Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

"Κλείνει το μάτι" σε βουλευτές της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση


Γράφει ο Αντώνης Αντζολέτος
Με την τρόικα να πιέζει, στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν τα σενάρια διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας το επόμενο διάστημα. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 από που πηγάζουν αυτές οι προσδοκίες και πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο στήριξης συγκεκριμένων νομοσχεδίων από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Μέχρι τα Χριστούγεννα επιθυμεί η κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει τόσο το πακέτο των δεύτερων προαπαιτουμένων όσο και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ώστε το 2016 να "μπει με το δεξί" με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και παράλληλα να ανοίξει η πολυπόθητη συζήτηση για το χρέος.

Αν και φαίνεται πως τουλάχιστον για το ασφαλιστικό δεν υπάρχουν δεσμευτικές ημερομηνίες από την πλευρά των δανειστών αυτό το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να θέσει σήμερα ο πρωθυπουργός στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, που θα ανοίξει στη 1 το μεσημέρι με την ομιλία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή του ομιλία θα επιτεθεί στο κόμματα της αντιπολίτευσης για την συναίνεση που δεν παρείχαν στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, ενώ αναμένεται να προχωρήσει σε πόλωση του κλίματος όλο το επόμενο διάστημα. Την ίδια στιγμή θα υπερασπιστεί τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η κυβέρνηση για την στήριξη της κοινωνίας.

Ο πρωθυπουργός θα στείλει και ένα σαφές μήνυμα προς τους δανειστές για πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων.

Αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης θα αποτελέσει και η ψήφιση του προϋπολογισμού το Σάββατο, που θα είναι το πρώτο τεστ αντοχής – συνοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η διεύρυνση των 153

Το μήνυμα πως «μαξιλαράκια», σε περίπτωση απωλειών, δεν υπάρχουν έστειλε η σύσκεψη του Σαββάτου σε όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είδαν τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να γυρνούν την πλάτη στην κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο NEWS 247 δεν απέκλειε πως «με κάποιον τρόπο η κυβέρνηση σε κάποιες ψηφοφορίες στη Βουλή μπορεί να πάρει περισσότερες ψήφους», θεωρώντας πιθανό πως το επόμενο διάστημα η πολιτικοοικονομική συγκυρία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και μεμονωμένους βουλευτές στην στήριξη της κυβέρνησης.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα εξηγείται και η χθεσινή δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη για πιθανή διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, χωρίς, όμως στελέχη του Μαξίμου να επιβεβαιώνουν πως υπάρχουν ήδη συγκεκριμένοι βουλευτές που φαίνονται να κινούνται προς τα αριστερά έδρανα του κοινοβουλίου, παρά την φημολογία που έχει αναπτυχθεί.

Αυτό το σενάριο πιθανότατα να πηγάζει από επαφές που ήδη γίνονται υπογείως από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά σε περίπτωση που αυτό συμβαίνει φαίνεται πως είναι ήδη σε πρώτο και διερευνητικό στάδιο.

Η «αινιγματική» δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου δεν αποκλείεται να αναφερόταν και στον Βασίλη Λεβέντη, καθώς το ραντεβού που πιθανότατα να πραγματοποιηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα τις επόμενες ημέρες ενδεχομένως να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τα 9 σημεία και ενδεχόμενη συνεργασία των δυο πλευρών στο μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να διαμηνύουν πως η κυβερνητική πλειοψηφία δεν κινδυνεύει θεωρώντας, πως κανείς από τους 153 δεν θα προχωρούσε σε κάποια κίνηση που θα έθετε σε κίνδυνο την ψήφιση των επόμενων νομοσχεδίων.
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom