Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Νέος «συναγερμός» από το υπ. Περιβάλλοντος για γιορτές χωρίς τζάκια


Χριστούγεννα χωρίς... τζάκια συστήνει στους πολίτες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς η μαζική χρήση τους σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες (κρύες νύχτες και άπνοια) ευνοούν τη συσσώρευση αιωρούμενων σωματιδίων χαμηλά στην ατμόσφαιρα.

Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων μικροσωματιδίων ΡΜ10 (με διάμετρο
μικρότερη από 10 μικρόμετρα) σε Περιστέρι και Λιόσια ξεπέρασαν ξανά το ανώτατο όριο και άγγιξαν την περασμένη Τρίτη τα 102 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με αποτέλεσμα το υπουργείο να εκδώσει νέα ανακοίνωση, με την οποία ζητεί από τους πολίτες να αποφύγουν ως αύριο, ανήμερα των Χριστουγέννων, τη χρήση τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας.

Οι μεγάλες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων καπνού και άλλων ρύπων παρατηρούνται κυρίως τις βραδινές ώρες, όταν οι ξυλόσομπες και τα τζάκια δουλεύουν στο φουλ. Τα σωματίδια αυτά, εκτός από το γεγονός ότι σκεπάζουν τον ουρανό και δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα, είναι και πολύ επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, καθώς συγκεντρώνονται σε μικρή απόσταση από το έδαφος (μόλις 500 με 1.000 μ.) και ουσιαστικά εισβάλλουν με ευκολία στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στους πολίτες και καλούν όσους χρησιμοποιούν εστίες καύσης ξύλου να καίνε αποκλειστικά καθαρό ξύλο και όχι κομμάτια από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εκπομπή τοξικών αερίων.

http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom