης Πολιτών - Η ΤΕΡΝΑ εγκαταλείπει την κατασκευή 4 αιολικών πάρκων


Στην ανάκληση της επένδυσης για την κατασκευή των τεσσάρων αιολικών πάρκων στην Ευρυτανία συνολικού προυπολογισμού 85 εκ.ευρώ προχώρησε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Πρόκειται για την κατασκευή αιολικών πάρκων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις θέσεις Πικροβούνι,Καράβι-Αλογοβούνι,Τύμπανο-Τρυπήρι και Καστρί-Κοκκάλια. Εδώ και χρόνια φορείς αλλά και οι τοπικές κοινωνίες ήταν αντίθετοι στα "επενδυτικά" σχέδια της εταιρείας που όπως φάνηκε αποτέλεσε την κύρια αιτία για την "αποχώρηση"...

Για δικαίωση κάνει λόγο η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος

Ο 14/ετής αγώνας μας, που ξεκίνησε το 2004 και συνεχίστηκε μέχρι και σήμερα για να κρατήσουμε το Eυρυτανικό περιβάλλον ελεύθερο και αδιατάρακτο, ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ!!! Στο ΦΕΚ 06-12-2017, αρ. φύλλου 4255, δημοσιεύεται Υπουργική Απόφαση Ανάκλησης του επενδυτικού σχεδίου της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε.» με δ.τ. «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΑ.Β.Ε.Τ.Ε.» για την ίδρυση Αιολικών Πάρκων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στις θέσεις: ΠΙΚΡΟΒΟΥΝΙ, ΚΑΡΑΒΙ- ΑΛΟΓΟΒΟΥΝΙ, ΤΥΜΠΑΝΟ-ΤΡΥΠΗΡΙ, ΚΑΣΤΡΙ-ΚΟΚΚΑΛΙΑ.

Πολίτες της Ευρυτανίας, συλλογικότητες, επαγγελματικοί σύλλογοι,επαγγελματίες, με 5.000 υπογραφές, είχαν δηλώσει την βούλησή τους να προστατέψουν το ορεινό φυσικό μας κεφάλαιο, τα ποτάμια και δασικά οικοσυστήματα και στάθηκαν απέναντι στα "επενδυτικά" σχέδια των εταιρειών και στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά και υδροηλεκτρικών στα ποτάμια μας, προτάσσοντας την αειφόρο ανάπτυξη για τον τόπο μας.

Ως τοπική κοινωνία υπερασπιστήκαμε το Ευρυτανικό περιβάλλον από το 2004, κυρίως με τις παρακάτω δράσεις:

• Κοινωνικές κινητοποιήσεις, λαϊκές συνελεύσεις, ενημερωτικές ημερίδες,δημιουργία σχετικού site, συναυλίες, έκδοση έντυπου ενημερωτικού υλικού.

• Καταθέσεις στην Επιθεώρηση Περιβάλλοντος, από όπου προέκυψε και πολυσέλιδη έκθεση του Επιθεωρητή Περιβάλλοντος, που ενίσχυσε με τεκμήρια τους νομικούς αγώνες μας. Επισημαίνουμε εδώ, ότι η έρευνα της υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος συνεχίζεται με Εισαγγελική εντολή και ήδη έχει συνταχθεί δικογραφία στην Εισαγγελία Καρπενησίου ύστερα από το πόρισμα της έρευνας.

• Αιτήσεις ενώπιον του ΣτΕ του Δήμου Καρπενησίου (αριθ. κατ.1354/2015) και του Συλλόγου Κρικελλιωτών Ευρυτάνων «Ο ΆγιοςΝικόλαος» και 16 φυσικών προσώπων αντίστοιχα (αριθ. 1355/2015) με ημερομηνία 15/05/2015, για ακύρωση της: "με αριθμ. πρωτ. 1028/42906 της 17ης Μαρτίου 2015 Απόφασης της Γενικής Διευθύντριας Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς με τίτλο"Τροποποίηση της αρ. 201434/27-8-2012 ΚΥΑ έγκρισης περιβαλλοντικών όρων αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 55,8 MW της εταιρείας TERNA ENERGEIAKH ABETE στις θέσεις Καστρί-Κοκκάλια (18,9ΜW), Καράβι-Αλογοβούνι (23.4 MW), Τύμπανο-Τρυπήρι (13,5 MW) και του δικτύου διασύνδεσης, στους Δήμους Καρπενησίου και Μακρακώμης των Ν.Ευρυτανίας και Φθιώτιδας αντίστοιχα".

• Παράσταση στις 19-06-2015 του Δήμου Καρπενησίου, του "Συλλόγου Κρικελλιωτών Ευρυτάνων «Ο Άγιος Νικόλαος" και 16 φυσικών προσώπων και αίτηση αναστολής εκτέλεσης της παραπάνω Απόφασης, με την οποία η εταιρεία θα ξεκινούσε τα έργα, ενώπιον του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος κ Ενέργειας, κ. Π. Λαφαζάνη, με τη σημαντικότατη βοήθεια και την συνδρομή του πρώην βουλευτή Ευρυτανίας κ.Θωμά Κώτσια.

Ανταποκρινόμενος στο αίτημα αυτό ο Υπουργός κ. Λαφαζάνης εξέδωσε την υπ’ αριθμ. Απόφαση 5263 στις 3-7-2015 που ανέστειλε την Απόφαση εκτέλεσης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ,στις θέσεις "Καστρί-Κοκκάλια", "Καράβι-Αλογοβούνι¨, "Τύμπανο-Τρυπήρι", μέχρι την έκδοση απόφασης του ΣτΕ επί των αιτήσεων ακύρωσης που υπέβαλλαν ο Δήμος Καρπενησίου, ο Σύλλογος Κρικελλιωτών και 16 πολίτες.

Και ω! του θαύματος! Λίγες μέρες μετά την Απόφαση του Υπουργού ΠΑΠΕΝ κ. Π. Λαφαζάνη με ημερομηνία 03-07-2015 (στις 10-7-2015 και στις 24-07-2015), η δικαιούχος εταιρεία καταθέτει αιτήματα για επιστροφή της εισπραχθείσας επιχορήγησης της, χωρίς αυτό να γίνει έως σήμερα γνωστό!! H δυναμικότητα της τοπικής κοινωνίας και η Απόφαση του Υπουργού ΠΑΠΕΝ κ.Λαφαζάνη, δημιούργησε καταλυτικό αρνητικό κλίμα και ματαίωσε τα σχέδια των εταιρειών για εγκατάσταση Α/Γ στην Ευρυτανία.

Σήμερα η ΤΕΡΝΑ αποχωρεί και επιστρέφονται τα επενδυτικά ποσά και ουσιαστικά η εταιρεία αποσύρεται από την Ευρυτανία!!!!!

Ο αγώνας δικαιώθηκε, αλλά δεν τελείωσε. Συνεχίζουμε τους κοινωνικούς αλλά και τους νομικούς αγώνες για να αποτρέψουμε την πιθανότητα η δικαιούχος εταιρεία να πουλήσει τις άδειες σε άλλους ενδιαφερόμενους«επενδυτές». Οι στόχοι μας παραμένουν οι ίδιοι και δεν θα σταματήσουμε αν δεν υλοποιηθούν.

Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στο όραμα της αειφόρου Ανάπτυξης για την Ευρυτανία, που στηρίζεται στο σεβασμό του ορεινού φυσικού κεφαλαίου και της φέρουσας ικανότητας του τόπου μας, στην ήπια μορφή ανάπτυξης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Xρέος όλων μας, τόσο των πολιτών, όσο και των συλλογικοτήτων και των συλλόγων είναι ο χαρακτηρισμός και η ανάδειξη όλης της Ευρυτανίας ως ενός Ενιαίου Φυσικού Οικολογικού Πάρκου προστατευμένου δια νόμου από παρεμβάσεις που αλλάζουν εκείνο που η φύση τόσο σοφά έφτιαξε.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι αυτό το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον της Ευρυτανίας αποτελεί και τη μοναδική ελπίδα σωτηρίας των χωριών μας που σιγά-σιγά γηράσκουν και χάνονται, αρκεί η όποια κίνηση προς την ανάπτυξη της Ευρυτανίας μας να έχει ως επίκεντρο και στόχο την προστασία του!

Ας μην ξεχνάμε δε ότι τα βουνά μας και το περιβάλλον ανήκουν στους απογόνους μας,στους οποίους οφείλουμε να τα παραδώσουμε όπως τα παραλάβαμε και εμείς από τους προγόνους μας.Ποτέ όμως να μην ξεχνάμε, επίσης, πως ό,τι έγινε είχε αποτέλεσμα επειδή σταθήκαμε ενωμένοι με ελάχιστες πικρές εξαιρέσεις! Μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας!

KINHΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος

Σύλλογος Κρικελλιωτών Ευρυτάνων «Ο Άγιος Νικόλαος"

http://www.vimapoliti.gr/

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Μπραβο στους Ευρυτανες Πρωτοι και στο ανταρτικο Πρωτοι και στην
προστασια του φυσικου περοβαλλοντος Μπραβο σας και παλι

Read more: Go to TOP and Bottom