Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Σήμερα το βράδυ η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ - Φουλ επίθεση με το βλέμμα στο ασφαλιστικό, τους αγρότες και... τους 153


Απόψε (στις 21:45) θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ-1.Ο πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη σε τρεις δημοσιογράφους (Β.Κεχαγιά, Γ.Κουβαρά, Β.Σκουρή) με παρουσιαστή τον Πάνο Χαρίτο στο στούντιο της ΕΡΤ.

Η συνέντευξη ήταν προγραμματισμένη να γίνει την περασμένη Πέμπτη, αλλά αναβλήθηκε λόγω ίωσης του πρωθυπουργού.

Φουλ επίθεση με το βλέμμα στο ασφαλιστικό, τους αγρότες και... τους 153 
Η αποψινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ εγκαινιάζει ουσιαστικά μαι νέα αρχή στη σχέση του πρωθυπουργού με το λαό, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου μετά το ναυάγιο του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει μπροστά στηριζόμενη αποκλειστικά και μόνο σε μια απευθείας σχέση με την κοινωνία.

"Ζητήσαμε συνεννόηση, όχι συγκυβέρνηση"είναι το μότο που πλάσαρε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό με τον κ. Τσίπρα να τονίζει στην ομιλία του στη Βουλή "Με την κοινωνία στο πλευρό μας, θα παλέψουμε, θα συγκρουστούμε, θα ματώσουμε, αλλά θα τα καταφέρουμε" και να επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση "Δε ζητήσαμε ούτε στήριξη, ούτε ψήφο, ούτε, πολύ περισσότερο, συμμετοχή στην κυβέρνηση, όπως φαντασιώνονται διάφορα παράκεντρα εξουσίας, που χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους και αναζητούν σανίδα σωτηρίας σε οικουμενικές κυβερνήσεις".

Αναφορές ενδεχομένως προφητικές ως απάντηση στο μη αναμενόμενο "χτύπημα" της γερμανικής εφημερίδας Die Welt που ανάβει εκ νέου το φιτίλι του grexit θέτοντας αυτή τη φορά ζήτημα κυβερνητικής και πολιτικής σταθερότητας στη χώρα μας.

Ακολουθώντας την τακτική η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση ο πρωθυπουργός αλλά και σχεδόν όλοι οι υπουργοί που πήραν το λόγο στη Βουλή επιτέθηκαν με δριμύτητα στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κλείνοντας και τυπικά την πόρτα της συναίνεσης και της συνεννόησης.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας στην επίθεση προς τη αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ που στήνουν "ένα σκηνικό Αποκάλυψης και για το Φορολογικό και για το Ασφαλιστικό" έβαλε στο ίδιο κάδρο και τη Λαϊκή Ενότητα και την Ζωή Κωνσνταντοπούλου λέγοντας χαρακτηριστικά "Ξαφνικά κάποιοι ανακαλύψανε τους τελευταίους δύο μήνες ότι υπάρχει φορολαίλαπα, φοροκαταιγίδα, ένα σκληρό και επαίσχυντο - όπως το λέγανε κάποιοι- επαχθές και επονείδιστο μνημόνιο, ενώ όλα τα προηγούμενα μνημόνια ήταν καλύτερα που είχε συναντήσει ποτέ ο τόπος".

Έτσι το πεδίο μιας σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης έχει στηθεί ενόψει της ψήφισης κρίσιμων νομοσχεδίων, όπως:

- το 2ο πακέτο προαπαιτούμενων που περιλαμβάνει το ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ,
- την ασφαλιστική μεταρρύθμιση,
- τις εργασιακές σχέσεις
- το φορολογικό των αγροτών.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε από του βήματος της Βουλής κρίσιμη την εβδομάδα αυτή για το μέλλον του ΑΔΜΗΕ προκαλώντας τη αντιπολίτευση και ιδίως της ΝΔ να πάρει ξεκάθαρη θέση αν στηρίζει την βούληση της κυβέρνησης το δίκτυο υψηλής τάσης να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο στηρίζοντας την κυβέρνηση στην σκληρή διαπραγμάτευση ή αν επιμένει στην ιδιωτικοποίηση της λεγόμενης "μικρής ΔΕΗ".

Όσον αφορά το μητέρα των μαχών, το Ασφαλιστικό, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενόψει των κρίσιμων και τελικών αποφάσεων μιλώντας στη Βουλή είπε σε έντονο ύφος "Ζητήσαμε εθνική κόκκινη γραμμή απέναντι στους δανειστές, ζητήσαμε η εθνική κόκκινη γραμμή να είναι «Όχι νέες επώδυνες περικοπές στις συντάξεις». Να τα βρούμε αυτά τα 600 εκατομμύρια με άλλο τρόπο. Και αρνηθήκατε. Αρνηθήκατε, φτάνοντας μάλιστα, -εάν δεν αρνείστε υπάρχει ακόμα χρόνος να συμφωνήσετε μαζί μας-, ότι δεν πρέπει να μειωθούν εκ νέου οι συντάξεις. Αρνηθήκατε, μάλιστα, φτάνοντας στο απώτατο όριο της μικροπολιτικής σκοπιμότητας".

Και υπογράμμισε "θα αναλάβουμε αυτήν την ιστορική εκκρεμότητα, θα αναλάβουμε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά,ταυτόχρονα, όμως, δίνοντας μάχη να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του ελληνικού λαού να ζήσει με αξιοπρέπεια".

Η κυβέρνηση Τσίπρα πέρασε λοιπόν χωρίς νέες απώλειες την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό με 153 "Ναι" έναντι 145 "Όχι" σε σύνολο 298 ψηφισάντων βουλευτών, ωστόσο τα δύσκολα είναι μπροστά με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση πάντως, με την ιδιότητα του τρίτου πολιτειακού παράγοντα, να επιχειρεί την δική του προσπάθεια συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για 4 μεγάλα θέματα Ασφαλιστικό, Εργασιακό, Προσφυγικό και Χρέος και γι΄αυτό το λόγο αναμένεται με ενδιαφέρον η πρώτη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει την Πέμπτη το μεσημέρι.

Να σημειωθεί τέλος ότι για την κυβέρνηση μείζον θέμα αποτελεί και η στελέχωση του ΕΣΡ ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του νόμου για την αδειοδότηση των καναλιών, με την προσωρινή ηγεσία της ΝΔ να μην δεσμεύεται για τυχόν αποφάσεις και κυβερνητικά στελέχη να πιθανολογούν ότι επίτηδες δεν προχωρεί η εκλογή προέδρου της ΝΔ ώστε να μην μπορεί να υπάρξει πλειοψηφία 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων που θα πάρει την απόφαση για στελέχωση του ΕΣΡ!

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας στη Βουλή γι΄αυτό το λόγο κάλεσε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να συναινέσουν άμεσα ώστε "να υπάρξει ΕΣΡ με νόμιμη σύνθεση και να εφαρμοστεί ο νόμος για την αδειοδότηση, αφού πέρασε 1,5 μήνας από την ψήφισή του".

Μάριος Ανδρέου
http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom