Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Επανασύνδεση των Ανθρώπων με τη Φύση


του Φώτη Χατζηδιάκου*

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αφορά την παγκόσμια ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, δράση και τη γενική αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης πολιτών και φορέων με σκοπό τη συντήρηση, βελτίωση και προστασία του περιβάλλοντος. (Ευρωπαϊκή Οδηγία 720/2015).

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πρόκληση για ολόκληρη την ανθρωπότητα, αλλά και υποχρέωση. Είναι μια ευθύνη, που στη βάση της παγκοσμιοποίησης η οικολογική κρίση είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί. Η ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον, στην κοινή αυτή κληρονομιά του ανθρώπου πρέπει να επεκτείνεται όχι μόνο στις απαιτήσεις του παρόντος, αλλά και σε εκείνες του μέλλοντος. Πρόκειται για μια αλληλέγγυα ευθύνη απέναντι στις νέες γενιές, μια ευθύνη, που ανήκει στα κράτη, στην Αυτοδιοίκηση και στην διεθνή κοινότητα.

Η σχέση μας με το Περιβάλλον πρέπει να είναι πρωτίστως μια σχέση ζωής, την οποία πρέπει να προστατέψουμε και να διαφυλάξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2017 είναι η «επανασύνδεση των ανθρώπων με τη φύση». Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα κάλεσμα να βγούμε έξω, να δούμε πόσο κοντά είμαστε στη φύση, ώστε να εμπεδώσουμε και την ανάγκη προστασίας της ακόμη και με την πιο απλή, καθημερινή κίνηση!

Η ανάγκη να σεβαστούμε την ακεραιότητα και τους ρυθμούς της φύσης είναι επιβεβλημένη.Το νερό, η φύση είναι μέρος της ιστορίας, του πολιτισμού μας. Είναι η πηγή της ζωής μας. Ο σεβασμός και η προστασία τους αποτελεί ευθύνη όλων μας.

Για το Δήμο Ρόδου, η ανάδειξη του φυσικού πλούτου της Ρόδου και το περιβάλλον γύρω μας αποτελεί ζωτικό στοιχείο πολιτισμού και προτεραιότητά μας, γι’ αυτό μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που αφορούν μεταξύ άλλων την κλιματική αλλαγή, το φυσικό περιβάλλον, τους υδάτινους πόρους, τα απόβλητα, την ενέργεια υλοποιούμε με σταθερά βήματα στην σωστή κατεύθυνση μεγάλα έργα, προγραμματίζουμε και σχεδιάζουμε δράσεις, στηρίζουμε πρωτοβουλίες, και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες και τις υποδομές που θα συμβάλλουν στην προστασία του.

Αγαπητοί συμπολίτες με αφορμή αυτή την ημέρα, σας καλώ ατομικά και συλλογικά να προσφέρουμε στον κοινό σκοπό της προστασίας του περιβάλλοντος της Ρόδου με την συμβολή του καθενός από μας να είναι πολύτιμη.

* Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος είναι Δήμαρχος Ρόδου
http://www.iporta.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom