Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

11 ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

«Κολασμένο» δεκαπενθήμερο για την κυβέρνηση

Σε μια δέσμη ισοδύναμων μέτρων που θα καταστήσουν δυνατή τη μη εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση φαίνεται πως έχει καταλήξει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Mega, πρόκειται για 11 ισοδύναμα που αθροιστικά αποδίδουν το απαιτούμενο ποσό των 300 εκατ. ευρώ.

Αν και δεν έχει διευκρινιστεί ποια είναι αυτά τα 11 ισοδύναμα, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη δεν θα θίγουν τα οικογενειακά εισοδήματα.

Έτσι, φαίνεται για παράδειγμα ότι αποκλείεται η επιβολή ΦΠΑ 23% στο μοσχάρι ή η αύξηση των τελών κυκλοφορίας ως ισοδύναμα μέτρα.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, το δεύτερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση επιμένει ότι θα αναζητήσει πολιτική λύση.

Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί στις επαφές που θα έχει η ελληνική πλευρά με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί που θα βρεθεί στην Αθήνα στα μέσα της εβδομάδας.

Οι λύσεις για να εκταμιευθεί η δόση των 2 δις ευρώ θα πρέπει να δοθούν αυτή την εβδομάδα από την κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή να κλείσουν οι εκκρεμότητες και στις συναντήσεις με τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, στις 3 και 4 Νοεμβρίου, να επισφραγιστούν.

Τα πάντα θα έχουν τελειώσει έως τις 15 Νοεμβρίου, εκτός από το ασφαλιστικό, λένε κυβερνητικές πηγές.

Στο πλαίσιο αυτό

-Την Πέμπτη θα διεξαχθεί στη Βουλή η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο με τα δεύτερα προαπαιτούμενα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αλλαγή στο σύστημα επιδότησης του λεγόμενου αγροτικού πετρελαίου.
-ΦΠΑ στην εκπαίδευση: περίπου 11 ισοδύναμα μέτρα θα συμφωνηθούν με τους εταίρους εντός της εβδομάδας. Πρόκειται για ένα συνδυασμό ισοδυνάμων από μία δέσμη μέτρων. Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν ότι δεν θα περιλαμβάνονται επιπλέον φόροι σε ποτά, τσιγάρα, μοσχαρίσιο κρέας, τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. Το κρίσιμο είναι να αποδεχθούν οι εταίροι ότι με τα μέτρα αυτά θα πιάσουμε τον στόχο των 400 εκατ. ευρώ.
-«Κόκκινα» δάνεια: η Αθήνα ζητά πολιτική λύση και θα το θέσει και στον Μοσκοβισί. Και γι’ αυτό θέλει να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση άμεσα πριν την συνεδρίαση του Eurogroup τη μεθεπόμενη Δευτέρα.
-Τέλη κυκλοφορίας: οριστικοποιείται η απόφαση με αύξηση στα τέλη που αφορούν τα Ι.Χ. μεγαλύτερου κυβισμού και υψηλότερης αξίας. Στο σύστημα των τελών κυκλοφορίας θα ενταχθούν και όσοι σήμερα απαλλάσσονται από τον φόρο για τα αυτοκίνητα τους όπως οι ιδιοκτήτες πετρελαιοκίνητων Ι.Χ. και μηδενικών ρύπων. Μικρές μειώσεις αναμένονται στα ΙΧ χαμηλού και μεσαίου κυβισμού προ του 2010.

Όσον αφορά το προσφυγικό η ατζέντα του Αλ. Τσίπρα είναι γεμάτη. Την Τετάρτη και την Πέμπτη θα επισκεφθεί την Λέσβο μαζί με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Προετοιμάζει συνάντηση με τους δημάρχους και τους μητροπολίτες πέντε νησιών του Αιγαίου (Λέσβος, Λέρος, Χίος, Κως, Σάμος) ενώ δεν αποκλείεται αύριο να υπάρξει κυβερνητική σύσκεψη για το θέμα.

Στην κυβέρνηση εξετάζουν θετικά το ενδεχόμενο να ανοίξει ο φράχτης στον Έβρο, αλλά αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με την Ε.Ε. Υπενθυμίζεται ο πρωθυπουργός εξετάζει και το ενδεχόμενο επίσκεψης στην Τουρκία.

Εν μέσω κινητοποιήσεων

Η κυβέρνηση, που έχει επιτύχει πολλά αυτογκόλ με το θέμα των ισοδυνάμων, θα έχει το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσει σειρά κινητοποιήσεων. Σήμερα και αύριο θα μείνουν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, ετοιμάζονται κινητοποιήσεις συνταξιούχων, αναπήρων και άλλων κοινωνικών κατηγοριών, οι αγρότες απειλούν με κλείσιμο τους δρόμους, ενώ για τις 12 Νοεμβρίου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Το κλίμα αναμένεται να πυροδοτηθεί από καταλήψεις σχολείων και πανεπιστημίων, ενώ ακολουθούν η επέτειος του Πολυτεχνείου και οι κινητοποιήσεις το Δεκέμβριο για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου.

Η κυβέρνηση, πάντως, με δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα διαμηνύει πως δεν θα επιτρέψει το κλείσιμο των δρόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom