Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Φόβοι για εκατόμβη νεκρών στο Λονδίνο: Εκατοντάδες οι αγνοούμενοι μέσα στον πύργο (φωτο & βίντεο)

Σε τραγωδία εξελίσσεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες τα ξημερώματα στον πύργο διαμερισμάτων Grenfell στο δυτικό Λονδίνο, καθώς, όπως ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία της βρετανικής πρωτεύουσας 12 ένοικοι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ οι τραυματίες έχουν φθάσει τους 78.
Νωρίτερα, η αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι υπάρχουν νεκροί από την πυρκαγιά και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι απροσδιόριστος.
Η αιτία εκδήλωσης της φωτιάς δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, ωστόσο, μία μαρτυρία αναφέρει ότι προήλθε από βραχυκύκλωμα σε ψυγείο, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα.
Ο πύργος Grenfell χτίστηκε το 1974. Είχε 24 ορόφους με 120 διαμερίσματα και βρίσκεται στην περιοχή Lancaster West Estate, στα δυτικά της βρετανικής πρωτεύουσας.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου, από την πρώτη στιγμή, κινητοποιήθηκε με περισσότερους από 200 πυροσβέστες και 40 οχήματα που ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες.
«Παίζοντας με την φωτιά»...συνεχείς προειδοποιήσεις των κατοίκων για την παραβίαση των κανόνων ασφαλείας στο Grenfell Tower
Ομάδα κατοίκων είχε διαμαρτυρηθεί εγγράφως κατ΄επανάληψιν για τους κινδύνους πυρκαγιάς στο Grenfell Tower εξαιτίας του όγκου των υλικών που είχε συγκεντρωθεί κατά την διάρκεια των πρόσφατων εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου, της ελαττωματικής καλωδίωσης και της παραβίασης των κανόνων ασφαλείας.
Τον Νοέμβριο 2016, η Ομάδα Δράσης του Grenfell Tower (Grenfell Action Group) είχε απευθύνει προειδοποίηση προς τον οργανισμό που διαχειρίζεται το κτίριο, το Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation για λογαριασμό της δημοτικής αρχής, με τον δυσοίωνο τίτλο «Παίζοντας με την φωτιά».
«Η σκέψη είναι πραγματικά τρομακτική, αλλά η Ομάδα δράσης του Grenfell πιστεύει ότι μόνο ένα καταστροφικό γεγονός θα εκθέσει την ανικανότητα και την ανευθυνότητα του διαχειριστή, του KCTMO, και θα θέσει τέλος στις επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης και την παραμέληση της υγείας και των κανονισμών ασφαλείας...» από τον οργανισμό διαχείρισης του κτιρίου, αναφέρεται στο έγγραφο.
«Πεποίθησή μας είναι ότι μία σοβαρή πυρκαγιά στο κτίριο...θα είναι ο μόνος λόγος για να εντοπισθούν και να προσαχθούν στην δικαιοσύνη εκείνοι που ασκούν εξουσία στο KCTMO», αναφέρεται στο έγγραφο που καταγγέλλει ότι το 2013 οι κάτοικοι του Grenfell Tower αντιμετώπισαν σειρά περιστατικών αιφνίδιας και υπερβολικής αύξησης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος που οφείλονταν σε ελαττωματική καλωδίωση, γεγονός που καταγγέλλουν ότι καλύφθηκε από τον οργανισμό διαχείρισης, ο οποίος αρνήθηκε να ερευνήσει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων.
Δείτε ζωντανά εικόνα από το σημείο της μεγάλης φωτιάς
Συγκλονιστικές μαρτυρίες κατοίκων του Λονδίνου στον ΑΝΤ1 για τη φονική πυρκαγιά - ΒΙΝΤΕΟ
Συγκλονιστικές μαρτυρίες από την κατοίκους του δυτικού Λονδίνου, όπου ξέσπασε πυρκαγιά σε πύργο διαμερισμάτων, κατέγραψε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1, Ισαάκ Καριπίδης.
Στην κάμερα μίλησαν άνθρωποι που έζησαν την πύρινη κόλαση. Όπως είπαν, ξύπνησαν τα ξημερώματα από τις σειρήνες και από το ελικόπτερο που πετούσε εκείνη τη στιγμή πάνω από την περιοχή.
"Έβλεπα ανθρώπους εντελώς χαμένους να αγωνιούν για τους συγγενείς τους. Είναι τρομακτικό", ανέφερε μία από τους μάρτυρες, η Κλόντια Σαρούσι.
Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:


Τη "βαθιά θλίψη" της για τις ζωές που χάθηκαν στην πυρκαγιά εκφράζει η Μέι
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εκφράζει την «βαθιά θλίψη» της για τις ζωές που χάθηκαν στην πυρκαγιά του 24ώροφου κτιρίου εργατικών κατοικιών στο δυτικό Λονδίνο που μετατράπηκε σε πύρινη κόλαση παγιδεύοντας τους κατοίκους του.
«Η πρωθυπουργός διακατέχεται από βαθιά θλίψη για την τραγική απώλεια ζωών στο Grenfell Tower και ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση», δήλωσε ένας εκπρόσωπός της προσθέτοντας ότι έχει συγκαλέσει διακυβερνητική σύσκεψη για τον συντονισμό της αντιμετώπισης της κατάστασης.
Περισσότεροι από 70 άνθρωποι νοσηλεύονται, 20 από τους οποίους χρήζουν εντατικής νοσηλείας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πρώτων Βοηθειών του Λονδίνου, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανεβάζει σε 6 τους νεκρούς, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό.
Σκηνές αλλοφροσύνης στο Λονδίνο - Γονείς πετούσαν τα παιδιά τους από το φλεγόμενο κτίριο
Σε πανικό βρέθηκαν γονείς που είχαν εγκλωβιστεί στον φλεγόμενο πύργο του Λονδίνου. Σύμφωνα με μαρτυρίες που δημοσιεύει ο Guardian, γονείς πετούσαν τα παιδιά τους από το κτίριο που είχε τυλιχθεί στις φλόγες.
Μία αυτόπτης μάρτυρας αναφέρει στον Guardian: «Θα πρέπει να ήταν στον πέμπτο όροφο. Μία μητέρα ούρλιαζε, το μωρό μου, το μωρό μου, πρέπει να βγω έξω για να σώσω το μωρό μου. Αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, απολύτως τίποτα, μόνο βλέπαμε».
Μία άλλη αυτόπτης μάρτυρας, η κ. Samira Lamrani, που μίλησε στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, είπε ότι «άνθρωποι άρχισαν να εμφανίζονται ουρλιάζοντας στα παράθυρα. Μία γυναίκα, από τον ένατο ή δέκατο όροφο, μας έκανε νοήματα ότι θα ρίξει κάτω το παιδί της και αν μπορεί κάποιος να το πιάσει. Όντως, ένας κύριος έτρεξε μπροστά και κατάφερε να το αρπάξει».
Και πρόσθεσε: «Έβλεπα ανθρώπους να κρέμονται από όλες τις γωνίες του κτιρίου και να φωνάζουν για βοήθεια. Κοιτούσα όλο και πιο πάνω, όροφο όροφο, και έβλεπα αμέτρητους ανθρώπους. Πολλά παιδιά, άκουγες τις φωνές του, αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Τα άκουγα να ουρλιάζουν για τη ζωή τους».
Μία ένοικος, η οποία πρόλαβε να κατέβει, είπε στον Guardian πως είδε μία μητέρα να πετάει κάτω τον γιο της, που ήταν περίπου πέντε ετών, από τον πέμπτο ή έκτο όροφο για να γλιτώσει από τη μανία της πυρκαγιάς. «Πιστεύω ότι είναι ζωντανός, αν και πρέπει να έχει σπασμένα κόκαλα και μώλωπες».
Ο δήμαρχος του Λονδίνου για την τραγωδία: Να απαντηθούν τα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του κτιρίου
Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε ότι πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του 24ώροφου κτιρίου όπου σήμερα ξέσπασε πυρκαγιά, προκαλώντας τον θάνατο αρκετών ανθρώπων.
Κάποιοι κάτοικοι δήλωσαν ότι τους έγιναν συστάσεις να παραμείνουν μέσα στα διαμερίσματά τους στην περίπτωση πυρκαγιάς, ενώ ο σύλλογος ενοίκων του κτιρίου είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν για τον κίνδυνο να ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά.
«Τα ερωτήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να απαντηθούν», υπογράμμισε ο Καν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC.
«Σε όλο το Λονδίνο υπάρχουν πάρα πολλά πολυώροφα κτίρια κατοικιών και δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση στην οποία τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των ανθρώπων διότι δίνονται λανθασμένες συμβουλές ή, αν ισχύουν οι καταγγελίες, επειδή δεν γίνεται η κατάλληλη συντήρηση στα κτίρια».
Στο μεταξύ η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά έχει επεκταθεί σε όλους τους ορόφους από τον δεύτερο και πάνω στο κτίριο αυτό το οποίο έχει 130 διαμερίσματα.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom