Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης τα δάνεια των καναλαρχών


Αποφασισμένη να εκκαθαρίσει το νοσηρό τοπίο στα ΜΜΕ, έτσι όπως αυτό διαμορφώθηκε με τα δάνεια των εκατομμυρίων ευρώ στους καναλάρχες, χωρίς αυτά μέχρι σήμερα να έχουν αποπληρωθεί, εμφανίζεται η Δικαιοσύνη.

Στο στόχαστρο των οικονομικών εισαγγελέων, εκτός από τους ιδιοκτήτες των καναλιών, έχουν μπει και οι διοικήσεις των τραπεζών που άνοιξαν την κάνουλα των χρηματοδοτήσεων τα τελευταία έξι «πέτρινα» χρόνια των Μνημονίων, την ίδια στιγμή που ο τραπεζικός δανεισμός ήταν ισχνός, αν όχι ανύπαρκτος, για χιλιάδες άλλους επιχειρηματίες.

Στο πλαίσιο της έρευνας που ήδη διεξάγουν οι εισαγγελείς Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης έχει κληθεί ήδη για κατάθεση ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ Σταύρος Ψυχάρης, ο οποίος έχει κληθεί να καταθέσει στις 12 Νοεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν και οι λοιποί καναλάρχες με σειρά η οποία σχετίζεται με το ύψος των δανείων που έλαβαν τα κανάλια σύμφωνα με πληροφορίες.

Η έρευνα έχει ξεκινήσει με αφορμή πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας που αναφέρει αναλυτικά τα ποσά που έχουν δοθεί στα κανάλια και εξετάζει το αν πληρούνταν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη δανειοδότηση ή αν επρόκειτο για «θαλασσοδάνεια» αντίστοιχα με αυτά που χορηγούσε αφειδώς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ήδη οι οικονομικοί εισαγγελείς που «ξεσκονίζουν» το πόρισμα έχουν καλέσει τα μέλη των επιτροπών χορηγήσεων δανείων από τις μεγάλες συστημικές τράπεζες προκειμένου να καταγραφούν οι διαδικασίες με τις οποίες εγκρίνονταν τα δάνεια καθώς και το αν οι καναλάρχες είχαν όλα τα εχέγγυα προκειμένου να τα λάβουν αλλά και να εξασφαλίζουν παρατάσεις για την αποπληρωμή τους.

Στην περίπτωση που οι εξηγήσεις τους δεν κριθούν επαρκείς το επόμενο βήμα θα είναι να αντιμετωπίσουν κακουργηματικές κατηγορίες για απιστία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Τον χορό των καταθέσεων στους οικονομικούς εισαγγελείς θα ανοίξει ο εκδότης των «Νέων» και του «Βήματος» αλλά και μεγαλομέτοχος του Mega Σταύρος Ψυχάρης, ο οποίος δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπος με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας για τα δάνεια ύψους 198 εκατομμυρίων ευρώ που έχει λάβει την τελευταία εξαετία ο ΔΟΛ, αλλά και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στον όμιλο.

Αναμένεται να ακολουθήσουν ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ Γιάννης Αλαφούζος, αλλά και ο πρόεδρος του ομίλου ΑNT1 Μίνως Κυριακού.

Σημειώνεται τέλος ότι οι Παν. Αθανασίου και Γ. Μπρης βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που είναι αρμόδιος για θέματα διαφθοράς.
ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom