Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

"Mαχαίρι" από την τρόικα και στην κατώτατη σύνταξη


Με τίτλο «"Mαχαίρι" από την τρόικα και στην κατώτατη σύνταξη» κυκλοφορεί αύριο Σάββατο η «Αγορά».

Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι οι δανειστές απαιτούν τη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που θα οδηγήσουν σε μειώσεις ακόμη και των συντάξεων των 486 ευρώ.

Σκληρες περικοπές «εδώ και τώρα» ζήτησαν οι δανειστές από την κυβέρνηση με το «καλημέρα» των διαπραγματεύσεων για το ασφαλιστικό.Η τρόικα απαίτησε τη μείωση ακόμη και της κατώτατης σύνταξης των 486 ευρώ, που σήμερα χορηγείται σε περίπου 600.000 συνταξιούχους, αλλά και τη σύνδεσή της με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Πρωτοστατούντος του ΔΝΤ, οι δανειστές θεωρούν ότι τα 486 ευρώ είναι πολλά και θέλουν το προνοιακό τμήμα της σύνταξης να αποσυνδεθεί από τη βασική σύνταξη και να χορηγείται ως προνοιακή παροχή μετά τα 67 έτη.

Επίσης, μέσω του νέου υπολογισμού των συντάξεων και της μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης, η τρόικα επιζητεί να μειωθούν μεσοσταθμικά οι συντάξεις κατά επιπλέον 20%. Συνολικά, όπως προκύπτει και από τον νέο προϋπολογισμό, οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό -που αποτελεί βασικό στοιχείο της αξιολόγησης- θα ανέλθουν έως το τέλος του 2016 σε 1,838 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων είναι οι διαπραγματεύσεις για τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, με αιχμή την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στη σελίδα 8 της εφημερίδας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom