Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Στο ΣτΕ η Κ. Σαββαΐδου για την απομάκρυνσή της


Με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας απαντά η πρώην γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Κατερίνα Σαββαΐδου, δυο μήνες μετά την απομάκρυνση της, με απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Η κυρία Σαββαϊδου ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική,
παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η από 22 Οκτωβρίου 2015 απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για την παύση της χωρίς καν να έχει κληθεί προηγουμένως σε ακρόαση.

Η αντίστροφη μέτρηση για την απομάκρυνση της κυρίας Σαββαΐδου άρχισε μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της για το κακούργημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος.

Η κ. Σαββαΐδου υποστηρίζει ότι η παραπομπή της δεν είναι νομότυπη και έγκυρη, καθώς ουδέποτε της επιδόθηκε το κλητήριο θέσπισμα. Χαρακτηρίζει δε τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου πολιτικές ωστόσο θεωρεί ότι είναι αρμοδιότητας του ΣτΕ αφού πρόκειται για μία «ατομική εκτελεστή διοικητική πράξη» παρά το γεγονός ότι εκδόθηκε από κυβερνητικό όργανο.

Επίσης, υπογραμμίζει η τέως γενικής γραμματέας ότι η εν λόγω απόφαση του υπουργικού συμβουλίου προσκρούει ευθέως στις ίδιες διατάξεις της ΕΣΔΑ και του Συντάγματος η διάταξη εκείνη του νόμου 4093/2012, που προβλέπει ότι η θητεία του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων μπορεί, επίσης, να λήξει με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η θητεία του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων η οποία είναι 5ετούς θητείας με δυνατότητα παράτασης για ένα έτος, μόνο κατ΄ εξαίρεση μπορεί να λήξει και για συγκεκριμένους λόγους, όχι όμως με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, προσθέτει η κυρία Σαββαΐδου.

Ακόμη, επισημαίνει ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου είναι μη νόμιμη καθώς δεν προηγήθηκε όπως προβλέπει η νομοθεσία σχετική απόφαση του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών, ενώ παράλληλα παραβιάστηκε και ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας αφού πρόκειται για μια ατομική διοικητική πράξη, η οποία έπρεπε να έχει ειδική αιτιολογία, ενώ θα έπρεπε να είχε κληθεί προηγουμένως να παρέχει εξηγήσεις (ακρόαση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom