Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Δραματική διάσωση προσφύγων στα ανοιχτά της Κύπρου υπό ακραίες καιρικές συνθήκες

Διασώθηκαν 26 μετανάστες,ανάμεσά τους κι ένα μωρό με υποθερμία

- Στα Γενικά Νοσοκομεία Αμμοχώστου στο Παραλίμνι και στη Λάρνακα μεταφέρθηκαν οι μετανάστες με ελικόπτερα
- Διασώθηκαν ανοικτά του Κάβο Γκρέκο, όταν η βάρκα τους άρχισε να βουλιάζει
- Παδιά 22 μηνών ως 12 ετών στο σκάφος, ενώ ο καπετάνιος τους είχε παρατήσει διαφεύγοντας με άλλο σκάφος
- Νοσηλεύονται και δύο πιθανοί διακινητές
- Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες του προσωπικού υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες


Συνολικά 16 ναυαγοί, παιδιά και ενήλικες, από τα 26 άτομα που διασώθηκαν χθες βράδυ από τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Πρωταρά, όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε, νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Συγκεκριμένα έξι παιδιά και δύο μητέρες νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Οι υπόλοιποι οκτώ ενήλικες από τους 16 συνολικά που μεταφέρθηκαν γύρω στις 00.30 σήμερα το πρωί στο Νοσοκομείο Λάρνακας, αφού έτυχαν των Πρώτων Βοηθειών, οδηγήθηκαν με συνοδεία της Αστυνομίας σε ξενοδοχείο της πόλης για διανυκτέρευση.

Τα 16 άτομα μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα από τον Πρωταρά στο αεροδρόμιο Λάρνακας και από εκεί με ασθενοφόρα, και με συνοδεία της Αστυνομίας διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται συνολικά έξι παιδιά και μία γυναίκα, ενώ ένας άνδρας μεταφέρθηκε σε ξενοδοχείο για διανυκτέρευση.

Ένα παιδάκι διακομίσθηκε με ασθενοφόρο χθες βράδυ από το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου στο Μακάρειο Νοσοκομείο, στη Λευκωσία, αφού, όπως διαπιστώθηκε, υπέστη υποθερμία και αφυδάτωση.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 3 ΑΤΟΜΑ - ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΜΕΡΑ
Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, στο Παραλίμνι, αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα τρία άτομα, από τους 26 συνολικά ναυαγούς που διασώθηκαν χθες βράδυ από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας, όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν, εξέπεμψε σήμα κινδύνου χθες το απόγευμα, ενώ βρισκόταν έξι ναυτικά μίλια ανατολικά του Πρωταρά, ανοικτά του Κάβο Γκρέκο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία οι τρεις συνελήφθηκαν σήμερα το πρωί, δυνάμει δικαστικών ενταλμάτων σύλληψης, ύστερα από πληροφορίες που έδωσαν οι διασωθέντες. Δύο από τους συλληφθέντες είναι Σύροι και ο τρίτος Λιβανέζος.

Πρόκειται για ένα 48χρονο, ένα 35χρονο και ένα 30χρονο. Σύμφωνα με πληροφορίες της Αστυνομίας, πρόκειται για τον καπετάνιο του πλοιαρίου, το βοηθό του και τον εισπράκτορα που φαίνεται να πήρε τα χρήματα από τους ναυαγούς στο Λίβανο, προκειμένου να εξασφαλίσουν μία θέση στο μήκους 8 μέτρων σκάφος αναψυχής.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Υπενθυμίζεται ότι γύρω στις οκτώ χθες το βράδυ στο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης λήφθηκε σήμα κινδύνου από πλοιάριο που βρισκόταν έξι ναυτικά μίλια ανατολικά του Πρωταρά, ανοικτά του Κάβο Γκρέκο. Στο πλοιάριο επέβαιναν 26 άτομα, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά από το Λίβανο.

Επί τόπου έσπευσαν πλωτά και πτητικά μέσα της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς, τα οποία έδωσαν κυριολεκτικά μάχη με τη φουρτουνιασμένη θάλασσα και τους δυνατούς ανέμους που έπνεαν στη περιοχή, για να σώσουν τους ναυαγούς οι οποίοι έπεσαν στη θάλασσα όταν το πλοιάριο τους άρχισε να βυθίζεται.

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν τμήματα της λιμενικής Αστυνομίας και του ναυτικού της Εθνικής Φρουράς καθώς και η αεροπορική πτέρυγα της Αστυνομίας και η αεροπορία της Εθνικής Φρουράς.

Από την πρώτη στιγμή ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης μετέβη από τη Λευκωσία στα γραφεία του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα και παρακολουθούσε από κοντά όλες τις ενέργειες που γίνονταν για την επιχείρηση διάσωσης των ναυαγών. 

Σε δηλώσεις του, ο κ. Φωκαϊδης ανέφερε ότι «έχουν κινητοποιηθεί όλες οι δυνάμεις της Δημοκρατίας και υπό τον συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού `Ερευνας και Διάσωσης, εκτέλεσαν μια πάρα πολύ δύσκολη επιχείρηση κάτω από εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες».

Πρόσθεσε ότι κλήθηκε «τορπιλάκατος της ναυτικής δύναμης της UNIFIL, η οποία περιπολεί στη περιοχή προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει οποιοσδήποτε ναυαγός στη θάλασσα».

Όπως ανέφεραν οι ναυαγοί στην Αστυνομία, είχαν ξεκινήσει αρχικά από το Λίβανο με προορισμό την Ελλάδα, ωστόσο στα μέσα της διαδρομής ο διακινητής τους επιβιβάστηκε σε άλλο σκάφος και διέφυγε αφήνοντας τα 26 άτομα στο πλοιάριο να μάχονται με τα μανιασμένα κύματα.

Σύμφωνα πάντα με όσα ανέφεραν οι διασωθέντες, πλείστοι από τους οποίους κατάγονται από την πόλη Ταρτούς του Λιβάνου, οι ενήλικες πλήρωσαν στον διακινητή 2 χιλιάδες δολάρια έκαστος για να τους μεταφέρει από το Λίβανο στη Ελλάδα και για τα παιδιά χίλια δολάρια για το καθένα.

Συνολικά 26 οι διασωθέντες ναυαγοί ανέρχονται στα 26 άτομα ναυαγοί, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, από το Λίβανο διασώθηκαν από τη φουρτουνιασμένη θάλασσα, από πλωτά και πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ βρισκόταν έξι ναυτικά μίλια ανατολικά του Πρωταρά, ανοικτά του Κάβο Γκρέκο.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ο κ. Φωκαϊδης προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους λέγοντας ότι «έχει ολοκληρωθεί πριν από λίγο μια εξαιρετικά δύσκολή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Εχουν περισυλλεγεί 26 συνολικά ναυαγοί, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά ενώ ένα παιδάκι που η κατάσταση της υγείας του ήταν σοβαρή, μεταφέρεται με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Λευκωσίας. Οι υπόλοιποι τυγχάνουν ιατρικής φροντίδας στα Νοσοκομεία Αμμοχώστου και Λάρνακας».

Πρόσθεσε ότι «έχουν κινητοποιηθεί όλες οι δυνάμεις της Δημοκρατίας και υπό τον συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, εκτέλεσαν μια πάρα πολύ δύσκολη επιχείρηση κάτω από εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες. Εχει κληθεί τορπιλάκατος της ναυτικής δύναμης της UNIFIL, η οποία περιπολεί στη περιοχή προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει οποιοσδήποτε ναυαγός στη θάλασσα».

Κληθείς να αναφέρει τη κατάσταση της υγείας του παιδιού, ο Υπουργός είπε ότι «φαίνεται πως πάσχει από υποθερμία, αφυδάτωση» προσθέτοντας πως «αυτή τη στιγμή το παιδί τυγχάνει φροντίδας και μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Λευκωσίας».

Σε άλλη ερώτηση ο ΥΠΑΜ απάντησε πως «σύμφωνα με τις πληροφορίες φαίνεται ότι το πλοιάριο είχε ξεκινήσει από την Τρίπολη του Λιβάνου».

Σύμφωνα με πληροφορίες το μικρότερο σε ηλικία παιδί είναι 22 μηνών με τα μεγαλύτερα ηλικίας 12 ετών. Οι ναυαγοί ξεκίνησαν από το Λίβανο με προορισμό την Ελλάδα ωστόσο στα μέσα της διαδρομής ο διακινητής τους επιβιβάστηκε σε άλλο σκάφος και έφυγε αφήνοντας τα 26 άτομα στο πλοιάριο να μάχονται με τα μανιασμένα κύματα.

Σημειώνεται ότι στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου στο Παραλίμνι μετέβη αρκετός κόσμος ο οποίος μόλις πληροφορήθηκε την είδηση για τον εντοπισμό των ναυαγών, έσπευσε για να προσφέρει ρουχισμό ειδικά για τα μικρά παιδιά.

Στο Νοσοκομείο μετέβη επίσης και η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, ενώ αρκετοί ιδιώτες γιατροί παρουσιάστηκαν για να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στην περίθαλψη των ναυαγών.

Ο Υπουργός Αμυνας εξέφρασε θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια "στα πληρώματα όλων των μέσων που επιχείρησαν απόψε, οι οποίοι με αυταπάρνηση και με αίσθημα ευθύνης έφεραν σε πέρας αυτή την πολύ δύσκολη επιχείρηση».

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν τμήματα της λιμενικής Αστυνομίας και του ναυτικού της Εθνικής Φρουράς καθώς και η αεροπορική πτέρυγα της Αστυνομίας και η αεροπορία της Εθνικής Φρουράς.

Το συγκινητικό μήνυμα ενός ανώνυμου στελέχους της Εθνικής Φρουράς για τη διάσωση των προσφύγων

Με αυταπάρνηση και αυτοθυσία δεκάδες στελέχη ρίχθηκαν χθες στη μάχη κόντρα στις δυσχερείς καιρικές συνθήκες, με το έργο τους να δυσκολεύει από το γεγονός ότι ήταν άγνωστη η θέση του σκάφους, το στίγμα του στο χάρτη, ενώ τους πίεζε ασφυκτικά ο χρόνος, καθώς είχαν αρχίσει τα συμπτώματα υποθερμίας σε κάποια παιδάκια μέσα στο σκάφος.

Το στέλεχος στο οποίο αναφερόμαστε τα συγκινητικά λόγια του οποίου παραθέτουμε παρακάτω υπερέβαλε ευαυτόν, χωρίς να διεκδικεί εύσημα, καθώς εκτέλεσε το καθήκον του, ωστόσο αυτό που ξεχωρίζει είναι ότι πέρα από τον επαγγελματισμό που τον διακρίνει, παραμένει ένας άνθρωπος με αισθήματα αλληλεγγύης και συμπόνοιας για τον συνάνθρωπο.

Σας αξίζουν χίλια μπράβο, στο πρόσωπό σας αναγνωρίζουμε δεκάδες άλλα στελέχη με τον ίδιο επαγγελματισμό, αίσθηση καθήκοντος, αλλά και αισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης προς τον κάθε απειλούμενο συνάνθρωπό μας.

Δείτε το post του στο Facebook:

http://www.newsit.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom