Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Πολύωρη σύσκεψη στο Μαξίμου στην προσπάθεια να κλείσει η διαπραγμάτευση


Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να κλείσει τη συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια και το πλαίσιο που θα διέπει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέσα στην Κυριακή, με διαφορές όμως να παραμένουν τόσο για το ποσοστό των δανειοληπτών που θα καλύπτονται όσο και για τους κανόνες αναφορικά με την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων σε funds και άλλους θεσμούς.

Πολύωρη συνεργασία με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, είχαν το απόγευμα της Κυριακής οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, προκειμένου να υπάρξει μια επισκόπηση της έως τώρα πορείας των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών και να χαραχθεί η γραμμή της ελληνικής πλευράς ώστε να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να επιστρέψει αργότερα στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου βρίσκονται οι εκπρόσωποι των δανειστών προκειμένου να συνεχιστούν οι συζητήσεις.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες, στόχος είναι να «κλειδώσει» η συμφωνία εντός της Κυριακής, κι ενώ νωρίτερα αποφασίστηκε η μετάθεση της τηλεδιάσκεψης του Euro-working Group για την Τρίτη, ενώ αρχικά ήταν προγραμματισμένο για σήμερα το απόγευμα.

Πάντως, άλλες πηγές κάνουν λόγο για πίεση των εκπροσώπων των θεσμών στα «καυτά» ζητήματα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, καθώς και την πώληση πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένα funds.

Σημαντικές διαφορές

Για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση ζητεί να εξαιρεθούν όσοι έχουν υπαχθεί στον «νόμο Κατσέλη» και να τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που να καλύπτουν το 58% έως 60% του συνόλου αυτών των δανειοληπτών.

Στον αντίποδα, οι θεσμοί επιμένουν η προστασία να αφορά μόνον σε δανειολήπτες στο όριο της φτώχειας. Επίσης, ζητούν επιτάχυνση στην εκδίκαση των αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και προσλήψεις προσωπικού στα δικαστήρια της χώρας.

Ένα ακόμα σημείο τριβής είναι το εάν η νέα αγορά που θα δημιουργηθεί για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αφορά μόνον δάνεια άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, δηλαδή επιχειρηματικά ή και σε μικρότερα δάνεια συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών.

Η ελληνική πλευρά προτείνει, η αγορά των «κόκκινων» δανείων από πιστωτικούς φορείς και funds να αφορά μόνον στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, οπως έγινε και στην Κύπρο. Οι θεσμοί ζητούν να κατέβει το ταβάνι του 1 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πωλούνται και στεγαστικά δάνεια ιδιωτών.

Οι δυο πλευρές δεν έχουν επίσης συμφωνήσει στο εάν οι φορείς που θα αποκτήσουν τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε πράξεις αναγκαστικής είσπραξης από τους οφειλέτες, ή θα περιορίζονται σε απλή διαχείριση.

Στις θετικές εξελίξεις, λεπτομέρειες φαίνεται να απομένουν για να κλείσει η συμφωνία στη ρύθμιση των 100 δόσεων, τις τιμές των γενόσημων φαρμάκων και τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπου οι δανειστές θέλουν να βεβαιωθούν ότι είναι νομικά υλοποιήσιμη η επιπλέον φορολόγηση στα τυχερά παιχνίδια.

Πηγή: http://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom