Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει το Δήμο ότι στήνει απεργοσπαστικό μηχανισμό

Μπουτάρης: Σε ιδιώτη η αποκομιδή των απορριμμάτων

Σε απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη για την αποκομιδή των απορριμμάτων προχωρά η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καθαρίσει η πόλη από τα «βουνά» των σκουπιδιών που έχουν σχηματιστεί εξαιτίας των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των συμβασιούχων εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Στη Διαύγεια αναρτήθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για απευθείας ανάθεση αποκομιδής αστικών απορριμμάτων για τρεις ημέρες, προϋπολογισμού 192.000 ευρώ, με τη διοίκηση του κεντρικού δήμου να επιθυμεί το συντομότερο δυνατό να βρεθεί ο ιδιώτης που θα καθαρίσει την πόλη.

Σήμερα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης τα σκουπίδια ξεπερνούν τους 1.500 τόνους και ο γενικός γραμματέας του δήμου, Θωμάς Ψαρράς, υποστήριξε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πως το συντομότερο δυνατό θα πρέπει να καθαρίσουν οι δρόμοι, καθώς κινδυνεύει η δημόσια υγεία.

Μετά από αυτή την εξέλιξη και την ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ - ΟΤΑ για συνέχιση των κινητοποιήσεων τουλάχιστον έως την Πέμπτη, 29 Ιουνίου, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τη στάση τους.

Ενώ το Σάββατο είχε αποφασιστεί να επιτραπεί η αποκομιδή σε γειτονιές με έντεκα απορριμματοφόρα, την Κυριακή οι συμβασιούχοι πήραν πίσω την απόφαση αυτή.Αποτέλεσμα είναι να παραμένουν ακινητοποιημένα όλα τα οχήματα, καθώς συνεχίζεται η κατάληψη στο αμαξοστάσιο του κεντρικού δήμου.

«Οι εργαζόμενοι είδαν στη Διαύγεια την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε ιδιώτες και δεν επέτρεψαν σήμερα να βγει κανένα απολύτως αυτοκίνητο στους δρόμους. Από την περασμένη Τετάρτη που κάνουν τις καταλήψεις δεν επιτρέπουν ούτε στο προσωπικό ασφαλείας να δουλέψει, κάτι που προβλέπεται από το νόμο. Κινδυνεύει η δημόσια υγεία κι εμείς καθόμαστε και βλέπουμε τα αυτοκίνητα εγκλωβισμένα στο αμαξοστάσιο» είπε ο κ. Ψαρράς.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας του δήμου και υπεύθυνος για την καθαριότητα πρόσθεσε πως «Δευτέρα πρωί θα δεχτούμε τις προσφορές των τριών εταιριών που έχουν απορριμματοφόρα και μπορούν να καθαρίσουν την πόλη. Εδωσα εντολή να επικοινωνήσουμε και με τους τρεις και να έρθουν να υποβάλλουν τις προσφορές τους».

Αντιδρά ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσσαλονίκης

Πάντως, η απόφαση της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων για τρεις ημέρες σε ιδιώτη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, ο σύλλογος καταγγέλλει ότι «μέσα σε περίοδο απεργιακών κινητοποιήσεων, στήνεται ένας απεργοσπαστικός μηχανισμός από πλευράς της διοίκησης του Δήμου, που θέλει να σπάσει τον αγώνα μας».

Υποστηρίζει ότι το κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο από τα μεροκάματα των συμβασιούχων και των μόνιμων υπαλλήλων που εργάζονται στην καθαριότητα, καθώς «θα κοστίσει στον δήμο 64.000 € την ημέρα, δηλαδή 192.000 € για τις τρεις μέρες, χρήματα που θα βγουν από τη δική σου τσέπη, ενώ τα δικά μας μεροκάματα δεν στοιχίζουν ούτε τα μισά.Αντιλαμβάνεται ο καθένας τι θα κληθεί να πληρώνει ο λαός αν περάσουν τα σχέδιά τους να δώσουν την καθαριότητα στους επιχειρηματικούς ομίλους».

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι στην καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης εργάζονται 950 μόνιμοι και αορίστου χρόνου και 750 συμβασιούχοι και θεωρούν ότι η απόλυσή τους θα οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

Καλούν δε τον δήμο να ανακαλέσει την απόφασή του αυτή και ζητούν τη στήριξη των πολιτών στον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

«Προειδοποιούμε ότι η διοίκηση του δήμου και τα επιχειρηματικά συμφέροντα θα βρουν μπροστά τους απεργούς» τονίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων του δήμου Θεσσαλονίκης.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Μπουταρη καλυτερα να εμενες στ αμπελια και στο καλο κρασι που εφτιαχνες
ναι αυτο το ``μπαρμπα Γιαννης` ``Εδω που ηλθες στο Δημο εννοω παλαγω
σες Μανταρα τακανες Τωρα πας να γινεις και απεργοσπαστης Βαρυ το ατο
πημα και θα σε βαραινει για παντα Προσεξε μην κατεβαινεις κι αλλο σκαλοπατι

Read more: Go to TOP and Bottom