Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Το "καραβάνι" επιστρέφει από την Ειδομένη στην Αθήνα

14 λεωφορεία με μετανάστες κατεβαίνουν ήδη με προορισμό το Ταε Κβον Ντο στο Φάληρο
Η επιχείρηση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη,χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα....

Ήταν λίγο πριν από τις 08:00 σήμερα το πρωί  όταν έγινε γνωστό πως βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας και των ΜΑΤ στην Ειδομένη,την οποία είχε προαναγγείλει ο κύριος Μουζάλας, με στόχο να απομακρυνθούν οι μετανάστες που είχαν καταλάβει τη σιδηροδρομική γραμμή και μετά από μέρες να ξεκινήσουν ξανά τα δρομολόγια των εμπορικών αμαξοστοιχιών.

Το πρώτο πράγμα που έκανε η ισχυρότατη δύναμη της αστυνομίας ήταν να απομακρύνει από το σημείο δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ. Η περιοχή αποκλείστηκε από τη γέφυρα του Αξιού και απαγόρευσαν την πρόσβαση σε εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων -με εξαίρεση τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο οποίος βρίσκεται στον καταυλισμό.

Οι δημοσιογράφοι σταμάτησαν σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το σημείο της επιχείρησης. Σκοπός, αν υπάρξει ένταση, να μην καταγραφεί...

Επτά – οκτώ διμοιρίες ΜΑΤ και συνολικά 400 αστυνομικοί από τη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς βρίσκονται στην Ειδομένη για την επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών από τη σιδηροδρομική γραμμή.

Εδώ και μέρες στην ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, εκατοντάδες μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι, αφού δεν τους επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα, καθώς κατάγονται από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Μαρόκο, το Ιράκ και δεν θεωρούνται πρόσφυγες αλλά οικονομικοί μετανάστες.

Οι ανωτέρω στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους, κατέλαβαν τη σιδηροδρομική γραμμή, με αποτέλεσμα εδώ και μέρες να έχουν διακοπεί τα δρομολόγια, ενώ κάποιοι προχώρησαν σε ακόμη πιο δραστικές μορφές διαμαρτυρίας, όπως η απεργία πείνας. Κάποιοι είχαν ράψει τα στόματά τους.

Στην Ειδομένη υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες και ένας νεκρός, ένας νεαρός Μαροκινός, που έπιασε ηλεκτροφόρα καλώδια και έπαθε ηλεκτροπληξία, ένα τραγικό περιστατικό που προκάλεσε σοβαρά επεισόδια.

Ήδη, οι μετανάστες που βρίσκονταν στη σιδηροδρομική γραμμή έχουν αρχίσει να απομακρύνονται και επιβιβάζονται σε λεωφορεία με προορισμό την Αθήνα. Συνολικά, σύμφωνα με τα όσα είναι μέχρι στιγμής γνωστά, 14 λεωφορεία έχουν πάρει το δρόμο για την πρωτεύουσα. Οι μετανάστες θα φιλοξενηθούν στο κλειστό του Ταε Κβον Ντο στο Φάληρο.

Η επιχείρηση στην Ειδομένη έρχεται λίγες ώρες αφού υπήρξε η πληροφορία πως η εταιρία - κολοσσός Hewlett Packard, δεν χρησιμοποίησε την Ελλάδα για να διανείμει τα προϊόντα της στην Ευρώπη, αφού η σιδηροδρομική γραμμή ήταν κλειστή, αλλά τα έστειλε με πλοίο στη Σλοβενία κι από εκεί, σε άλλες χώρες...

"Δεν αφήνουν κανέναν να πλησιάσει. Δεν υπάρχει εικόνα. Είναι μόνο οι μετανάστες και η αστυνομία στο σημείο", δήλωσε  η κυρία Ξανθούλα Σούπλη, πρόεδρος της κοινότητας της Ειδομένης. "Οι αστυνομικές δυνάμεις είναι πολύ ισχυρές και η επιχείρηση όπως μάθαμε θα κρατήσει αρκετή ώρα", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν απομακρυνθεί οι μετανάστες από τις σιδηροδρομικές γραμμές,χωρίς να σημειωθούν έκτροπα.

Η κίνηση των συρμών δεν έχει αρχίσει ακόμα καθώς γίνεται έλεγχος στις γραμμές,αναμένεται όμως να ξεκινήσουν από ώρα σε ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom