Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Προσφυγή κατά του ν/σ για τα ΜΜΕ προανήγγειλε η DIGEA (βίντεο)


Τις απόψεις και τις προτάσεις τους σχετικά με το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες καταθέτουν οι κοινωνικοί φορείς στην συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής. Τα βασικά θέματα είναι η δημοπράτηση των αδειών, αλλά και η DIGEA και η δυνατότητα της ΕΡΤ να την ανταγωνιστεί.


Ο πρόεδρος της DIGEA Στρατής Λιαρέλλης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δικαστικής προσφυγής λέγοντας ότι «ασφαλώς και προφανώς η απόφαση για δημιουργία ανταγωνιστικού φορέα συνιστά αλλαγή των όρων του διαγωνισμού και η οικονομοτεχνική μελέτη που είχε καταρτιστεί πρέπει να υπάρξει με ότι αυτό συνεπάγεται. 
Επίσης η διακριτική ευχέρεια του υπουργού να μπορεί να αφαιρεί ένα πολυπλέκτη από τον πάροχο δικτύου, συνιστά επίσης αλλαγή των όρων του διαγωνισμού». Διαφώνησε με την ύπαρξη ανταγωνισμού μέσω της πλατφόρμας της ΕΡΤ υποστηρίζοντας πως «η διεθνής εμπειρία στα δίκτυα έχει οδηγήσει σε συνενώσεις δικτύων για να έχουμε οικονομία κλίμακας.

Το κόστος αυξάνεται 35%-40% αν υπάρχει δεύτερος πάροχος». Ισχυρίσθηκε ακόμη ο Στρ. Λιαρέλλης ότι το τίμημα που καταβάλλεται στηνDIGEA, για το οποίο ακούσθηκαν πολλά παράπονα, είναι χαμηλό: 110 ευρώ ανά 1.000 κατοίκους, όταν στην Ευρώπη είναι γύρω στα 1.000 ευρώ ανά 1.000 κατοίκους.
Θέματα ισονομίας και ανταγωνισμού επικαλέστηκε και ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος, πρόεδρος Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ). Συγκεκριμένα έθεσε δύο θέματα: α) το νομοσχέδιο δεν ρυθμίζει την συνολική αγορά, δημιουργώντας θέματα ισονομίας και ανταγωνισμού και β) υπάρχουν θέματα ισονομίας, γιατί δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται διαφορετικά οι Ανώνυμες Εταιρείας ανάλογα με τον κλάδο.
Ο Π. Κυριακόπουλος ζήτησε «να ρυθμιστεί συνολικά η αγορά», συμφώνησε με το έγγραφο του ΕΣΡ, ενώ εκτίμησε ότι η πλατφόρμα της ΕΡΤ θα είναι 3 με 4 φορές παραπάνω από εκείνη της DIGEA.
Εξηγώντας τα θέματα ισονομίας και ανταγωνισμού αναρωτήθηκε: «είναι δυνατόν να υπάρχει διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης των εταιρειών ΜΜΕ από τα σούπερ μάρκετ ή τις αεροπορικές εταιρείες; Γιατί υποχρεώνονται κάθε χρόνο να καλύπτουν τις ζημίες με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την επόμενη χρονιά, που θα έχει κέρδος να μην μπορεί να συμψηφίζει με την προηγούμενη χρονιά;». «Γιατί θα πρέπει να πληρώνει φόρο 40% ένας σταθμός που εκπέμπει μέσα από την DIGEA και όχι ένας που μπορεί να εκπέμπει π.χ. δορυφορικά από την Κύπρο; Δεν υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός; βεβαίως. Εναντίον ποιών; Εναντίον του ελληνικού κράτους, των φορολογικών εσόδων», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού 5 εκατ. για την κάλυψη σε 156 σημεία, ώστε η ΕΡΤ να απαλλαγεί από το ενοίκιο της DIGEA, που είναι 166.000 ευρώ το μήνα. Επίσης ρώτησε αν το προσωπικό της θυγατρικής εταιρείας της ΕΡΤ θα προέλθει από την ΕΡΤ.
«Το νομοθέτημα δεν ρυθμίζει συνολικά την αγορά», επεσήμανε η ειδική επιστήμονας του ΕΣΡ Πέρσα Λαμπροπούλου, σημειώνοντας ότι «τα θέματα είναι τεχνικά και νομικά» «Έχει ξεκινήσει εδώ και 2 χρόνια συζήτηση στην ΕΕ για την ρύθμιση της αγοράς, που δεν λαμβάνεται υπόψη. Καλό θα είναι να ληφθεί υπόψη η αλληλογραφία και οι προβληματισμοί», είπε. Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση κλήθηκε και η ασκούσα χρέη προέδρου του ΕΣΡ Λίνα Αλεξίου.
«Η κυβέρνηση δεν έκανε διάλογο. Το κοινοβούλιο κάνει. Επειδή είμαι συγκινημένος από το δράμα που περνά η ιδιοκτησία των σταθμών, η οποία επιδίδεται σε μαζικές απολύσεις για να προλάβει αυτό που έρχεται, θα πω ότι ο νόμος σε ένα άρθρο του προβλέπει από 600 έως 1.600 απολύσεις», ανέφερε εκ μέρους της ΕΣΗΕΑ ο Δημήτρης Τσαλαπάτης, προσθέτοντας ότι η Ένωση Συντακτών «επί της αρχής είναι απέναντι σε οποιασδήποτε μορφής συγκέντρωση στα ΜΜΕ είτε προέρχεται από την επιχειρηματικότητα είτε από την πολιτική εξουσία».
Αναφερόμενος στην ΕΡΤ είπε ότι «καλό είναι πρώτα να ανοίξει στην κοινωνία και μετά α κάνει μπίζνες, να γίνει DIGEA δηλαδή, ενώ υποστήριξε ότι «τα άρθρα 5, 9, 55 δεν αντέχουν ούτε σε απλή ανάγνωση. Με το άρθρο 9 καταργείται κάθε έννοια συλλογικής σύμβασης εργασίας». Ο Δ. Τσαλαπάτης, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αναφέρθηκε στην «δημοσιοϋπαλληλοποίηση» των δημοσιογράφων που εργάζονται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. «Δεν είναι δυνατόν σε ένα νομοσχέδιο από λόγους τεχνικής οι δημοσιογράφοι να γίνουν τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι», είπε και ζήτησε «οι δημοσιογράφοι να μείνουν δημοσιογράφοι».
«Χαιρετίζουμε το νομοσχέδιο γιατί βάζει τάξη», τόνισε ο Μάρκος Γκανάς, πρόεδρος Ένωσης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΠΗΕΑ), ο οποίος επεσήμανε πως «ο ελάχιστος αριθμός εργαζομένων που προβλέπεται είναι πραγματικά ελάχιστος και δίνει την δυνατότητα στους εργοδότες να προσλαμβάνουν προσωπικό με συμβάσεις έργου¨» Ακόμη ζήτησε στους λόγους ανάκλησης των αδειών να προστεθεί η μη καταβολή δεδουλευμένων και ασφαλιστικών εισφορών και οι οφειλές στο Δημόσιο.
Από την πλευρά των περιφερειακών καναλιών υπήρξαν τρεις τοποθετήσεις. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας Αντώνης Δημητρίου, που εκπροσωπεί 80 σταθμούς, έθεσε το ζήτημα του εθνικού ρόλου των περιφερειακών σταθμών λέγοντας: «στη Θράκη συνάδελφοί δέχονται προτάσεις να πουλήσουν σε Τούρκο και στην Ήπειρο σε Αλβανό. Θα το λάβετε αυτό υπόψη σας;». Ο Α. Δημητρίου ζήτησε την εξαίρεση των περιφερειακών σταθμών από την διαδικασία της αδειοδότησης σημειώνοντας ότι οι 80 σταθμοί είχαν πέρυσι τζίρο 10,5 εκατ. ευρώ και ότι για τα επόμενα 15 χρόνια ηDIGEA θα παίρνει 3,5 εκατ. ευρώ το χρόνο από τους περιφερειακούς σταθμούς και 2,5 εκατ. από την ΕΡΤ. Απάντησε ακόμη στον εισηγητή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη πως συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά «όχι για να μου κάνει μασάζ, αλλά μάλλον για να του κάνω εγώ».
«Το νομοσχέδιο είναι ίσως χειρότερα από αυτά που είχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. το μόνο ορθό που βρίσκουμε είναι η θυγατρική εταιρεία της ΕΡΤ που αν γίνει πάροχος θα μπορεί ο κάθε σταθμός να επιλέξει τον πάροχό του. Όλοι θέλουν να φύγουν από την DIGEA και να πάνε στην ΕΡΤ. Η DIGEA στα 10 χρόνια θα πάρει 35 εκατ. Η πρότασή μας είναι να μειωθεί στα 10 εκατ. το ποσό και τα 25 να τα δώσουμε στο κράτος», είπε ο Γιάννης Πανταζόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος (ΕΠΕΚ).
Ενστάσεις ως προς την δημοπρασία, τον αριθμό των αδειών και την μοριοδότηση εξέφρασε ο Ηρακλής Κισσανδράκης, πρόεδρος της Εταιρείας Τηλεοπτικών Σταθμών Εμβέλειας Αττικής (ΕΤΗΣΕΑ), ο οποίος καλωσόρισε την προσπάθεια της κυβέρνησης να ρυθμίσει το τηλεοπτικό τοπίο. Για τις διαδικασία της δημοπράτησης είπε ότι «δεν καταλαβαίνουμε τι δημοπρατείται. Η τεχνολογία έχει ξεπεράσει το κομμάτι της δημοπρασία. Η DIGEA έχει πάρει τις συχνότητες και εμείς πληρώνουμε». Ακόμη σημείωσε ότι «πουθενά δεν αναφέρεται πόσες θα είναι οι άδειες. Πρέπει να αποφύγουμε να έρθουν ξένα κεφάλαια και να πάρουν την ενημέρωση» και ζήτησε οι παλαιές εταιρείες να έχουν μοριοδότηση σε σχέση με μία καινούργια εταιρεία.
«Να βρούμε ένα περιβάλλον με καλύτερη ποιότητα, αυτό το περιμένουμε από τα ΜΜΕ. Θέλουμε σταθερότητα, αξιοπιστία. Το νομοσχέδιο δεν τα εξασφαλίζει. Μπορεί να μην τα απαγορεύει, αλλά δεν τα εξασφαλίζει», υποστήριξε ο πρόεδρος ΔΣ της ΕΕΔΕ Κώστας Ρόκκος μιλώντας εκ μέρους των διαφημιστών.
Θετικά για το νομοσχέδιο τοποθετήθηκαν η Πολυξένη Μαστροπέρρου, πρόεδρος ΔΣ της Ένωσης Ακολούθων Τύπου («είναι θετική η προσπάθεια ρύθμισης των θεμάτων αυτών, αλλά χρειαζόταν ξεχωριστός νόμος», σημείωσε) και ο Αντώνης Μπαρέκος, πρόεδρος του Συλλόγου Προσωπικού Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο «τίθενται διαφανείς βάσεις για την πλήρωση των γραφείων τύπου και επικοινωνίας» και πρέπει «σύντομα να γίνει νόμος του κράτους».
Newsroom Naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom